49

И днес продължават протестите срещу монополите в страната.

В София протестиращите се събраха в 18 ч. при езерото "Ариана" и се преместиха пред Президентството. Според БТА там са протестирали около 50 души.

Те издигнаха български знамена, пяха националния химн и скандираха "Оставка!".

После шествието се върна пред Народното събрание. Протестиращите скандираха "Мафия" и "Победа" и пееха "Дружно, братя българи, в боя да вървим".

Още в началото на протеста полицията и жандармерията бяха направили кордон около езерото "Ариана". Те не позволиха на недоволните граждани да излязат на пътното платно и отново да блокират движението на "Орлов мост" или пътя до Президентството.

Според БНР полицаи е имало и сред самите протестиращи. Те проверявали документите съмнително изглеждащи лица. В резултат по време на протеста са били задържани четирима души, съобщиха от МВР. Те са отведени в Първо районно управление.

К.М. на 40 години, регистриран за грабеж, кражба и хулиганство, е бил задържан без документи за самоличност на метростанция "Васил Левски". А.Л. на 21 години, регистриран за наркотици, също бил без документи за самоличност, е установено при проверката, извършена в района на Националния стадион. При обиск у него бил намерен нож. В.К. на 20 години, спрян за проверка при Паметника на съветската армия, известен за наркотици, е носел бокс. Р.Б. на 21 години, регистриран за хулиганство, ритнал кофа за боклук в същия район. При проверката у него бил намерен нож.

Задържаните са дали обяснения и ще бъдат освободени. За тези, които са носили вещи, забранени при посещение на масови мероприятия, ще бъдат подготвени материали и те ще бъдат изпратени на Столична община за налагане на наказания по Закона за събиранията и масовите мероприятия.

Въпреки дъжда протести имаше и във Варна.

По традиция сборният пункт бе край сградата на Общината.

Идеята тази вечер протестът да бъде мълчалив и седящ пропадна. На площада се оформиха няколко групи. Някои издигнаха плакати с призиви за оставката на кмета Кирил Йорданов, другите бяха в негова защита. Трети пък припомняха, че основните искания са за свикване на Велико народно събрание, нова Конституция, по-ниски сметки за ток.

По традиция се проведе и шествие по основните булеварди в града, като за кратко бе блокирано и кръстовището пред Общината.

На протеста в Пловдив се събраха около 100 души, пазени от около 50 полицаи. 

Протестът протече без ексцесии и приключи миртно.

Със скандирания "България", "Няма да се предадем, ще ви изметем", "Спрете да крадете" младежи преминаха в протестно шествие през Добрич. Шофьори на таксиметрови коли натискаха клаксоните в знак на солидарност с младите хора.

"Искаме промяна - и то от днес за утре. Семейства се избиват, хора се палят, всичко това е от бедността", каза Калоян Димитров, един от лидерите на протестната колона.

"Ще подкрепим създаването на гражданско правителство в сянка, в което да влязат експерти и да кажат как може да поевтинее токът, да бъдат вдигнати заплатите, да бъде намалена безработицата", допълни Живко Атанасов.

Участниците в протестното шествие нямаха обяснение защо тази вечер са малко, но обявиха, че на националния празник 3 март отново ще се съберат, за да настояват за промени.

За анулиране на договорите с монополите настояха участниците в поредния мирен граждански протест в Благоевград, състоял се тази вечер на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Той събра около 150 души. Издигнати отново бяха искания за отмяна на всички поднормативни актове, които създават привилегии на монополите, за разпускане на ДКЕВР, за пълно разследване на Министерския съвет за сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми и усвояване на еврофондове и заменки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@