0
Пд дложенията за промяна на Конституцията, интригите, тайните ходове и евентуални последици - това е безспорната тема №1 за пресата днес. Единодушието обаче спира само до избора на водеща тема. От тук нататък гледните точки са най-разнообразни.

Кабинетът и СДС поискаха промени в Конституцията, от "Раковски" 134 излязоха с радикални предложения, президентът и БСП се подразниха, резюмира "Дневник". Ремонт на Конституцията - готвят ни за щат на Европа, пък подозира "Труд". "Монитор" обаче отива по-далеч в подозренията, като отбелязва "Кръгът "Капитал" си пише и Конституция". Надежда Михайлова внесе в парламента проект на братя Прокопиеви, според който прокуратурата и следствието не трябва да са независими. Атакуват обвинител №1, съгласява и "Стандарт". Но дотук с общите мнения, защото НДСВ според вестника се цели в стола на Филчев. Какво точно ще променят в Конституцията - да се ориентирате сами предлага "24 часа".

И така - седмица преди да се навършат 11 години от приемането на конституцията, стана ясно, че не й мърда основен ремонт. Щом ще бъдем щат на Европа, промени трябва да има, примирява се "Труд". За да стане това обаче, е необходимо да се освободим от свещените крави, живели по нашите земи цели 1321 години. Преходът започна с отмяна на член 1 на Конституцията - за ръководната роля на БКП, припомня вестникът. Затова дали сега няма опасност тези промени всъщност да крият една друга, нова промяна на член Първи - за формата на държавно устройство?

Същите опасения изразява и "Монитор", който припомня думите на Симеон, произнесени през 1999 г. пред миньорите в Перник: "Нека всички заедно, независимо от политическото си мислене, независимо от това дали сме бедни или богати, да изградим българското щастие! Една от причините за разединението е наша типична българска черта - всеки да води бащина дружина. Има само един цар и само той може да представи монархията!".

Е, цялата миналогодишна кампания целеше да изгради успеха му - с харизмата на царя слънце бе прикрит и втория, по-важен план за неговото възцаряване, въпреки републиката. А на обществото методично бе внушавано, че има тежка криза в легитимността на институциите, лечима само с нова Конституция и монархия. Каква обаче ще бъде цената на една възможна корона?, недоумява "Монитор".

Готви се нова Конституция или нова коалиция, обаче се пита "Дневник". А иначе фактът, че две политически сили предлагат промяна в основния закон, нямаше да изглежда толкова странен, ако едната не беше управляваща, а другата - в опозиция. Съвсем възможно е да става въпрос за случайно съвпадение или за акция "Кой е по-по-най-", а не за съвместна инициатива. Дали обаче става дума за искрен стремеж за модернизиране или за стратегически ход за постепенно сближаване, ще си проличи от реакциите на ДПС и БСП. И това е най-любопитното в момента, убеден е "Дневник".

А реакцията на БСП е доста категорична: "Някой от СДС е писал промените сутринта след тежък махмурлук", отсича лидерът на партията Сергей Станишев. Сценарият на СДС обаче всъщност е революционен, контрира "24 часа". И в него има много и хубави, и смели идеи. Остава обаче само да се види дали силите ще стигнат да се преоре нивата, или просто отново ще я напръскат с одеколон.

И към поредните опити за парфюмиране след гаф: "Почна чистка на областните", с големи букви обявява във водещото си заглавие "Труд". Правителството освободи областните на Бургас и Шумен. Владов и Корадов се задържаха едва 10 месеца, изчислява "Пари". А каква бе реакцията на кабинета? Министър Калчев например коментира съмненията си относно заплахите за живота на Първанова от страна на областния на Добрич така: "Към една такава хубава жена аз никога не бих отправял такива заплахи", отсича той. Колкото до министъра на културата - ами той така и не е разбрал, че правителството е освободило двама областни управители. На въпрос обсъждани ли са такива смени, той простичко отговаря: "Ами не, абсолютно не!".

И поне едно ясно и позитивно нещо от пресата днес: "Спектакъл на наш режисьор открива феста в Авиньон", "Спектакъл на български режисьор открива фестивала в Авиньон" - така идентично озаглавяват статиите си "Стандарт" и "Дневник". Честта да открият най-престижния театрален фестивал в света ще имат френският режисьор Ерик Лакаскад и българският му колега Владимир Петков с техният спектакъл по Чехов. Другото българско участие в Авиньон пък е спектакълът "Слугите" на Теди Москов, който е включен в официалната програма и ще бъде игран четири вечери в градския театър на Авиньон.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 24 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 34 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 45 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа