0

С пособна ли е българската държава да спаси части от своето уникално културно наследство, които са били незаконно изровени и незаконно изнесени с цел да бъдат продадени за милиони на аукционите на Запад?

Отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от отговора на един друг въпрос - ще се заеме ли най-накрая държавата с решаването на отлаганите с години проблеми на паметниците на културата. Защото битката срещу трафикантите за спасяването на уникалните ни антики трябва да се води преди всичко у дома, а не в съдилищата на държави, които по принцип имат особено мнение за нас.

На 9 ноември 2006 г. в Лондон аукционна къща "Кристис" планираше да продаде уникален предмет - станалата вече легендарна византийска чиния от Пазарджишко. Първоначалната цена беше определена на 250 000 паунда. Чинията така и не се продаде, защото за първи път от края на 90-те години на миналия век българската държава решително предприе действия, за да защити

топящото се като снежна топка културно наследство

За българската част от историята на чинията вече всичко е известно - кой я е открил, къде, кога и на кого е продадена. Иманярят Благнев гостува на няколко предавания по различни телевизии, в които подробно разказа и даже показа мястото на откритието, където сега работят българските учени.

Оказа се, че чиниите са доста повече от една - всъщност 13 плюс 1 чинии, а особен привкус на историята дава фактът, че 9 от тях се намират в музеи на иначе известната с голяма стриктност по въпросите на културните ценности Гърция.

Гръцките учени свенливо си признават, че предметите са купени през 2003 г. от анонимни дилъри. Тоест, че нямат ясен произход.

В статия на Ана Бейлиън и Анастасия Драндаки се посочва някак между другото, че предметите са открити вероятно през 1903 г. край тогавашния Татар Пазарджик, след което станали притежание на някой си Бари.

Вероятно именно тази легенда вдъхновява "Кристис", които я записват дословно в своя сайт, но я разкрасяват с още подробности. Според фирмата, която по принцип стриктно държи на ясния произход на продаваните от нея предмети, чинията в Лондон (тази, която не беше продадена) е преминала през няколко ръце, докато накрая е предложена за продан.

Сбърканото "алиби", което представят гръцките учени и което вдъхновява "Кристис", съдържа множество елементи, които не издържат на сериозна проверка.

Например твърдението, че въпросната чиния от Лондон е била изложена в "Метрополитън мюзиъм" от 2000 до 2005 г. Или че била купена от анонимен дилър през 1997 или 1998 г. Или идеята, че това са предмети, открити през 1903 г. край Татар Пазарджик.

Находка през 1903 г. наистина има, но за нея всичко е известно. Направени са и няколко научни публикации, които отразяват по-важните съдове от тогавашното откритие.

От Пловдив в Пазарджик тогава отива френският консул, който купува трите чинии с орнаментация и ги отнася във Франция, където те се съхраняват и до днес под името "Съкровището от Изгирли". Съмнително е, че консулът би пропуснал да купи и останалите орнаментирани блюда, ако те наистина са били открити тогава.

Че произходът на предмета, предложен за продажба в Лондон, е неясен, говорят и събитията, последвали решението на българските власти да предотвратят продажбата. Това, което се случи, беше, че "Кристис" преодоля на втора инстанция извоюването от българските власти спиране, но въпреки че търгът се проведе, не се намери мераклия, който да рискува, залагайки сериозна сума срещу предмет, за който тепърва ще се водят дела.

"Кристис" побързаха да върнат скандалния предмет

на настоящия собственик, което също издава нервност - обикновено при провал на продажба опитът се повтаря. Очевидно е, че експертите на аукционната къща отлично разбират в какво са се замесили.

Още повече че това далеч не е първият подобен случай в Англия - на два пъти през втората половина на 90-те години другият голям играч на пазара с антики - "Сотбис", предлага в свои каталози предмети не просто с произход от, а направо откраднати от България - глава и капител от вила "Армира" край Ивайловград.

Сега тепърва ще се доказва в рамките на съдебен процес, воден в Англия, дали чинията от "Кристис" е наистина открита 1903 г. и законно предлагана за продан, или, както вече всички са убедени, е незаконно изнесена от България и е именно една от чиниите, открити от иманяря Благнев.

Процесът ще вдигне напрежението и в Гърция, защото евентуалната победа за българската страна вещае мрачни моменти за музеите, закупили останалите предмети от комплекта.

Защото в рамките на ЕС действа директива 93/7, която задължава страните членки да си връщат една на друга незаконно изнесените културни ценности.

Всъщност и в момента за България действа ратифицираната през 1972 г. конвенция на ЮНЕСКО за борбата с нелегалния трафик на антики. Именно на нейните клаузи се позовава българската Върховна касационна прокуратура (ВКП), търсеща връщане на уникалната чиния у нас по съдебен ред.

Няма как обаче да се мине без дълъг и труден съдебен процес, а всичко би било много по-лесно, ако чинията изобщо не беше пристигала във Великобритания. Което само доказва тезата, че усилията на администрацията трябва да се концентрират тук, в предотвратяване на нелегалния трафик, а не толкова в трудни и рисковани опити за връщане на вече изнесени предмети.

Макар и в случая с чинията доказателствата за българския й произход да са безспорни, а усилията на институциите да имат цялостен оздравителен ефект.

И докато обществеността у нас поемаше дъх след епопеята на чинията, последваха други събития - за три дни МВР извърши три успешни акции от безпрецедентен мащаб, залавяйки десетки хиляди предмети, предназначени за незаконен износ.

Особено пикантен е случаят от Кнежа, където от години действа една от най-активните трафикантски групи у нас, известна и на властите на държави като Италия, където често се предлагат за продан незаконно изкопани и изнесени от България предмети. Където обаче трафикантите по правило получават сериозни присъди от по пет до десет години затвор и им се налагат милионни глоби в евро.

У нас засега присъдите са символични, ако изобщо се стигне до присъда - членове на групата от Кнежа например скоро бяха оправдани по предишни провинения. Триумфално напуснаха съда във Велико Търново и обирджиите на местния музей, които все още укриват около 10 000 ценни монети на стойност няколко милиона евро.

Може би заради тези и други събития "Нешънъл джиографик" разочарова някои български учени и вместо да ни засипе с хвалби, отбеляза съвършено точно, че уникалното ни културно наследство се разграбва и изтича безконтролно по света.

Всъщност "златната треска" на българите не е от вчера, но по всичко личи, че решителната битка за спасяване културното наследство тепърва ще се води.

От едната страна на барикадата са няколко десетки активни дилъра с оборот около 50 - 100 милиона лева годишно, организиращи трафика с антики и субсидиращи щедро няколкостотин организирани иманярски групи, много от които снабдени с трактори и скъпо струващи скенери. И неизяснен брой "любители" иманяри (като Благнев), които дупчат земята в свободното си време.

От другата страна на барикадата засега още цари суматоха, тъй като едва с излизането на сцената на Борис Велчев съдебната система откри, че един от най-масовите видове престъпност у нас остава ненаказан.

Оздравителен импулс се наблюдава и в МВР, където след дълги години странни реформи на съответните структури беше възстановено звеното в ГДБОП, което да се бори с незаконния трафик, както е навсякъде в Европа.

Борбата с посегателствата върху културното наследство обаче не е приоритет

за всички институции - така например Министерството на държавната администрация твърдо отказа на Стефан Данаилов да отпусне на Министерството на културата така необходимите десетина бройки, необходими за създаването на изискуемия от ЕС орган, който да контролира легалния трафик на антики и да работи за връщане на незаконно изнесените ценности.

Това обаче не попречи на министър Данаилов да обедини усилията си с тези на Борис Велчев в решителната фаза на битката за чинията, а именно министерствата на културата са компетентните органи по тези въпроси в страните от ЕС.

Макар и скрибуцащо, продължава и писането на новия закон за културното наследство, с който се е нагърбила комисията по култура в Народното събрание.

Повечето сигнали оттам са добри, макар и да буди недоумение фактът, че сред ангажираните експерти ги няма именно специалистите по незаконния трафик на антики - тема, която законът трябва подробно да обхване.

По всичко изглежда, че делото за чинията в Лондон ще съвпадне с разгарянето на решителната и може би последна голяма битка за спасяването на паметниците на културата у нас, която ще завърши или със съхраняване за поколенията на уникалните ни богатства на родна земя, или със серия от търгове в "Сотбис" и "Кристис" и доволни учени и колекционери в чужди държави. Нещо като "време разделно" за културното наследство, тъй като среден път няма.

Държавата, а пък и цялото общество трябва да осъзнаят, че само един от тези два пътя е верният и вместо да се налага да спасяваме уникалните си съкровища в чужбина, трябва да ги спасим тук и сега, преди да е станало твърде късно.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия