84

З а първи път във военния парад на 6 май ще участва и представителен блок на армията на Република Македония.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с военен парад в София, на който ще прелетят 4 хеликоптера и 10 самолета.

Новото тази година ще е участието на хеликоптер Ми-24.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Началото е в 10.00 ч. на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I” в столицата. По традиция ще бъде открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България.

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военна академия „Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация.

Над площада се очаква да прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На парада ще бъдат представени различни типове бойна техника, на въоръжение в Българската армия. 

Сред тях танк, гаубица, бойни машини на пехотата, бронетранспортьор, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5). 

Продължават тренировките преди военния парад на 6 май.

От военното министерство предупреждават, че вдигането на дронове е забранено в рамките на града от съображения за безопасност.

Тази година се навършват  140 години от създаването на Българската армия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@