Световното движение "Бавно хранене" отново в София
Световното движение "Бавно хранене" отново в София   
Източник: terramadre.org
Вр рата среща на мрежата "Тера Мадре" (terramadre.org) на Балканите е от 29 юни до 1 юли 2012 г. в Българската академия на науките и в Университетската ботаническа градина в центъра на София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Карло Петрини, основател на Slow Food или "Бавно хранене", ще открият регионалната среща в Университетската ботаническа градина на ул. "Московска" 49. Тази година проектът е съфинансиран от Столичната община и е в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г.

Форумът е организиран за втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни общности на Slow Food от 10 балкански страни.

"Тера Мадре Балкани" ще има няколко дискусионни панела в БАН, за да бъде обсъдена новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в общността и извън нея, бъдещето на регионалната мрежа "Тера Мадре", оползотворяването на местните ресурси за устойчиво развитие в селските райони, както и ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна.

Значението на храната като елемент от културата на местните общности

ще бъде предмет на обсъждане на кръгла маса, която ще се състои в Ботаническата градина.

По традиция Slow Food има отворена програма в градината на "Московска" 49. Любителите на традиционните и автентични вкусове ще се запознаят с уникални продукти от страните от региона.

На открит базар със свободен достъп "Вкусете Балканите" в събота от 10 до 14 ч. ще могат да се видят и опитат храни от Балканите, които носят духа и аромата на мястото, където се произвеждат: зелено сирене от Черни Вит и нафпавок от България, брънза де Бурдуф от Румъния, сладко от диви смокини от Македония, сладко от пожегачка слива от Босна и сирене в мях от Херцеговина, богато разнообразие от мед, вина и др.

Пак в събота, но от 19 до 22 ч. на "Трапеза на открито" ще могат да бъдат опитани ястия, приготвени от младите членове на Slow Food със специфични продукти от Балканите.

Традиционни балкански вкусове

ще забъркат младежи от Балканите в кухните на кулинарното училище Amuse Buche и сп. "Меню", италиански готвачи от кухнята на "Остерия Барбароса", Бояна Рачева и Борис Тасев от блога за качествена храна "Foodies", Дешка Кротева от с. Горно Драглище, Йоланта Делибозова от "Вкусно с Йоли", ученици от техникума по готварство в Самоков и представители на асоциация "Арабис" и на читалището от с. Драговищица, Кюстендилско и др.

Ще имате възможност да опитате висококачествен италиански зехтин и да наблюдавате демонстрация на традиционна италианска паста, организирани от Италианската търговска камара в София. Виното е предоставено от Асоциацията на независимите винари и лозари.

"Венци Благоев Джазтет" ще зарадват участниците с импровизации, в които може да се включи всеки участник.

В неделя (1 юли) сутринта от 11 ч. е време за семейството, когато гости на "Тера Мадре Балкани" ще бъдат „Джаз за деца" с Венци Благоев и Мария Донева с нейните вкусни стихове. Предвидени са дегустация на сезонни плодове и интересни игри.

В Университетската ботаническа градина ще звучат „зеленчуков джаз" с инструменти от различни зеленчуци. Децата ще се учат още как да правят селски бонбони с леля Дешка от Горно Драглище.

"Трапеза на открито" и "Вкусни звуци и стихове" са с достъп с билет на цена 15 лв., който може да се купи онлайн от www.ticketstream.cz/bgts.

В централната сграда на БАН на бул. Цар Освободител" е подредена изложба, която представя дейността на Slow Food, както и 11-те уникални продукта, подкрепяни от движението. Експозицията се допълва тематично и от личната колекция на г-н Тома Белев от автентични престилки от български народни носии. Изложбата може да бъде разгледана свободно в продължение на две седмици от 29-ти юни.

"Тера Мадре Балкани" дебютира през 2010 г. в София

като първата мрежа от хранителни общности от няколко страни на един и същи регион. Slow Food подкрепя пряко повече от 25 проекта в страните на региона - от поддържане на малки, уникални производства, застрашени от изчезване (като зеленото сирене от Черни Вит, сладкото от диви смокини, чесънът от Любитовица), през картографиране на местните традиционни продукти и промоция на късите хранителни вериги до дегустационни и образователни инициативи в училищата.

Тази година в срещата се включват над 150 делегати от 10 страни: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция (5), Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Турция.

"Тера Мадре" е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия. Той обединява дребни фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин.
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
6 начина как неусетно задръстваме лаптопа си

6 начина как неусетно задръстваме лаптопа си

Технологии Преди 1 час

И да предотвратим тези процеси

<p>Политически трус в Украйна: Зеленски отстрани Ермак от всички ключови постове</p>

Политически трус в Украйна: Зеленски уволни Андрий Ермак от още постове, които е заемал

Свят Преди 2 часа

Това се случва на фона на разрастващо се разследване за корупция, което разтърси Киев

Руски дронове и ракети поразиха железопътен възел край Киев

Руски дронове и ракети поразиха железопътен възел край Киев

Свят Преди 2 часа

Има повредени инфраструктурни обекти и в Черниговска област

Заради завишени нива на уран в питейната вода: Харманли и две села минават на водоноски

Заради завишени нива на уран в питейната вода: Харманли и две села минават на водоноски

България Преди 3 часа

Във връзка с установеното отклонение питейната вода се определя като негодна за консумация

Денков: Доверието е счупено, затова този начин на управление трябва да бъде наказан

Денков: Доверието е счупено, затова този начин на управление трябва да бъде наказан

България Преди 4 часа

"Имаме нужда от избори, които да преосноват Народното събрание като състав", подчерта той

Каквото похарчиш на Никулден, се връща тройно: Забравената традиция с неочакван смисъл

Каквото похарчиш на Никулден, се връща тройно: Забравената традиция с неочакван смисъл

Любопитно Преди 5 часа

Светецът, който владее морето, пази рибарите – и има изненадващо модерно присъствие

Лошото време все още не позволява евакуация на екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол

Лошото време все още не позволява евакуация на екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол

България Преди 5 часа

"Корабът към момента е стабилен, но морето е твърде бурно и не позволява извършването на спасителната операция", заяви директорът на ГДГП

МНС: Заповедта за арест на Путин ще остане в сила, дори ако бъде гласувана обща амнистия

МНС: Заповедта за арест на Путин ще остане в сила, дори ако бъде гласувана обща амнистия

Свят Преди 5 часа

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и неведнъж е отхвърляла обвиненията във военни престъпления

При среднощна атака: Над 116 украински дрона са свалени над Русия

При среднощна атака: Над 116 украински дрона са свалени над Русия

Свят Преди 6 часа

Атакувани са над 10 руски региона

Недоволни граждани отново излязоха на протести в няколко града у нас

Недоволни граждани отново излязоха на протести в няколко града у нас

България Преди 6 часа

Те бяха категорични, че няма да спрат с демонстрациите, докато не падне правителството

5 тайни за трайност на парфюма през целия ден

5 тайни за трайност на парфюма през целия ден

Любопитно Преди 7 часа

Трайността на парфюмите зависят от прости тайни за нанасяне на аромата и подготовка на кожата