ЕК представи предложенията си за промени в Шенген
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом   
Източник: ЕПА/БГНЕС
10

Европейската комисия съобщи, че е предложила днес да укрепи Шенгенското пространство, за да се гарантира свободното движение на стотици хиляди граждани на ЕС и граждани на държави извън Общността, които пътуват в рамките на тази територия всеки ден.

Предложенията имат за цел въвеждането на по-ефикасен подход на равнище ЕС към Шенгенското сътрудничество.

Необходимо е да се търсят решения по ефективен и координиран начин на определени предизвикателства, които могат да създадат напрежение в цялостното функциониране на Шенгенското пространство, пише в съобщението на комисията.

В предложенията се предвижда

по-стабилна система на равнище ЕС за оценка и наблюдение, с която да се следи и гарантира прилагането на Шенгенските правила, както и по-структуриран европейски механизъм за вземане на решения, който да дава възможност за временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници в случай на сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност.

С тези предложения ние подсигуряваме бъдещето на Шенген, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Трябва да осигурим стабилно управление на Шенгенското пространство, основано на ясни и прозрачни правила, които да направят системата по-ефикасна, добави тя. С предложенията си ще въведем европейска система за вземане на решения, с която ще се засили доверието между държавите в Шенгенското пространство и то ще бъде по-добре подготвено за бъдещи предизвикателства и непредвидени събития, добави комисарят.

Според ЕК, в пространство без вътрешни граници всяко предизвикателство за неприкосновеността на която и да било негова част има преки последици за цялото Шенгенско пространство и за ЕС.

Сегашната система, основана на механизъм за междуправителствени партньорски проверки, в съчетание с възможността на национално равнище да се вземат индивидуални решения за извънредно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници, се оказва

неефективна, когато става въпрос за засилване на взаимното доверие

 между членовете на Шенгенското пространство и за защита на свободата на движение в пространство без граничен контрол, отбелязва ЕК.

Необходимо е да се направи повече за усъвършенстването на управлението на това общо пространство, и да се осигури необходимата подкрепа за държавите, изправени пред критични ситуации, се посочва в текста на предложението.

Наред със съобщение с обяснителен характер ЕК приема

и две законодателни предложения,

чиито цели са укрепване на управлението на Шенгенското пространство и установяване на европейски механизъм за вземане на решения с цел опазване на общия интерес.

ЕК отбелязва, че съществуващите инструменти за наблюдение и отстраняване на слабостите не са достатъчни. С днешното предложение от съществуващия подход за междуправителствени партньорски проверки се преминава към

управление на Шенгенското пространство на равнище ЕС.

Прилагането на правилата на Шенген ще се проверява чрез предварително обявени и внезапни проверки в дадена държава от пространството, извършвани от ръководени от ЕК екипи от експерти от други държави от ЕС и от Фронтекс.

След всяка проверка ще се изготвя доклад, в който ще се посочват евентуалните слабости и ще се дават ясни предложения за коригиращи действия и крайни срокове за тяхното изпълнение. В отговор на този доклад въпросната държава ще трябва да изготви план за действие, в който посочва как възнамерява да изпълни тези препоръки.

Друга новост е т.нар. "преглед на състоянието на Шенгенското пространство",

който ще се извършва два пъти годишно с дебати в Съвета и в Европейския парламент за работата на Шенгенското пространство, на основата на обзор, представен от Европейската комисия.

Настоящите правила, с които се уреждат пътуванията без паспорт в 25 европейски държави, позволяват на националните органи при извънредни обстоятелства временно да възстановяват граничния контрол в случай на сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност. Комисията е убедена, че тъй като подобни мерки оказват влияние върху цялото Шенгенско пространство, възможността да се възстановява граничният контрол по вътрешните граници трябва да се управлява на европейско равнище по прозрачен, последователен и ефикасен начин, се посочва в съобщението.

С днешните предложения се гарантира наличието на механизъм за координирана реакция от страна на ЕС за опазване на функционирането и неприкосновеността на Шенгенското пространство, посочва ЕК. Съгласно новия режим решенията за повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници за предвидими събития (като например големи спортни събития или важни политически срещи) ще се вземат на европейско равнище въз основа на предложение от Европейската комисия, подкрепено с квалифицирано мнозинство от експертите на държавите от ЕС.

Основанията, на които могат да бъдат вземани такива решения, се запазват - мярката да бъде необходима за неутрализирането на сериозна заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност. Като общо правило граничният контрол може да бъде разрешен на определени граници за подновяем период от 30 дни.

Държавите ще могат да предприемат

едностранни действия за повторно въвеждане на гранични проверки,

когато са изправени пред непредвидени извънредни ситуации, налагащи незабавни действия, но само за период, който не надхвърля пет дни, след което ще трябва да бъде взето решение на равнище ЕС, ако е необходимо удължаване на този срок. В случай на сериозни пропуски в прилагането на правилата на Шенген, например ако дадена държава не съумява да охранява по необходимия начин даден участък от външната граница на ЕС, могат да се предприематмерки за подкрепа, включващи техническа и финансова подкрепа от ЕК, отделните държави в ЕС, Фронтекс, или от други агенции като Европол или Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO).

Ако сериозните пропуски остават, въпреки предприетите мерки за подкрепа, може да се вземе решение за разрешаването на временно повторно въвеждане на граничен контрол на вътрешните граници. Такава крайна мярка ще бъде предприемана на равнище ЕС, като по този начин ще се избягват едностранни решения на отделните държави и ще се установява

колективен подход към защитата на общите интереси.

Новите предложения напълно зачитат правото на свободно движение на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, заявява комисията. Предвижда се ЕК да информира Европейския парламент за резултатите от различните проверки в контекста на механизма за оценка по Шенген, както и за всички предприети действия, които могат да доведат до възможно повторно въвеждане на граничен контрол.

Оповестените днес предложения ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета, в съответствие с обикновената законодателна процедура (съвместно вземане на решение).

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са накрак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 3 минути

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 9 минути

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 1 час

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 1 час

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 1 час

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 1 час

Това предупреждава командир на НАТО

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 1 час

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 1 час

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 2 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 2 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 2 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 2 часа

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 2 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 3 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 3 часа

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС