0

К амерата на Би Ти Ви е заснела вчера как министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев цинично се уговарят да разтакават преговорите със стачкуващите учители, за да не стигнат до споразумение.

Министърът на финансите и министърът на образованието и науката водят тези преговори с учителските синдикати по лично поръчение на президента на Републиката Георги Първанов, заради продължаващата вече трета седмица стачка в цялата страна.

Без да подозират, че микрофонът на репортерката Виктория Петрова и камерата на оператора Добромир Иванов от Би Ти Ви са включени, министрите, в почивка по време на преговорите, водят следния разговор, заснет и излъчен снощи по Би Ти Ви:

Орешарски: Дай да разваляме седенката.

Вълчев: М-м?

Орешарски: Дай да разваляме седенката.

Вълчев: Да разваляме, казваш?

Орешарски: Първо да мислим за числа, съкращения и после...

Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...

Орешарски: Да, три дни.

Вълчев: Два де, стига така...

Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.

Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме...

Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре експертни разговори. Те ще размотаят...

Вълчев (към другите участници): Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа...

Преди този разговор на високо правителствено равнище срещата между учителските синдикати и министрите беше започнала без надежда за споразумение, но с мъгляви обещания от страна на властта.

"Намалявайте исканията и да вървим напред", призова министър Вълчев.

Това, което със сигурност беше обещано на учителите е, че увеличение на заплатите може да има през тази година, без обаче да се уточнява с колко, нито дали ще бъде като добавка към заплатите или като допълнително плащане.

Финансовият министър Орешарски заяви, че само ако бъдат съкратени част от учителите, можело и да се намерят пари за образование.

Когато синдикатите реагираха остро, беше дадена почивка за по една цигара и тогава беше записан диалогът на министрите.

В понеделник Единният стачен комитет на трите синдиката в образованието реагира на излъчения запис и поиска

оставката на двамата министри и преговори с участието на премиера

"по все по-ескалиращия социален и синдикален проблем, касаещ не само работещите в системата на средното образование, а много голяма част от българската общественост".

Според синдикатите, ако двамата министри "нямат гражданската и човешка доблест да подадат оставките си, то парламентът следва да стане коректив на тяхното поведение и задължи министър-председателя Сергей Станишев, да внесе искане за освобождаването им".

Синдикатите призоваха българските учители, непедагогическия персонал и всички български граждани на национален протестен митинг в четвъртък от 11.00 ч. пред сградата на правителството и от 14.00 ч. - пред парламента.

Действията на министрите Орешарски и Вълчев са подигравка

с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици, се заявява в становището на Единния стачен комитет.

Стана ясно, че не "ултиматумите" на синдикатите и не липсата на средства в България, а нежеланието на българските управляващи да решат конфликта е основната причина трета седмица десетки хиляди български учители и непедагогически персонал да стачкуват и протестират, добавят синдикатите и предупреждават, че не справедливите искания на учителите, а бездействието на правителството е предпоставка за дестабилизация на българската държава.

Пламен Орешарски се извини

в обръщение към учителите.

"Истински съжалявам, ако съм засегнал учителите в хода на диалога ни през вчерашния ден. Дължа извинение на всички в гилдията, ако ефектът от афекта по време на тези напрегнати разговори е обидил представителите на учителското съсловие", заявява финансовият министър.

Той посочва още, че като представител на академичната общност, дълбоко уважава учителския труд и осъзнава важността му като основополагащ фактор за развитието и напредъка на обществото.

Когато синдикатите участват директно в политическия процес като политически партии, тогава ще определят каква ще е съдбата на един или друг министър,

каза премиерът Сергей Станишев в отговор на въпрос ще има ли оставки на министрите Вълчев и Орешарски.

Като правителство ние сме конструктивно настроени за сериозни разговори и в момента експертните разговори са именно сериозни разговори, защото жонглирането с цифри и искания не води до нищо, заяви още Станишев.

Според него е важно да се излезе от политическото говорене и да се говори сериозно за реформа в образованието, която да гарантира по-високо качество. Това да се обвърже с увеличаване на учителските заплати, както и да се развие сериозна обществена дискусия за начина на управление на образователната система и за изграждането на цялостен дългосрочен обществен договор за развитие на българското образование.

Помолен да коментира ролята на президента за преодоляване на кризата, Станишев каза: "Президентът е морален гарант на ситуацията в страната като цяло. Въпросът е кой вади парите и от къде идват".

Министър Даниел Вълчев отказа да коментира записания разговор. На въпрос на репортер защо в момента не е на "седянката", Вълчев отговори, че не е казвал никога тази дума. За нея питайте него - министъра на финансите Пламен Орешарски, имам други ангажименти и за това влизам и излизам от министерството, допълни Вълчев.

Не бива на това да се гледа като на тактически ход от страна на правителството, а просто е ставало дума за работа на експертите докато се върне министър Орешарски, обясни по-късно Вълчев.

По повод исканата му оставка просветният министър заяви, че е нормално при създадено социално напрежение да се иска оставката на съответния секторен министър, но в цялата ситуация той самият си е направил много лични изводи, за които обеща да говори след време.

Даниел Вълчев обясни, че сумата с натрупване за учителските заплати с увеличението от 1 юли 2008 година на синдикатите е 1, 465 356 млрд. лева, а предложението на министерството е 962, 836 875 млн. лв.

На преговорите днес на експертно ниво са били уточнени тези числа като разликата е приблизително от 502 млн. лева.

Вълчев каза, че във вторник ще се коментират разчети, но специално се очаква с какви данни ще дойдат от общините и тогава може да се коментира за какво увеличение може да се говори до края на годината, каква част би била за увеличение на базовата заплата и каква част за допълнително стимулиране.

Министърът съобщи още, че са коментирали и ще се направи по-висока стартова заплата за младите учители с цел привличането им като специалисти в сектора.

Вълчев специално отбеляза, че не бива да се раздухва толкова споменатото от министъра на финансите необходимо 25% съкращение. Това не може да стане когато вече е започнала учебната година, а по-скоро Орешарски обясни по-образно, че за да се увеличат доходите в един сектор трябва или да се струпа маса средства, или да се направят съкращения.

Просветният министър е сериозно притеснен, ако стачката продължи до края на седмицата, да не застраши подготовката и провеждането на зрелостните изпити в българското училище.

Реакциите:

Виждате как стоят нещата зад кадър, едно лицемерие - пред обществото се говори за едно, а иначе е съвсем друго, заяви по повод записа лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, цитиран от БГНЕС.

"Ние се отнасяме много сериозно към проблемите в образованието и към преговорите, които целят да ги решат. Виждате как се отнася другата страна. Нещо повече, проблемът е поставен много отдавна, бяхме размотавани до този момент и лятото се изтърва за преговори.

Проблемът можеше да бъде решен, но някой няма интерес да го реши и иска да нагнетява напрежение", посочи още Тренчев.

Ако от мен зависеше, разбира се, че щяхме всички да бъдем по-ларж, ама не е въпроса в това, въпросът е колко има и с какво се разполага, отговори лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски на въпрос как според него ще се разреши проблема с учителската стачка.

Той изрази убеденост, че решение ще се намери. Попитан дали ще се събере Съветът на тройната коалиция, той допълни, че това ще стане.

Правителството трябва да си събере вересиите и ще има достатъчно пари за увеличение на учителските заплати, каза столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с учители в НДК.

Според Борисов е недопустимо финансовият министър Пламен Орешарски да казва, че 30% от БВП на страната се върти в сивия сектор, което прави 20 млрд. лева, а всички пенсии и заплати в държавния сектор са 7,5 млрд. лева и в същото време да се съобщава, че няма средства за повишаване на учителските възнаграждения.

Недопустимо е преговорите между учителите и МОН да бъдат наричани "седянка", каза още Борисов.

Според него директорите в училищата трябва да имат по-голяма власт и да преразпределят парите за заплати и храната на учениците, защото не може добрите преподаватели да взимат наравно с посредствените.

Столичната община внася 600 млн. лева в държавния бюджет и за това трябва правителството да си свърши работата, а не министърът на образованието и науката да изпраща учителите при мен, каза столичният кмет.

Премиерът да отстрани от постовете им министърите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски призовава ДСБ. Премиерът трябва да ги замени с отговорни политици, които гледат на задълженията си не като на седянка в преговорите за учителската стачка, а си дават сметка какво означава за всички български семейства нарочното протакане на протестите, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той беше категоричен, че настоява премиерът сам да седне на масата на преговорите и да разреши проблема със стачката.

От ДСБ обявиха, че за трети пореден път ще внесат искане за изслушване на министър-председателя в парламента. Иван Костов отбеляза, че не бива в условията на местни избори да се иска вот на недоверие на правителството.

Ако премиерът обаче не седне сам да преговаря с протестиращите, кризата ще ескалира и ще се стигне до вот на недоверие, отбеляза той.

Поведението на правителството спрямо стачкуващите учители е безотговорно и граничи с цинизма, е мнението на кандидата за кмет на София на СДС и ДСБ Мартин Заимов.

Преговорите трябва да продължат, диалогът да бъде възстановен, а министрите, които го взривиха следва вече да са написали своите оставки, заявява още Заимов.

"Изразяваме сериозна загриженост за работните и битови условия на българските учители и липсата на продуктивен социален диалог между синдикатите и правителството", се казва в писмо на Европейската конфедерация на профсъюзите, адресирано до министър Даниел Вълчев и премиера Станишев.

От европейската синдикална конфедерация заявяват, че исканията на педагозите и помощния персонал от училищата и детските градини за 100% увеличение на четири етапа на възнагражденията са напълно в съгласие с общия ангажимент за по-качествено образование.

"От името на нашата организация искаме да изразим нашата пълна солидарност с българските колеги и подкрепа за техните действия", се казва още в писмото.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Peugeot e-208

Peugeot вдигна пробега на електрическите 208 и 2008

Технологии Преди 1 час

Нови технологични решения позволяват на двата 100% електрически модела да вдигнат пробега си с до 8%.

пирогов

"Пирогов": Състоянието на всички пострадали при инцидента на АМ "Струма" е стабилно

Теми в развитие Преди 2 часа

В началото на следващата седмица, след оценка на медицинското състояние на болните, предстои тяхното поетапно изписване

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

"Всичко поскъпва": цените в Турция растат, недоволството също

Свят Преди 4 часа

Цените в Турция не спират да растат, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, все повече турци излизат по улиците и настояват за оставката на правителството

Снимката е архивна

Кубрат Пулев успя да нокаутира Франк Мир в края на първия рунд

Любопитно Преди 5 часа

"Съперникът ми е много добър и го уважавам, той е шампион в ММА. Но бях прекалено добър, прекалено бърз за него и той изобщо не виждаше ударите", коментира Пулев

<p>Кои са най-предпазливите зодии</p>

Кои са най-предпазливите зодии

Любопитно Преди 6 часа

Проверете дали сте сред тях в галерията ни

коронавирус

COVID-19: 1218 нови случая, изследвани са 25 020 проби

Теми в развитие Преди 6 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 4,86%

Как да използваме скрития режим за четене на Chrome

Как да използваме скрития режим за четене на Chrome

Технологии Преди 6 часа

Той преобразува сайтовете в по-удобен за четене вид

Падна единадесетата маска в „Маскираният певец“ – сезон 3

Падна единадесетата маска в „Маскираният певец“ – сезон 3

Любопитно Преди 14 часа

Кой се криеше под маската на Камъка

<p>&quot;Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие&quot;</p>

Кирил Петков: Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие

България Преди 14 часа

Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след четири години България няма да изглежда по този начин, заяви Петков след края и на последната, 18-та преговорна тема "Международни отношения"

<p>В Австрия: Близо 40 хил. души протестираха&nbsp;срещу задължителната ваксинация</p>

Протести в Австрия срещу задължителната ваксинация за COVID-19

Теми в развитие Преди 14 часа

Близо 40 000 души протестираха днес в няколко австрийски града срещу задължителната ваксинация срещу коронавируса и ограничителните мерки

<p>Растения вкъщи? Има и лесни за отглеждане</p>

Растения вкъщи? Има и лесни за отглеждане

Любопитно Преди 16 часа

Кои растения да си вземете, ако не сте майстор градинари

Бурята Аруен връхлетя Великобритания, има загинали

Бурята Аруен връхлетя Великобритания, има загинали

Свят Преди 17 часа

Бедствието прекъсна електроснабдяването на десетки хиляди души и причини смъртта на двама

<p>Как Енгелс регулира движението в германски град</p>

Светофари с лика на Фридрих Енгелс регулират движението в германски град

Любопитно Преди 17 часа

Това може да видите в германския град Вупертал, който е родното място на Енгелс

Милош Земан

Президентът на Чехия Милош Земан е изписан за амбулаторно лечение

Теми в развитие Преди 18 часа

Той трябва да остане две седмици под карантина. Утре обаче президентът смята да проведе церемония по назначаването за премиер на Петър Фиала

коронавирус

МВнР: Избягвайте пътувания до южноафриканския регион

Теми в развитие Преди 19 часа

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка денонощно на телефонен номер +27798937336

Тежка катастрофа на пътя Кубрат - Русе, има загинали

Тежка катастрофа на пътя Кубрат - Русе, има загинали

България Преди 21 часа

Младеж на 18 години и 42-годишна жена са жертвите на тежката катастрофа