14

Н ародни представители от ДПС отправят писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което настояват той да реши коалиционните проблеми с "Обединени патриоти". Пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев информира, че писмото е подписано от народни представители от ДПС и освен до министър-председателя ще бъде изпратено и до финансовия министър Владислав Горанов. 

Поводът за него са озовалите се извън обсега предложения на ДПС за създаване на фонд за безплатни детски градини и нулева ставка върху ДДС за книгите, внесени с промените в Закона за бюджета, с които се намалява партийната субсидия на един лев.

Днес намаляването на субсидията бе отложено за разглеждане на второ четене заради липсата на доклад от бюджетната комисия в парламента. 

Гласуването за субсидиите отпадна от дневния ред на парламента

"Ние отказваме да повярваме, че при внесен лично от министър-председателя закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да е извън обхвата на този закон", каза Цонев и уточни, че в писмото си народните представители от ДПС призовават министър-председателя да реши коалиционните си проблеми така, че те да не бъдат в ущърб на българските деца, българската наука, култура и образование. 

Той припомни, че министър-председателят Бойко Борисов публично в свое изказване пред медиите е припознал идеите, предложени от ДПС. 

Относно решението на парламента да отложи разглеждането на промените за намаляване на партийната субсидия за следващата седмица, Цонев коментира, че това е "първи добър сигнал, че ще се мисли по въпроса". 

Във връзка с поведението на коалиционните партньори от "Обединени патриоти", по чието искане предложенията на ДПС не са разгледани, тъй като присъствали и в тяхната предизборна програма, Цонев каза: "политическите идеи нямат патент". 

"Не е добре институция като българския парламент, който е с много нисък рейтинг, да прави такива процедурни хватки", коментира още депутатът. 

Йордан Цонев каза още, че са чули и друг аргумент от малкия коалиционен партньор, че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС "подменяли вота на избиратели". Него той коментира с думите: "Не е нужен този рекет към ГЕРБ, но не е нужно и ГЕРБ да се поддава на него. Нека те си оправят коалиционните отношения. Ние държим на това идеите, които са в интерес на обществото, да бъдат приемани". 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@