102

Д жо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските избори в САЩ, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА.

В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, демократът, каза, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа. В реч пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делауер, бъдещият обитател на Белия дом обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество. 

По думите му той ще управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. Той обеща още, че иска кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове. "Сега е време за изцеление в Америка", каза Байдън. 

Байдън каза, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ. 

Кандидатът на демократите за Белия дом Джо Байдън, който се обяви за победител на президентските избори в САЩ, планира да отмени някои укази на действащия президент Доналд Тръмп веднага след встъпването си в длъжност като държавен глава на 20 януари. Това съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Според източници на изданието демократът планира да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и да отмени излизането им от Световната здравна организация. Той може също да свали забраната за влизане на американска територия на граждани от редица мюсюлмански страни и да възстанови програмата, позволяваща да останат в страната хора, незаконно доведени в детска възраст.

Камала Харис похвали качествата на Джо Байдън и отдаде почит към жените 

В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, Джо Байдън представи пред свои поддръжници в Уилмингтън, щата Делауер, своята подгласничка Камала Харис, предадоха Ройтерс, ДПА и АП.

Харис ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка с индийски корени, която ще бъде вицепрезидент на САЩ, отбелязаха агенциите. 

В предварително подготвена реч тя заяви, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент. Харис окачестви изборната победа като "възвестяване на нов ден за Америка" и каза, че избирателите са отправили ясно послание с надежда за "единство, благоприличие, наука и също истина".

Избраната за вицепрезидент похвали бъдещия си шеф като "изцелител", "обединител", "преминал изпитания" и "стабилен". 

В речта си 56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, отчете заслугите на жените и особено на чернокожите жени. "Тази вечер аз си мисля за тяхната борба, тяхната решимост и силата на тяхното прозрение", каза тя, облечена в бял костюм в чест на активистките за избирателни права на жените. "Аз може да съм първата жена на този пост; аз няма да съм последната", предрече Камала Харис.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите

и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

Щабът на Доналд Тръмп обяви снощи, че е внесъл жалба в регионален съд в щата Аризона с аргумента, че неправилно са били отхвърлени гласовете на някои избиратели в окръга Марикопа в деня на президентските избори, предаде Ройтерс.

Според иска, внесен във висшия окръжен съд на най-населения окръг в щата, се посочва, че членове на избирателни секции са казвали на гласоподаватели да натискат един бутон, след като машината сигнализирала "overvote" (буквално - допълнително гласуване).

Щабът на президента твърди, че така вотът на тези избиратели не бил зачетен, а това можело да се отрази "решаващо" на резултата от гласуването в Аризона. Освен това в този окръг били използвани нови машини за гласуване. 

От изборната комисия в Марикопа и щаба на Джо Байдън засега няма коментар по случая.

С възгласи "Това не е краят!" и "Спрете кражбите" привърженици на президента Доналд Тръмп протестираха

из цялата страна вчера, отказвайки да приемат поражението на изборите и повтаряйки необоснованите твърдения на Тръмп, че демократите са спечелили с измама, предаде Асошиейтед прес.

От Атланта и Талахаси до Остин, Бисмарк и Финикс, тълпи с численост от няколко десетки до няколко хиляди души - някои от които открито носещи огнестрелни оръжия - отричаха новината за победата на Джо Байдън, обявена от американските медии след изпълнени с напрежение три дни на броене на бюлетините. В някои градове имаше спречквания между привърженици и противници на Тръмп. 

В Атланта, щата Джорджия, отдавнашна крепост на републиканците, събралите се близо хиляда поддръжници на Тръмп викаха "Хвърлете го в затвора" по адрес на Байдън, "Това не е краят!" и "Фалшиви новини".

Привърженици на Тръмп протестират
Привърженици на Тръмп протестират Източник: ЕПА/БГНЕС

Улиците бяха залети от американски знамена и плакати с образа на Тръмп.
Няколко хиляди поддръжници на Тръмп се събраха в Харисбърг, щата Пенсилвания, който изигра ключова роля за победата на Байдън. "Ако не спрем това днес, всичко ще свърши", заяви 66-годишният Брус Филдс по адрес на медиите, обявили Байдън за победител. "В противен случай ще кажем сбогом на свободата", добави той. Двайсетина тежковъоръжени мъже, някои в камуфлажни облекла, се присъединиха към митинга. 

Във Финикс, столицата на щата Аризона, също спечелен от Байдън, за няколко часа се събра тълпа от близо хиляда души, за да изразят подкрепа за Тръмп и разочарование от резултатите от изборите. 

На другия полюс бяха привържениците на Джо Байдън, които излязоха по улиците, за да празнуват

Продължилото няколко дни напрегнато очакване на резултатите от президентските избори в САЩ отстъпи място на спонтанни улични празненства, когато привържениците на Джо Байдън избухнаха от радост при новината за изборната му победа, съобщиха Ройтерс и ДПА. 

Ликуващи тълпи се стекоха пред Белия дом, танцувайки, пеейки и свирейки на музикални инструменти, а преминаващи коли надуваха клаксоните си. 

"Бях в автобуса и веднага скочих, за да дойда пред Белия дом", казва жителката на Вашингтон Дона Томас. "Това е нещо, което трябва да се отпразнува, толкова дълго го чакахме". 

В Ню Йорк хората се веселяха по улиците, танцуваха, размахваха американски знамена и дрънкаха с тенджери от балконите. Планирана демонстрация в Манхатън премина в улично парти, а в Гринуич вилидж празнуващите танцуваха и се плискаха в шадравана на Вашингтон скуеър парк.

Привърженици на Байдън празнуват
Привърженици на Байдън празнуват Източник: ЕПА/БГНЕС

Ликуващи привърженици на Байдън се събраха да празнуват на Таймс скуеър и по парковете в целия град. "Това е страхотно, върнахме си Америка и хората отново могат да започнат да се обичат", каза пред ДПА Ерик Лазетски в бруклинския парк Маккарън. Близо до него мъж разпръскваше шампанско над главата си, около него танцуваха хора, под звуците на гърмящи звукови уредби. Повечето хора носеха предпазни маски, отбелязва агенцията.

Подобни сцени на радост имаше от източния до западния бряг - в Атланта, Ню Орлиънс, Филаделфия, Сан Франциско. 

В същото време Джо Байдън и Камала Харис получиха поздравления за изборната си победа от още много страни по света

В поздравленията си към Джо Байдън и Камала Харис президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер окачестви победата им на изборите в САЩ като отклик на очакванията на "безброй хора" и надежда за "нова обща почва" между Берлин и Вашингтон. По думите му изборът на американците дава предпоставки и за възвръщане "надеждността, здравия смисъл и неуморната работа върху проблемите на неспокойния свят.

Премиерът на Австралия Скот Морисън поздрави победителите в САЩ, пожела им успех и добави, че очаква с нетърпение сътрудничеството между Канбера и Вашингтон за решаването на световните проблеми. 

Японският премиер Йошихире Суга също каза, че очаква добро взаимодействие с бъдещата нова администрация на САЩ. По думите му предстои укрепване на японско-американския съюз, за да се гарантират мира, свободата и благоденствието на индийски-тихоокеанския регион и по света. 

Президентът на Словения Борут Пахор и председателят на парламента Игор Зорчич поздравиха снощи Байдън и Харис, след като в сряда словенският премиер Янез Анша прибързано бе изпратил поздравления на Тръмп за преизбирането му, въпреки още нямаше резултати от вота на 3 септември. 

Президентът на Мексико обаче се въздържа да праща поздравления на север от границата,

докато не приключат съдебните спорове за валидността на вота. Андрес Мануел Лопес Обрадор обясни снощи, че решението ми е продиктувано от "политическо благоразумие". 

"Поражението на Тръмп може да стане начало на края на триумфа на крайнодесния популизъм и в Европа", каза Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет и бивш премиер на Полша. "Благодаря ти, Джо", каза Той.

Президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу изрази надежда, че промяната в Белия дом ще върне САЩ към Парижкото споразумение за климата. С възгласа "Добре дошла отново, Америка!" подобна надежда изрази и парижкият кмет Ан Идалго. 

Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за победата на демократите. Поздрави отправи и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, която изрази надежда, че Вашингтон ще продължи да подкрепя продемократичното движение във Венецуела. 

Приветствия поднесоха престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ан Нхиан, президентите на Хондурас и Панама Хуан Орландо Ернандес и Лаурентино Кортисо, кралят на Йордания Абдула II и държавните ръководители на Египет, Ливан, Оман и Катар. Иракският президент Бархам Салих нарече Байдън "приятел и доверен партньор" на Ирак, а премиерът Мустафа ал Казими изказа надежда, че отношенията между Багдад и Вашингтон ще се задълбочават. 

Президентът на Украйна също изказа оптимизъм за засилването на двустранното стратегическо партньорство между Киев и Вашингтон, а вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири даде знак, че се надява с промяната в Белия дом да накара САЩ "да се върнат към върховенството на закона и международните си ангажименти и да уважават другите държави", предадоха Ройтерс, ДПА, АП и ТАСС.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздрави днес Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ, наричайки го "голям приятел на Израел", съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Поздравления на Джо Байдън и Камала Харис. Джо, ние имаме дълги и топли лични отношения от близо 40 години и знам, че ти си голям приятел на Израел", написа Нетаняху в Туитър.

"С нетърпение очаквам да работя с вас двамата за по-нататъшно укрепване на специалния съюз между САЩ и Израел", добави Нетаняху, който вече бе нарекъл Доналд Тръмп "най-добрият приятел, който Израел някога е имал в Белия дом". 

Израелският премиер благодари също на Тръмп за приятелското му отношение към държавата Израел и лично към него, за това, че е признал Ерусалим и Голанските възвишения, за противопоставянето му на Иран, за историческите мирни споразумения и за това, че е извел американско-израелския съюз на безпрецедентни висоти.

Списание "Политико" направи предположения за състава на бъдещата администрация на избрания президент Джо Байдън

Избраният президент на САЩ Джо Байдън може да избере за държавен секретар в бъдещото си правителство Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама, а за шеф на Пентагона - Мишел Флурной, бивша заместник-министър на отбраната по политическите въпроси също през мандата на Обама. Такива предположения направи снощи списанието "Политико", цитирано от ТАСС. 

Други кандидати за поста на пръв дипломат на САЩ са Антъни Блинкън, заместник-държавен секретар при Обама, сенаторът демократ от Делауер Крис Кунс, сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи или Уилям Бърнс, също бивш заместник-държавен секретар.

Според "Политико" потенциални кандидати за министър на отбраната са Тами Дъкуорт, която е сенатор демократ от Илинойс, или сенаторът демократ от Род Айлънд Джак Рийд. Най-вероятният министър на финансите в бъдещата администрация на Байдън е Лайел Брейнард, която е член на борда на централната банка на САЩ, министър на правосъдието - Дъг Джонс, сенатор демократ от Алабама, и министър на енергетиката - Ърнест Моунис. 

Изданието отбелязва, че списъкът е съставен въз основа на консултации с голям брой съветници на Байдън, лобисти и сътрудници на сенатори и конгресмени.

Джо Байдън е новият президент на САЩ

На крачка от Белия дом: Кой е Джо Байдън

Избирателната комисия в САЩ: Няма доказателства за злоупотреби на президентския вот

Байдън: Имаме убедителна победа, Тръмп: Не бързай

Джо Байдън поведе и в Пенсилвания

На крачка от Белия дом: Кой е Джо Байдън

Вотът в САЩ: Какви са резултатите от изборите

Кой и защо говори на български език в предизборен клип на Джо Байдън

Байдън: Няма да търпя руски награди за главите на американски войници

Тръмп срещу Байдън: сблъсък по време на пандемия

Коментари 102
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

102 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 29 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 3 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 6 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 6 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 6 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи