0
Вб бще не знам дали мога да пиша есета. Мога да разказвам за неща, случили се на мен или на хора, които познавам. Пък изводите...те  са  за всекиго различни.

Ами...тогава, да започвам.

Като малка винаги се чудех защо баба ми полива градината на вилата, мъкнейки огромна препълнена пластмасова кофа, и сипва вода на всяко коренче разсад. Домати, чушки, краставици, фасул, моркови, ягоди – канче след канче, капка след капка.  „Бабооо, вземи маркуча!Имаме си цяла цистерна с дъждовна вода! И имаме варели, пак с дъждовна вода! Много варели!” И разбира се, имаме кладенец, който тогава ми се струваше бездънен. Сега знам, че е само четири метра, което за кладенец не е много...  Бях малка, но знаех, че ако полее с маркуча, ще свърши с това досадно поливане още докато е светло и ще отидем на гости на бабата от съседната вила. Но това почти никога не ставаше и обикновено бабата от съседната вила идваше при нас, а моята баба си поливаше, ли поливаше.... „Цеце, много си пестелива”, все й казваше. И се започваха едни разговори за суша, за оттичане на подпочвените води, за разни неща, твърде далеч от това, което исках да чуя – кога ще ходим да се къпем в реката?

На реката ходехме, когато си тръгвахе от вилата. Или когато отивахме. Но много рядко по време на престоя ни там.  Според мен виновник за това беше бавното поливане на баба ми, която влачеше огромната кофа цял следобед и даже, когато се стъмнеше и комарите излизаха да вечерят, пак продължаваше.

Къпането в реката вече дори го сънувах – знаех къде са хлъзгавите камъни, знаех къде бяхме видяли преди няколко лета водна змия. Там не ходех, отивах на едно място, където водата беше спокойна и скачах с дрехи и обувки, а баба и дядо ми се смееха от брега. Страхотно,нали?  Но само насън...

Дните си минаваха, лятото беше топло, парещо, а реката беше на един час път пеша. Сама не смеех да ходя до там, по пътя имаше змии, нали е Балкан. Но в малката ми рошава главица започна да зрее идея....идея, как да отидем до реката с баба. Само трябваше да й помогна да полее градината по-бързо! Не, направо щях аз да полея вместо нея. Така щеше да има сили да върви до реката и после по пътя нагоре. Защото надолу се ходеше един час, но нагоре – час и четиридесет минути...

В най-топлите часове баба спеше или ходеше на гости при вече познатата баба-съседка. Един топъл следобед, докато дядо похъркваше на кушетката вътре, а баба гостуваше на нейната приятелка, реших да помогна.  Ще полея градината с маркуча от цистерната! Дядо беше измислил система:  дъждовната вода от всички улуци да се влива в една цистерна, която се намираше в най-високата част на двора. Варелите с дъждовна вода наричаше „резерв”, за какво не знаех, нали имаше тази огромна цистерна?!

И така, заех се за работа. Развих маркуча, опънах го хубаво надолу, хвърлих го сред зеленчуците на баба, покатерих се на цистерната и завъртях кранчето.... В началото се чу похъркване, подобно на дядовото и си помислих, че нещо не правя както трябва. Аха да сляза отгоре и видях, че водата потече. Толкова беше жадна земята! Водата от маркуча потъваше някъде долу, сякаш въбще я е нямало! Кога ще тръгне към доматите, ами към чушките и морковите? Като се насити и пое, земята пусна водата из градината – без ред, без да подбира, потокът от цистерната се лееше на свобода, надолу и надолу, стигна и доматите. Там обаче реши да завие, незнайно защо, и пое към морковите, а доматите останаха без вода. Ех, трябваше да сляза – слязох, нагазих в мокрото и взех маркуча. Баба ми беше казвала, че растенията пият вода и през листата -  тогава защо да не им дам да си пийнат, нали  е топло? Поливах, заливах, отгоре, отстрани, къпех домати, краставици, чушки, а водата се лееше, лееше (тази цистерна събирала много, мислех си), земята се разкисна и стана на кал, стъпалата ми започнаха да потъват...  изкъпах и себе си, защото ми стана много горещо. Минах към магадноза, копъра и целината – поливах, поливах...

Зеленчуците са готови, и настъпих към ягодите. Ей, любимите ми ягодки, точно преди да започнат да зреят – големи, но зелени. И тях окъпах хубаво от всички страни. Имаше и пъпеши, тръгнах към тях, но...нещо ме затегли обратно . Обърнах се, маркучът беше стигнал докрая и не можеше да продължи повече. Добре, тогава се връщам, за да видя дали не съм изпуснала нещо. Ще полея пак доматите, да пораснат по-бързо. И така, корен по корен ги поливах отгоре, за да растат и да пият вода през листата. Ето и последното стъбло е почти полято, само още малко да...... „ИИИИИИИИИИИИИХ” чух някъде за мен. „Какво правиш, момиче?”- баба стоеше в горния край на двора и се държеше за главата. „Ами помагам ти с поливането – полях по-рано, за да може да отидем до реката”, уверено и наперено й отговорих. „Как ще поливаш в три часа следобяд, ще попариш разсада” и отиде към цистерната:  „Всичката вода си източила” – вече беше много ядосана!!

От цялата дандания дядо и той се събуди. Като видя какво съм направила само каза: „ако е рекъл Господ, ще берете. Ако не, ще си купувате.”

И така....както е ясно, реката не отидох – нито този ден нито който и да е от следващите. Не спряхме и на тръгване. „Ти твоята вода си я взе, стига ти” казваше ми баба. За жалост не капна капчица дъжд, цистерната беше  празна, а ние останахме с водата от варелите и тази от кладенеца. Зеленчуците на баба изгоряха от моята разхладителна баня в жежкия пек... нищо, че тя продължи да пълни кофата и да ги полива внимателно с канчето, надявайки се все някое коренче да се съживи. Да, ама не.

Това лято не брахме нито домати, нито чушки, нито дори краставици.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 7 минути

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 11 минути

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 55 минути

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 час

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 час

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 1 час

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 час

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 час

Преместването не е за постоянно

<p>Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни&nbsp;</p>

Сертифицираха публично машините за предстоящите избори 2 в 1

България Преди 1 час

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 2 часа

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 2 часа

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 2 часа

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?