0

"Не чакайте да бъда адвокат на кабинета", извежда "Труд" от интервюто си с президента на България Георги Първанов. Ще споделя, както съм споделял и при предишния кабинет, политическия риск от някои непопулярни действия на настоящото правителство, допълва държавният глава.

Той смята, че зам.- министрите трябва да се извадят от бордовете на държавните фирми.

Ще продължавам да изпълнявам функциите си на президент, България има нужда от действен държавен глава, активно ангажиран с всичко, което става в обществото, казва Първанов, помолен да коментира кандидатурата си за президентските избори.

Каквото и да е решението за главен прокурор, той няма да е личност, която ще се опитва да разчиства партийни сметки и да се поддава на политически натиск, а ще прави това, от което има нужда България, убеден е президентът.

"СДС и Костов се договориха - търсят непартиен президент", обявява "Сега". Според лидерите на Съюза на демократичните сили и Демократи за силна България трябва да се търси общоизвестна значима фигура от гражданското общество и да бъде равно отдалечена от всички партийни централи.

"Определят десния президент без предварителен избор", е изводът, който прави "Труд". Лидерите на двете партии Петър Стоянов и Иван Костов се отказали от предварителните избори като начин за излъчване на кандидат- президент на десните.

Рано е за фоторобот на десния кандидат-президент, смята зам.- председателят на Парламентарната група на ДСБ Екатерина Михайлова. Това казва тя пред "Сега". Според нея евродокладът ще повлияе върху вота за държавен глава.

"Петима подписаха за Борис Велчев", обявява "Труд". Президентският съветник Борис Велчев е получил подписите на първите петима членове на Висшия съдебен съвет, който ще издигне кандидатурата му за главен прокурор, научил всекидневникът.

Според "Монитор" ВСС ще издигне двама претендента за поста - Велчев и шефа на Националната следствена служба Ангел Александров. Всекидневникът цитира лидерът на НДСВ, който казва, че партията му се е спряла на кандидат за главен прокурор и той трябва да бъде "най- добрият".

Пред "Стандарт" Борис Велчев обявява, че е готов с концепцията на прокуратурата, която ще представи пред ВСС. Нека да има конкуренция при избора на главен прокурор, иначе ще трябва да споря със себе си, коментира той.

"24 часа" публикува мнението на Иван Костов, според когото изборът на Борис Велчев за главен прокурор ще бъде на практика назначен от управляващите и президента, а ВСС само формално ще гласува кандидатурата му.

В друг материал изданието посочва, че министърът на правосъдието Георги Петканов ще предложи да има извънредно заседание на ВСС и тогава да бъдат изслушани кандидатите за главен прокурор.

"Държавна комисия раздава незаконно лицензи за хазарт", извежда под глава "Сега". Сметната палата е констатирала, че в периода януари 2003 г. - декември 2004 г. Държавната комисия по хазарта е раздавала незаконно разрешения за организиране на хазартни игри.

Най-честото нарушение е, че не са изисквани всички предвидени в закона документи за казина, бингозали ли игрални автомати. В доклада са отбелязани близо 80 нарушения, направени са 41 препоръки, допълва изданието.

"Бойко Борисов и МО се скараха за такса смет", обявява "Сега" и пояснява, че Министерството на отбраната не е плащало цялата дължима сума за боклука и не е декларирало отчетната стойност на сградата си в данъчната служба.

Според столичния кмет балансовата стойност на сградата на министерството е 1 лв., а такса смет - 1 ст. От МО се отрекли от това и съобщили, че отчетната стойност на имота по счетоводни данни е 14 001 244 лв., а за миналата година е платена такса смет от 18 604 лв., посочва всекидневникът.

"Филчев уволни прокурора на София", обявява "Дума". С временна заповед главният прокурор е назначил на мястото на Бойко Найденов Камен Ситнилски, който е от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В момента Найденов е в отпуск по болест. Пред същото издание той се защитава като казва: "Явно не съм удобен на някои хора". Като аргумент представя, че в последно време са се решили много дела от "обществен интерес".

Найденов потвърждава думите си от преди няколко дни, че върху него се оказва натиск от страна на ръководството на ВКП.

"Стари националисти възраждат ОКЗНИ", съобщава "Сега". Националисти около бившия депутат Минчо Минчев регистрираха в Софийския градски съд Общонароден комитет за защита на националните интереси - Асоциация България.

В първите години на прехода ОКЗНИ бе начело на протестите срещу връщането на рождените имена на сънародниците ни от турски произход, припомня изданието.

"Народът за МВР", извежда "24 часа" от проучване на "Галъп". Препоръките на 80% от запитаните са да се нарушават правата на човека, ако той е бандит, пише изданието.

Турция е готова отново да купува ток от България, правят извод изданията след изявленията на българския и турския премиер Сергей Станишев и Реджеб Тайп Ердоган в Анкара. Българският министър- председател е на посещение в Турция.

Станишев и Ердоган се разбраха окончателно да се анулира проектът "Горна Арда", подписан през 1998 г., с който бе обвързано и споразумението за износ на ток за Турция.

Изданията цитират българския премиер, който казва, че срещу съгласието да се развали този проект турски фирми ще получават възможността да се включат в различни инфраструктурни проекти в България, но при спазване на европейските правила за търговете.

"Овчаров лобира в Берлин за членството ни в Евросъюза", обявява "Труд". Министърът на икономиката е на работно посещение в Германия. Той лобирал сред влиятелни депутати за ратификацията от Бундестага на договора ни за присъединяване към Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Германски експерти са категорични, че в икономически план България набира завидно темпо.

Изданията предават исканията на Международния валутен фонд да се затворят безмитните магазини в България. Според представителството на фонда у нас правителството трябва да ги контролира по-добре, тъй като от тях идва голяма загуба на средства.

От първата си страница "24 часа" разкрива, че МВФ ще поиска да се забрани на банките да отпускат заеми на домакинствата, ако вноската по тях надхвърля 30% от семейния доход.

Последното изявление на българския външен министър Ивайло Калфин, че България няма да участва с парични средства в подпомагането на заразените със СПИН деца в либийския град Бенгази, предизвика остри протести от страна на семействата и роднините на болните деца, пише "Сега".

За всекидневника говорителят на външно министерство Димитър Цанчев заявил, че българската страна няма да направи коментар.

"Монитор" съобщава, че кметът на Пловдив Иван Чомаков, който е и председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, тръгва днес отново за Джамахирията. Той ще представлява българската страна в разговорите с Асоциацията на родителите на заразените със СПИН деца.

Докладчикът на комисията на Съвета на Европа за предполагаемите затвори на ЦРУ заяви, че заподозрените страни, сред които са България и Румъния, трябва до 21 февруари да представят отговорите си в Съвета, пише "Дума".

В интервю за "Дневник" Александър фон Ламбсдорф, евродепутат от фракцията на либералите, казва, че ако България не изпълни условията на ЕС, остава несигурно и членството й през 2008 г.

Безпокои ни липсата на реформи в съдебната система, борбата с корупцията и престъпността, гарантирането на гражданските права, посочва евродепутатът.

"Спряхме пилешкото" и "7200 т. пилета залежават", констатират под глава съответно "Телеграф" и "Труд". Паниката, предизвикана от появата на птичия грип в Турция и Румъния, е на път да съсипе българското птицевъдство, заявил за "Труд" производителят Иван Ангелов, собственик на фирмата "Галус" и на кланица с лиценз за ЕС.

С 3 до 5 пъти е намаляло търсенето на птиче месо.

В интервю за "Стандарт" Венцислав Върбанов от БЗНС- НС и бивш министър на земеделието и горите казва, че паниката на хората е по-опасна от самия птичи грип. Според него психозата ще докара до фалит фермерите.

"МВР закъса с новите табели на колите", коментира "Сега". Ведомството няма да може да произведе всички 900 000 регистрационни номера на колите, които трябва да бъдат сменени, заради краткото време, което остава до 31 март.

От следващата учебна година безплатна закуска и топло мляко ще има и за децата до 8-и клас, съобщи вчера социалният министър Емилия Масларова, предават изданията.

Ежедневниците информират, че похитителите на четиримата заложници в Нигерия, сред които е един българин, искат откуп 1,5 млрд. долара от "Шел".

Заложниците се свързали по телефона с Ройтерс и уверили, че към тях се отнасят добре и прочели списък с пет искания на похитителите, които дават срок от 48 часа.

На уводната си страница "Монитор" разказва, че МБАЛ "Пловдив" взима по 500 лв. гаранция от здравно неосигурените. В Майчин дом в същия град пациентката трябва да внесе половината от сумата за дадената операция, която й предстои в касата на болницата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Свят Преди 2 минути

Властите разследват случая, но Елена иска да отправи предупреждение, за да не се подведат и други хора

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

Свят Преди 6 минути

В сряда 27-те държави-членки на ЕС се споразумяха за нов компромис относно митническите изисквания

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 1 час

Очаква се и нова подредба на бутоните

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ