4

У олстрийт с голямо завръщане, но какви са рисковете за това? Индексът S&P 500 се повиши в на 8 юни, отбелязвайки 20% ръст от последното си дъно, достигнато на 12 октомври 2022 г. Това слага край на краха на пазара, започнал през януари 2022 г.

Подкрепян от печалбите на големите технологични акции, широкият индекс затвори на ниво от 4293,93 пункта и премина прага, който разделя "мечия" от "бичия" пазар - това е израз на инвеститорите за период от време, характеризиращ се с нарастващи цени на акциите и оптимизъм на Уолстрийт. Инвеститорите със сигурност са в настроение за покупки: Индексът на страха и алчността на CNN достигна ниво "Екстремна алчност" в четвъртък.

Пазарите останаха изненадващо устойчиви през последните девет месеца, тъй като губещите от 2022 г., като технологичните и медийните компании, се възстановиха от катастрофалната година с надеждата, че най-лошото за тези индустрии е отминало.

Бумът на изкуствения интелект засили интереса към технологичните акции, които доминират в S&P 500. След ужасната година за големите технологични компании оптимизмът се завърна, тъй като ChatGPT превърна изкуствения интелект в "нещо голямо" за Силициевата долина. Инвеститорите правят големи прогнози за Google, Meta, Apple, Amazon, Nvidia и други, надявайки се, че те могат да предизвикат нова технологична революция с помощта на изкуствения интелект.

През изминалата седмица пазарите набраха инерция, вероятно заради края на кризата с тавана на дълга, оптимизма, че Федералният резерв ще направи пауза в повишаването на лихвените проценти на срещата си през юни, и неотдавнашната поредица от силни икономически показатели.

И макар че всички тези фактори са положителни за икономиката, анализаторите се опасяват, че това може да бъде краткотрайно рали, което в крайна сметка да погълне инвеститорите. Инфлацията остава твърде висока, за да се чувстваме комфортно. Икономиката на САЩ продължава да създава нови работни места, но темповете са предимно по-бавни. Потребителите продължават да харчат, но намаляват дискреционните си разходи, като например за дрехи, и вместо това се съсредоточават върху стоки от първа необходимост, като храна и дейности за свободното време.

Това не е точно рецепта за дългосрочен пазарен успех.

"Намираме се много късно в икономическия цикъл, който започва да се забавя и вероятно се насочва към рецесия по-късно тази година", заяви пред CNN Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute. "Ключовата разлика за нас е, че обикновено бичите пазари съвпадат с икономически разширения, а не с икономически свивания."

Все пак от този възход идва с други драми, като война в Европа, банкова криза и дългова криза. Пазарите се намират в неизследвана територия и макар че икономическа рецесия, съвпадаща с бум на Уолстрийт, би била първа, "на този пазар никога не казвай никога", казва Самана. 

Настоящата ситуация е малко по-нюансирана от просто спад и възход, каза Кевин Гордън, старши инвестиционен стратег в Schwab. Той описва случващото се като акции, които са в спокойно положение на повърхността, но всъщност не е сигурно дали е така.

Технологичните компании и компаниите за изкуствен интелект с мегакапацитети се издигат нагоре и "решават" проблемите на пазара, казва той, докато цикличните и по-малките компании страдат. 

S&P 500 е претеглен по пазарна стойност и е с най-големи капитали, което означава, че само няколко компании - предимно големи технологични компании - са в състояние да повишат индекса, дори когато по-голямата част от акциите се борят.

"Възторгът около изкуствения интелект, заедно с възвръщащия се щатски долар, доведе до изключителна дивергенция и риск от концентрация в основните борсови индекси", каза Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management. "Подобна ограниченост не е това, на което се основават новите бичи пазари."

Изводът: Инвеститорите трябва да избягват да се вманиачават в това, че това е нов пик за пазар", каза Самана. "Запазете перспективата за това, което е."

Инвеститорите трябва да се възползват от този размах, като съкратят части от портфейлите си, от които са чакали да се отърват, каза той, за разлика от опитите да преследват технологичните компании, които доведоха до това възходящо движение. 

Дали ще се запази този подем, или не, вероятно ще зависи от решението на Федералния резерв за лихвената политика през следващата седмица, каза Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA.

Според него от 1989 г., когато Фед започнаха да обявяват промените в лихвения процент по федералните фондове, по време на циклите на повишаване на лихвените проценти е имало 16 пъти, когато Фед или е пропускал повишаването на лихвите, или са прекратявали изцяло програмата си за повишаване на лихвите.

След като Фед са пропуснали или прекратили повишаването на лихвените проценти на едно заседание, S&P 500 се е повишил средно с 3,6% и е поскъпнал в 88% от случаите.

"Ако Фед пропусне повишаването на лихвите през юни, историята казва, но не гарантира, че пазарът има потенциал за по-нататъшно повишение", каза той.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 39 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 4 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 4 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 4 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 4 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт