Коронавирусът взе 12 нови жертви в България
Източник: iStock/Getty Images
96

З а изминалото денонощие са доказани 210 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 5 388 проби.

Здравният министър: Никаква дистанция, дисциплина и хигиена

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 24; Бургас - 5; Варна – 14; Велико Търново - 4; Габрово - 1; Добрич - 17; Кюстендил - 3; Ловеч - 2; Пазарджик - 9; Перник - 4; Плевен - 5; Пловдив - 31; Разград - 1; Силистра - 3; Сливен - 2; Смолян - 1; София - 2; София град - 59; Стара Загора - 11; Търговище - 2; Хасково - 2; Шумен - 4; Ямбол - 4. 

​Към момента у нас са потвърдени общо 13 722 случая на новия коронавирус, като от тях 5 097 са активни. 8 154 са излекуваните лица, от които 174 са регистрирани през последните 24 часа.

Как ковид-19 удари пазара на имоти в България

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 861. 64 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 763 медицински служители. 

COVID-19 взе още 12 жертви в България

471 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани 12 нови случая. 

Починали са жена на 89 г. със сърдечно заболяване, хронично неврологично и хронично белодробно заболяване, жена на 73 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, жена на 80 г. със сърдечно заболяване, мъж на 52 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, жена на 71 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 76 г. със сърдечно заболяване и диабет, жена на 74 г. със сърдечно заболяване, жена на 80 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 43 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 53 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 86 г. с хронично неврологично заболяване и жена на 72 г. с хронично бъбречно и хронично хематологично заболяне.

Четирима служители на община Пловдив са заразени с коронавирус

Четирима служители на Община Пловдив са дали положителни PCR тестове за COVID-19, потвърдени от РЗИ Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от БТА. 

Всички те работят в сградата на площад "Централен". Община Пловдив вече извърши необходимата дезинфекция на административните сгради и стаите на всички служители. Обслужването на граждани няма да бъде преустановено. Документи за извършване на услуги ще се приемат в деловодството на първия етаж, се отбелязва в съобщението.

От общината призовават хората да спазват стриктно необходимата дистанция и да носят правилно предпазни средства - маски, шалове или шлемове.

СЗО: Този вирус е брутален, но няма мозък

Шест положителни проби за коронавирус са установени сред служителите на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Пазарджик.

Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. Те са на възраст от 27 до 60 години. Всички са поставени в домашна изолация. Изследва се целият медицински персонал, като вчера са взети 30 проби, днес се взимат още 21 и се очакват резултати. Извършва се и засилена дезинфекция на помещенията, предаде БНР.

Директорът на ЦСМП трябва да представи план за действие и осигуряване на непрекъснат работен процес при отсъствие на голям брой персонал. Освен това е задължен да провежда всекидневен мониторинг върху използването на лични предпазни средства от служителите, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. 

Каква е ситуацията по света?

Според интерактивната карта, така както е наблюдавано от университета „Джон Хопкинс“, разпространението на коронавируса по света към 12 август е следното:

Заразени: 20,209,647
Починали: 739,960
Оздравели: 12,513,895

Рекорден брой починали от COVID-19, огнище в Добрич

Бившият италиански премиер Матео Ренци вчера призова ваксинацията срещу коронавирус да бъде направена задължителна, ако и когато бъде разработена сигурна ваксина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението, качено на интернет сайта на Ренци, противоречи на по-ранни препоръки на настоящия италиански премиер Джузепе Конте.
"Ако наистина разполагаме с ваксина срещу Ковид-19, тя трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички. Задължителна, а не доброволна", написа политикът. В интервю за в."Кориере дела сера" Ренци добави: "След всичко, което преживяхме, какво трябва да правим с ваксинацията? Да оставим ли хората сами да решават и след това всички да трябва бъдем под карантина за три месеца?"

Досега Италия е регистрирала 250 хиляди случая на коронавирус, а над 35 хиляди души са починали от Ковид-19. 

Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи заяви вчера, че страната преживява втора вълна на пандемията от коронавирус, съобщи ТАСС.

"В момента епидемиологичната ситуация в Словакия е под контрол, макар че се влошава. Страната е изправена пред втора вълна /на пандемията/ от новия коронавирус", каза министърът по националното радио.

От началото на пандемията общият брой заразени с коронавируса в Словакия, с население от 5,5, милиона души, достигна 2615, включително оздравелите. От усложнения, предизвикани от коронавируса, са починали 31 души, излекували са се 1 847, припомня агенцията. Здравното министерство на Словакия обяви за появата на коронавирусната инфекция на територията на страната на 6 март. От тогава са тествани 280 980 жители.

Новите случаи на коронавирус във Франция са се увеличили почти двойно за последното едно денонощие. Здравните власти съобщават за близо 1 400 нови заразени, предаде NOVA.

Властите удължават редица забрани, сред тях и тази за събития с над 5 000 участници. Премиерът Жан Кастекс предупреди за повишен риск от ново разрастване на вируса и обяви, че ще бъде максимално разширено задължителното носене на маски на обществени места. 

"Положението около епидемията от COVID-19 във Франция се влоши през последните дни. От около две седмици епидемиологичната обстановка, която следим от много близо, се развива в лоша посока", каза той.

Ситуацията с коронавируса в Испания също се влошава. Само за вторник новите случаи са над 1 400. В Сарагоса армията издигна полева болница, за да помага в борбата с COVID-19. Редица испански области, като Каталуния, въведоха и частична карантина.  

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 8 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 8 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"