Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му връща Северна Корея в списъка с държави, които спонсорират тероризма.

Това ще отключи „много големи” нови санкции срещу режима в Пхенян, обяви той. Те трябва да бъдат обявени утре от американското финансово министерство. 

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

КНДР се подигра на най-сериозната заплаха на САЩ досега

КНДР беше извадена от списъка преди 9 години, по времето на Джордж Буш-младши, като част от преговори за прекратяване на ядрената програма на комунистическите власти в азиатската държава.

Действието на администрацията на Тръмп, което според него е „трябвало да стане отдавна”, вероятно допълнително ще повиши напрежението между САЩ и съюзниците й и управлението на Ким Чен Ун.

Тази година Северна Корея извърши нов ядрен опит, както и няколко теста на междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат континенталната територия на САЩ.

Вашингтон отговори с войнствена реторика от страна на президента, а наред с това прокара и въвеждането на нови международни икономически и политически санкции върху режима на Ким.

Двете страни продължават да редуват взаимните заплахи с декларации, че са готови да преговарят. Такива имаше и от Тръмп по време на посещението му в няколко азиатски страни по-рано този месец.

Сега обаче американската администрация продължи пътя на ограниченията, тъй като Северна Корея „многократно е подкрепяла международни терористични актове”, по думите на Тръмп.

В списъка още фигурират Судан, Сирия и Иран.

Американският президент не пропусна да спомене, че КНДР трябва да прекрати ядрената си програма. Политиката на санкции обаче до момента не дава именно този резултат, а пропагандната машина на Ким Чен Ун продължава да се хвали с напредъка на оръжията си.

10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ ОСЪДЯТ НА СМЪРТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ

Неподозираната свобода в Северна Корея

Това е жената, която съобщава най-важното в Северна Корея

Севернокорейският българин, рожба на Студената война

Исканията за връщането на Северна Корея в списъка се увеличиха след смъртта на Ото Уормбиър – млад американец, държан в арест в КНДР около година. Близките му твърдят, че в азиатската страна върху него е упражнявано насилие.  

По думите на Тръмп Пхенян „не само заплашва света с ядрено унищожение, но и неколкократно подкрепи актове на международен тероризъм, включително убийство на чужда територия”.

Тръмп: Аз ще се справя с Човека-ракета

САЩ прати бoмбардировачи край Северна Корея, Пхенян: Тръмп е ментално увреден

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК