0
к каната е осигурена. Спете спокойно, деца", протръбява "Сега". "Европейският съюз ни кани без предварителни условия", уточнява от своя страна "Демокрация". "Костов даде АЕЦ, Европа ще ни кани", отбелязва "Монитор". "Нито Словакия, нито Румъния, които също искат пълноправно членство, са постигали такива конкретни споразумения с Евросъюза", цитира "Труд" думите на Иван Костов. Премиерът Костов и еврокомисаря Ферхойген сключиха сделка вчера в София - България затваря старите реактори, получава покана за преговори с Европейския съюз и 400 милиона лева. Властите в София потвърдиха промени в правителството след 10-ти декември, резюмира събитията "Монитор". "Поканата не е стратегическо решение, а следствие на напредъка - икономически и политически", акцентира "Демокрация" върху думите на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген. Този успех би трябвало да окуражи всеки българин, категоричен е вестникът в редакционния си коментар. Отстояването на българската позиция не беше никак лесно, но беше и въпрос на национално достойноство. Безусловно, завършва "Демокрация".

За първи път откакто е на власт Костов истински ликува. "Вчера зловещият еврокомисар благослови поканата ни за започване на преговори за членството ни в Европейския съюз", отбелязва "Монитор". На какво обаче се дължи рязката промяна в поведението му? Версията, че жестокостта му се е сломила под влиянието на хард позицията на Костов и тежкото състояние на страната звучи несериозно, категоричен е вестникът. Затова остава вариантът двамата да са се споразумяли за нещо. Какво - ще стане ясно по време на преговорите. А дотогава - време бол! До настъпването на този момент каквото и да направи премиерът никой няма да може и копче да му каже. Тоягата е в ръцете му, морковът Европа - също. Накрая пак ще затворим предсрочно реакторите. И ще се озовем там, откъдето тръгнахме, пророкува "Монитор".

"За какво точно са се споразумяли Костов и Ферхойген?" - същият въпрос вълнува и "Сега". Двамата се разбраха - България затваря предсрочно старите реактори, а Евросъюзът ни компенсира посредством финансов пакет. Какво точно ще има в пакета обаче засега официално не се съобщава. Самата дума обаче подсеща, че трябва да сме предпазливи, отбелязва "Сега". По принцип тя е синоним на българското вързоп - няколко неща събрани накуп, опаковани и завързани, за да не стърчат и да се носят по-лесно. Та затова било добре правителството да ни обясни какво е завързано в пакета, с който тъй ни покориха, та престанахме да се дърпаме за АЕЦ. Купчини пари, пред чийто вид ще ни обладае любовен трепет ли? Някакви мизерни сумички, заради които ще ни иде да кажем на Европейския съюз да се пръждоса? Или нови заеми, дето ще ни хване страх как ще ги връщаме?

Ако се дадат повече почивни дни за Коледа, това само ще облекчи и безтуй закъсалия държавен бюджет. "Освен това отдавна си е изчислено, че държавата само ще пести средства, ако плаща на чиновниците си, без да ги кара да ходят на работа", отсича "24 часа". Става въпрос за оня половин милион незнайни чиновници в още по-незнайни служби и кабинети, които така или иначе няма нищо да вършат в дните между 27-ми и 30-ти декември. Най-много да изкарат яда си от коледния махмурлук върху някой заблуден данъкоплатец, решил да се обърне към тях баш по това време. Затова - пуснете чиновниците да почиват, да седят при семействата си, да идат по родните си села, да колят прасета, да се напиват, да изтрезняват, да се любят с жените си! Най-после и те да разберат, че реформата си има и привлекателни страни.

"Според някои проблемът 2000 се състои в тайнствен, общочовешки махмурлук, който ще обхване по-голямата част от населението на земята около 15 часа на първи януари 2000-ната година. Е, поради заблуждението, че земята е кръгла този час ще настъпи за различните хора по различно време", отбелязва Любен Дилов - син в своите Сатанински строфи, публикувани във вестник "Сега". "Само че ние, българите, задълбочаваме този проблем 2000 точно от 1319 години. Като вирусна програма, твърди се, конницата на Аспарух преминала Дунава и създала държава, понеже видяла, че и другите правят държави. Същият вирус създал и киселото мляко. Само че спонтанно. Някой забравил прясното при подходящи температурни условия. 1319 години по-късно аспаруховата конница, далеч по-демобилизарана и разхайтена, се готви да нахълта за втори път в Европа. След десетина дни ще получим нишан от Тангра, че можем да тръгваме", отбелязва Любен Дилов. А това ще е повод за няколкодневно пиянство, съвпадащо с новогодишните празници. Затова и резонният въпрос към всички българи 1319 години след преаминаването на Дунава бил: "А достатъчно зелева чорба имате ли си?".

"Няма институция първа дама. С президента сме екип", отсича Антонина Стоянова в интервю за вестник "Труд". "Не само, че не давам съвети на президента, но се пазя и да не кажа нещо, което би му повлияло. А и той е много самостоятелен човек", споделя тя. "Не го гледайте, че така хубаво се усмихва. Характерът му хич не е лесен".

"Души ни балкански душманлък", заявява Вера Мутафчиева от страниците на "24 часа". "Тук всички сякаш се раждат с душманлък в кръвта, та през целия си живот си търсят, измислят, намират враг, след което го изобличават. Е да, но душманлъкът, който винаги сочи кой е виновен извън самите нас, не ни върши работа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 47 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 51 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 1 час

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 4 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва