Управляващите продължават с рокадите
Мартин Иванов   
Източник: БГНЕС
98

В ицепремиерът Даниела Бобева съобщи на пресконференцията след заседанието на кабинета, че въпреки проблемите в Националния статистически институт е взето решение да бъде подкрепена Ренета Инджова.

Бобева припомни за възникналия конфликт по повод обществена поръчка още през мандата на предишното правителство. Този проблем не е решен, като сме обсипвани с информации от двете спорещи страни, коментира вицепремиерът. По думите й правителството е взело решение да подкрепи Инджова да запази позицията си, което е важно, "за да има мир в НСИ и да се възстанови спокойната атмосфера в института, в интерес на работата".

Министерският съвет определи днес Ваня Стефанова за зам.-председател на Държавната агенция "Национална сигурност". Стефанова е родена на 26 септември 1973 г., завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работила като следовател и прокурор. От 2008 г. е командирована в Софийската градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към ВКП за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010 г. е прокурор в СГП. Неколкократно е награждавана за високи професионални постижения.

Правителството предлага на президента да освободи бригаден генерал Данчо Дяков като директор на службата "Военна полиция", считано от 1 октомври т. г., и

да назначи на поста полк. Борислав Сертов.

Промяната е продиктувана от предстоящото назначаване на бригаден генерал Дяков на международна длъжност. Полк. Сертов е роден на 9 ноември 1966 г. в Пловдив. Той е завършил мотострелкови профил във ВНВУ "В. Левски", ВА "Г. С. Раковски" и Националния университет по отбрана на САЩ във Вашингтон. На военна служба е от 1988 г., а в звание полковник - от 2008 година. В момента е заместник-директор на "Военна полиция".

Правителството освободи Мартин Иванов като председател на Държавната агенция "Архиви" и определи за неин ръководител Иван Комитски.

Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия. Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС.

С друго решение, по предложение на председателя на НСИ

като зам.-председател на НСИ беше освободен Цветан Нанов

за допуснати от него груби нарушения на закона. За зам.-председател е определен Сергей Цветарски, който ще довърши мандата на освободената през 2012 г. Гергана Михайлова. Сергей Цветарски е работил без прекъсване в НСИ от 1998 г. до началото на 2013 г., като последната му длъжност е държавен експерт. В момента е консултант на свободна практика.

Новият Изпълнителен директор на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД, Християн Кръстев, официално встъпи в длъжност. Досегашният директор на холдинга Чавдар Трендафилов остава в ръководството като зам.-изпълнителен директор, отговарящ за контрола върху техническото състояние и безопасността на подвижния жп състав. Като основни приоритети в своята работа Кръстев определи завършването на преговорите с кредиторите на БДЖ, предприемането на строги мерки за финансов контрол с цел преодоляване на затрудненото финансово състояние на дружеството, както и активна търговска политика за възстановяване доверието на клиентите чрез подобряване на предлаганите услуги. Християн Кръстев притежава магистърска степен по железопътен транспорт.

Завършил е специалност "Железопътна техника – вагони" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Цялата професионална кариера на Кръстев е преминала в системата на железниците, където е заемал различни ръководни длъжности в областта на експлоатацията на подвижния жп състав и товарните превози. През последните две години Християн Кръстев е бил и управител на частна транспортна фирма за извършване на железопътни транспортни услуги, поддръжка и ремонт на вагони и локомотиви и спедиционна дейност.

С промени в Устройствения правилник на Министерството на финансите и в Правилника за прилагане на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове правителството намали с 10 щата числеността в системата на МФ - шест щата се съкращават от администрацията на финансовото ведомство, а от Националния компенсационен жилищен фонд - четири. С други постановления с три щата беше намалена числеността на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието, а с осем - на Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III".

Правителството прие нови устройствени правилници на 3 министерства -

на земеделието и храните, на икономиката и енергетиката и на външните работи. Тяхна основна цел е оптимизиране на работата във ведомствата чрез структурни промени и намаляване на щатната численост.

Щатовете в МЗХ се намаляват с 9 бройки, а тези във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните - с 380. Предвидено е и увеличаване на щатната численост на Националната служба по зърното за сметка на намаляване на числеността на БАБХ с 8 бройки.

Чрез вътрешно преструктуриране, на Министерството на инвестиционното проектиране се осигуряват 13 щатни бройки от системата на МЗХ. Министърът на земеделието и храните ръководи, координира и контролира прилагането на държавната политика в областта на земеделието, селските райони, горите, рибното стопанство и аквакултурите. При изпълнението на правомощията си той се подпомага от трима заместници. Общата администрация на МЗХ се структурира в шест дирекции, а специализираната - в една главна дирекция ("Земеделие и регионална политика") и 12 дирекции. С устройствения правилник на МИЕ се уреждат функциите, структурата и организацията на работа на министерството, правомощията на министъра. Регламентирани са функциите на политическия кабинет, главния секретар, звената на пряко подчинение на министъра. Прецизират се функциите на административните звена в министерството, в което ще работят общо 846 служители. Общата администрация е структурирана в седем дирекции, а специализираната - в 13 дирекции и една главна дирекция ("Европейски фондове за конкурентоспособност"). Числеността на персонала в системата на министерството се намалява с 10 чатни бройки с оглед на осигуряване на щатната численост на МИП.

Основните промени в устройствения правилник на МВнР са създаването на нова генерална дирекция - "Двустранни отношения", и преформулиране на мястото и ролята на останалите три генерални дирекции. Основната цел е да намерят институционално решение актуализираните приоритети на министерството, подобряване на координацията между отделните структурни звена и конкретизиране на функциите им. Общата численост на ведомството се намалява с 6 щатни бройки до 1344, които ще бъдат прехвърлени на новото Министерството на инвестиционното проектиране. Общата администрация на ведомството се структурира в пет дирекции, а специализираната - в четири генерални дирекции, 19 дирекции и задгранични представителства.

Освободените бройки са част от тези, които различните държавни структури отделят за новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране в изпълнение на законовото изискване за компенсиране числеността на администрацията. В резултат на извършен преглед за оптимизация на структурата на МТСП се намалява общата щатна численост във ведомството с 9 щатни бройки, а дирекциите в общата администрация стават пет. Сега са седем. С три щатни бройки се намалява общата численост в системата на МТПС, за да бъдат предоставени на Министерството на инвестиционното проектиране.

Променени са и устройствените правилници на Дирекцията за национален строителен контрол и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Промените се отнасят до определянето им като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на инвестиционното проектиране.

Коментари 98
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

98 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 42 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака