„Рома“ – любовното писмо на Алфонсо Куарон към живота
Източник: Netflix
1

В сяко заглавие, чието идване в киносалона е предшествано от толкова похвали и спечелени златни статуетки, колкото „Рома“, естествено провокира скептицизъм у зрителя. Трудно ми е да си представя кой трезво разсъждаващ човек би започнал да гледа такъв филм с мисълта, че ще му се хареса много, когато очакванията му са вдигнати толкова неестествено високо.

Такъв беше и моят случай с „Рома“.

Никак не помогна фактът, че член на управата на НДК излезе на сцената преди прожекцията на филма в зала 1 и поднесе възможно най-насилените корпоративни благодарности към продуцентите на лентата от Netflix за това, че изобщо позволяват тази прожекция да стане факт.

Източник: Netflix

С това затвърдих вече изказаното си мнение, че продукции на могъщата онлайн платформа нямат място на наградите „Оскар“. Стивън Спилбърг е напълно прав в желанието си да накара компании като Netflix да плащат за разпространението на своите проекти по киносалоните, ако искат да претендират за такива отличия.

За провала на наградите „Оскар“ и в защита на киното

А „Рома“ ми даде и още една причина да смятам така.

Тя е, че не мога да си представя колко по-малко щеше да ми хареса филма на Алфонсо Куарон, ако го гледах на голям телевизор в домашна обстановка, камо ли пък на дисплея на мобилно дигитално устройство. Мястото на произведения на визионери като големия мексикански режисьор категорично е в киносалона.

Точно влиятелни фигури като него и Мартин Скорсезе следва да отстояват ценностите на седмото изкуство и да оказват натиск върху платформи като Netflix, за да се разпространяват филмите им в съответния формат на съответните места. „Рома“ ще бъде прожектиран на кино в България само още два пъти в рамките на „София Филм Фест“ и определено бих препоръчал лентата да се гледа именно в такава обстановка.

Алфонсо Куарон
Алфонсо Куарон Източник: Netflix

На техническо ниво филмът е съвършен, безупречен.

Освен режисьор и сценарист, Алфонсо Куарон е оператор и монтажист на лентата, тъй че тя отразява изцяло и еднолично неговата творческа визия. По-нататъшен анализ на техническата страна на направата на филма би превърнал текущия текст в скучен доклад с много отегчителна терминология, изпъстрена със суперлативи за Куарон.

Достатъчно е да се каже просто, че всеки кадър от лентата, взет поотделно, може да се разглежда и като кандидатура за най-високи отличия във фотографията. Но нито един проект на Алфонсо Куарон дотук не е бил направен като самоцелна демонстрация на изключителните способности на режисьора и на кинематографична красота. „Рома“ не прави изключение от това правило.

Под външната си красота и многото си визуални идеи лентата има туптящо човешко сърце.

Пулсът му през по-голямата част от времето е бавен и спокоен, почти като на спящ човек – отражение е на темпото на сюжетното действие. Точно затова ускореният ритъм и засилената драма в последната една трета от филма са десетократно по-ефикасни, отколкото биха били иначе.

Източник: Netflix

Да, „Рома“ тества търпението на модерния зрител, който до голяма степен страда от синдром на дефицит на вниманието. Затова и ми се струва абсурдно филмът да се гледа в домашна обстановка, където е стократно по-лесно човек да се разсее или просто да реши да гледа дългия и протяжен филм на няколко пъти, в който случай тотално би убил драматичното въздействие от него.

Лентата постепенно и привидно отегчително свързва зрителите си на емоционално ниво с главната героиня Клео. Около час след началото на филма е напълно нормално да се запитате има ли филмът изобщо традиционна сюжетна структура или е просто едно красиво наблюдение върху живота в Мексико през 70-те години на миналия век. И тогава Алфонсо Куарон щраква своя капан.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#InspiredByROMA

A post shared by ROMA (@romacuaron) on

Тогава градусът на драмата се качва драстично

и човек осъзнава, че всъщност през този един час, в който на пръв поглед просто е гледал скучновати сцени от ежедневието на героите, на него е започнало да му пука за тях. А когато лентата приключи и пулсът му се успокои, е оставен с много и интересни мисли за това, което филмът всъщност разказва и зад което идейно застава.

Съдбата на главната героиня Клео и на бебето ѝ във филма до голяма степен са метафора за преживяното от едно цяло поколение в Мексико преди 50 години. Това, което се случва със семейството, за което Клео работи като прислужница, е другата страна на същата монета – тази сюжетна линия просто показва как едно турбулентно общество афектира и заможните хора, наред с бедните.

Източник: Netflix

Но „Рома“ не е елегия. Филмът на Куарон балансирано показва как социалните сътресения изваждат наяве както най-лошото, така и най-хубавото у човека, но краят му е истинско, трогателно тържество на човешкия живот и аполитичен призив към задружност и любов, независимо от социалния статус.

В главната роля Ялица Апарисио е точно отражение на целия филм. В първите две трети от лентата актрисата оставя зрителя с впечатлението, че има най-лесната работа на света и актьорското ѝ представяне се свежда до елементарни реакции спрямо случващото се около нея.

Източник: Netflix

Но когато краят на филма дойде и усещането за автентичността на нейното превъплъщение не се е разсеяло въпреки разигралата се драма, човек неизбежно се прекланя пред способностите ѝ. Апарисио в никакъв случай не може да се мери с представянето на Лейди Гага в „Роди се звезда“ или на Оливия Колман, която спечели „Оскар“ за ролята си във „Фаворитката“, но дебютът ѝ на големия екран със сигурност заслужава номинация редом до тези големи имена. 

„Фаворитката“: Коктейл от емоции като за „Оскар“

„Роди се звезда“ и големият пропуск на наградите „Оскар“ тази година

„Рома“ почти няма елементи, които да подлежат на обективна, състоятелна критика.

Да, мнозина със сигурност биха казали, че филмът може да е по-кратък, но потенциално изрязани сцени на свой ред биха могли да намалят драматичния му ефект. А и когато картините пред зрителя са толкова красиви, няколкото допълнителни прекарани минути са оправдани още повече. Ако ще си дадете шанс да им се насладите, гледайте филма на кино, докато все още имате възможност.

Вижте пълната програма на „София Филм Фест“.

Още за кино четете ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 13 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 55 минути

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 3 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 6 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия