0

Ф ренският "Монд" пише, че ЕС е направил обратен завой вчера, съобщавайки за откриването на птичи грип в Румъния. Само ден по-рано Брюксел уверяваше, че всичко е наред в страната, отбелязва вестникът.

В сряда Европейската комисия се е смяла на въпроси дали има отговор за регистрирането на вируса и наличието на мъртви птици в Румъния, съобщава и белгийския "Стандаард".

И изведнъж на следващата сутрин ситуацията е коренно променена след новините, че вирусът в Румъния и Турция е от опасния щам H5N1. "Стандаард" припомня, че по време на кризата с "лудата крава" в края на 90-те години първоначално също се е твърдяло, че всичко е под контрол.

"Сгрешиха!" е заглавието на статия във "Франкфуртер рундшау". Вестникът посочва, че най-напред е дадена команда "всичко е наред", след което е последвала лошата новина за вируса.

Предвид взривоопасния характер на въпроса, подобна объркана информационна политика не е добър знак, смята "Франкфуртер рундшау". Вестникът предупреждава, че е хвърлена сянка върху способността на Европа да се справи със заплахата от пандемия.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" обаче омаловажава заплахата от вируса H5N1. Наличието на птичи грип в западна Турция не е причина да се щурмуват панически аптеките, отбелязва вестникът.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" признава, че щамът потенциално може да започне да се предава между хората, но докато това не е станало реален факт, няма полза да се говори за вируса.

Швейцарският "Тан" не е съгласен. Според вестникът наличието на H5N1 в Турция е реална заплаха за Европа. Изданието е на мнение, че въпросът вече е не дали ще има епидемия, а кога. Дори Хичкок не може да си подставел нещо по-добро. Вестникът смата, че е най-добре срещу заплахата от епидемия да се създаде стройна международна организация.

Според "Берлинер цайтунг" Русия трябва да намери политическо решение на конфликтите в Северен Кавказ. Политическата власт и икономическите ресурси се разпределят между членовете на управляващите кланове, което поражда лошо икономическо управление и корупция пише вестникът, като се позовава на неотдавнашен официален доклад.

"Берлинер цайтунг" допълва, че политическите лидери в региона са поставени там от Кремъл и не биха се задържали на власт без подкрепата на Москва. В тази връзка вестникът е на мнение, че би бил добър съвета към ЕС да преосмисли плановете си за отпускане на 20 млн. евро помощ за развитието на региона.

Инвестиране във възстановяването на региона е безплодно, ако руското ръководство не е готово да потърси политическо решение на конфликта, заключава "Берлинер цайтунг".

Швейцарският "Трибюн дьо Женев" пише, че вчерашните нападения в град Налчик са звучен шамар за президента Владимир Путин и неговата политика. Според наблюдения на изданието сепаратистите провеждат все повече нападения под носа на армията и полицията.

Вестникът смята, че заповедта да бъде убит всеки в Налчик, който оказва въоръжена съпротива, се радва на обществена подкрепа, тъй като руснаците продължават да подкрепят крайно репресивния отговор на конфликта в Чечня. Не може обаче да се каже, че тази стратегия дава плодове, предупреждава "Трибюн дьо Женев".

Австрийският "Дер щандард" е съгласен, че нападенията в руската република Кабардино-Балкария са символ на погрешния отговор на Кремъл на политическото разпадане в Северен Кавказ.

Колкото повече Путин се опитва да привърже нестабилните кавказки републики към себе си, толкова повече Кремъл губи контрола над тях, посочва вестникът.

"Дер щандард" допълва, че руският президент не е успял да назначи нито един реформатор в региона. Путин единствено продължава да павира пътя за радикализация на младите ислямисти, отбелязва вестникът.

Списикът с осем политици от Социалдемократическата партия в Германия, които ще станат министри в новото ляво-дясно коалиционно правителство, поражда смесени реакции в печата.

"Зюддойче цайтунг" смята, че екипът, представен от лидера на партията Франц Мюнтеферинг, никак не е лош. Вестникът пише, че новият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, е способен мъж, модел на висш обществен служител от модерен тип.

"Ди велт" също дава висока оценка на екипа. Вътрешните съмнения на социалдемократите не се потвърдиха, екипът, представен от Франц Мюнтеферинг, е изненадващо приемлив, изтъква вестникът.

"Тагесцайтунг" обаче произнася друга присъда. Под заглавие "Отмъщението на Шрьодер" вестникът посочва, че предложените министри или са неудачници или са "износени".

Не е необходимо политиците да са обаятелни, но този екип на социалдемократите изглежда посивял, посредствен и технократски, заключава изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ПП „Възраждане“

ПП „Възраждане“

Избори 2 в 1 Преди 1 минута

ПП „Възраждане“

ПП „Българско национално обединение“

ПП „Българско национално обединение“ (БНО)

Избори 2 в 1 Преди 5 минути

ПП „Българско национално обединение“

Коалиция „Солидарна България“

Коалиция „Солидарна България“

Избори 2 в 1 Преди 10 минути

Коалиция „Солидарна България“

Коалиция „Център“

Коалиция „Център“

Избори 2 в 1 Преди 17 минути

Коалиция „Център“

ПП "Български глас"

ПП "Български глас"

Избори 2 в 1 Преди 20 минути

ПП "Български глас"

Коалиция „Коалиция на розата“

Коалиция „Коалиция на розата“

Избори 2 в 1 Преди 20 минути

Коалиция „Коалиция на розата“

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Избори 2 в 1 Преди 23 минути

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Коалиция „Ние гражданите“

Коалиция „Ние гражданите“

Избори 2 в 1 Преди 25 минути

Коалиция „Ние гражданите“

<p>При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения (СНИМКИ)</p>

При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения

България Преди 29 минути

С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани установените в имота двама мъже

ПП „Има такъв народ“

ПП „Има такъв народ“

Избори 2 в 1 Преди 35 минути

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

Коалиция "Синя България"

Коалиция "Синя България"

Избори 2 в 1 Преди 35 минути

Коалиция "Синя България"

Фон дер Лайен: Атаките срещу политици създават рискове за демокрацията

Фон дер Лайен: Атаките срещу политици създават рискове за демокрацията

Свят Преди 38 минути

В петък миналата седмица, политикът социалдемократ Матиас Еке, който е и депутат в ЕП, беше сериозно ранен по време на побой

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

България Преди 50 минути

В РЗИ-Бургас вече има разкрит имунизационен кабинет

<p>Приятелството между Сърбия и Китай е желязно (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Си Дзинпин: Приятелството между Сърбия и Китай е желязно

Свят Преди 59 минути

Вучич днес посрещна китайския президент Си Дзинпин в сръбската столица

<p>&quot;Вратата към подземния свят&quot; нараства всяка година</p>

"Вратата към подземния свят" в Сибир нараства всяка година

Любопитно Преди 1 час

Огромен кратер във вечната замръзналост на Сибир се увеличава с 35 милиона кубически фута

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Любопитно Преди 1 час

Какво е интересното откритие четете в следващите редове