5

Т очат Здравната каса с фалшиви епикризи. Болници взимат пари за пациенти, които не са лекували.   

„В единия от случаите става въпрос за пациент, който по документи е опериран в една пловдивска болница, те са получили финансиране за извършването на тази оперативна намеса. В същото време пациентът в своето писмо казва: „Никога не съм опериран”, заяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков в предаването „Събуди се” по НоваТВ. Здравната каса е платила 200 хил. лв. за операцията.

По думите му другият случай е от Сливен, където пациентът отрича да е бил хоспитализиран във въпросната болница. 

Заместник-министърът коментира и проверката, която започна прокуратурата относно двата паралелни договора за дарение - този, с който Турция ни дава ваксините „Пентаксим”, и другият, с който България дава на Турция препарат срещу хепатит „В”.

 Според Ваньо Шарков здравното министерство не се притеснява от проверката. 

„Всякакви спекулации по тази тема трябва да спрат, иначе този разговор ще бъде безкраен. Прокуратурата трябва да свърши своята работа. Всичко, което касае финансовата страна на въпроса е съвсем ясно. Става въпрос за различна цена при различните ваксини”, заяви Ваньо Шарков.

Шарков смята, че именно след проверката на прокуратурата разговорът ще бъде завършен и за всички ще стане ясно, че всичко е направено, както трябва. 

 „Имаше доста хора, които не бяха запознати с условията на двата договора, но създадоха спекулативна обстановка и правиха коментари, че стойността на ваксините от българска страна била много по-голяма отколкото стойността на ваксините от турска страна и как България губела. Няма плащане, а има доставка”, заяви Ваньо Шарков. 

Що се отнася до просрочените дългове на болниците от над 150 млн. лв,, Шарков заяви, че този въпрос винаги е стоял на дневен ред, а новината, че били увеличени с 20 милиона лева в сравнение с края на миналата година, е свързана с това, че в рамките на миналата година са стартирани няколко процедури.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@