0
Пз з 1982г. Уилиям Ешуъърт (William Ashworth) в една от своите книги (‘Noranydroptodrink’) изразява гледната си точка по въпроса, късаещ водата като един от най-важните природни ресурси и отношението на всички нас към водните богатства на нашата планета. „Деца, родени и израснали във време, когато има изобилие от водни запаси в околната среда, ние така и не успяхме да осъзнаем колко жизненоважна е водата за нас. Донякъде я разбираме, но определено не я уважаваме.” Изключително прецизно обобщение на обстоятелствата, които през последните години доведоха до безразборното замърсяване на хиляди водни басейни и неразумното изпозване на водата в развитите държави. Резултатът към месец юни 2012г. е много повече от стряскащ. По данни на УНИЦЕФ около 6 000 души, голям процент от които деца до петгодишна възраст, умират всеки ден поради липса на достъп до чиста питейна вода и заразяване с най-различни вирусни заболявания вследствие на използване на замърсена и непречистена вода за задоволяване на ежедневните си нужди. Поради особеностите на климата, релефа и социалната атмосфера, проблемът с недостатъчното количество вода или замърсена такава е най-остър в северните части на Африка, в страните от Близкия изток и в някои части на Югозападна и Югоизточна Азия. Ситуацията е критична, но по-страшното е, че ние всички сме допускали, допускаме в момента и (при условие, че не вземем мерки на време - целенасочени действия, а не празни приказки) ще продължаваме да допускаме много млади животи бъзвъзвратно да догарят пред погледа ни. Водата крепи чудото, наречено живот. Кристалночистата и сладка питейна вода помага на нас, но и на всички останали твари на Земята да изживеем живота си пълноценно и щастливо.

Човек се учи през целия си живот. Тази максима в пълна степен отразява пътя, който аз изминах през последните две години – от незнание, безразличие и безотговорно отношение към водното богатсво, което ни заобикаля, до съзнателно обогатяване на моята култура по отношение на замърсяването на водните басейни с отпадъчни, нефтени и други продукти и разумно използване на всяка една капка вода. Да, на всяка една капка! Всичко започна през месец октомври 2010г. Благодарение на щедростта на училището, в което учих за една академична година в Лондон, Великобритания, аз имах възможността да посетя Мароко и по-специално град Маракеш. Ужасяващата действителност – съсухрени и изключително слаби дечица, нямащи възможност да утолят изгарящата ги отвътре жажда; замърсени реки, чиято водна повърхност е добила кафяви и черни оттенъци поради наличието на отпадни продукти и отсъствието на канализация; деца и родители, принудени да се къпят, да перат дрехите си и да пият от тази вода (ако изобщо може да се нарече вода) – ме потресе! Меко казано! Колкото и да не ми се нравеше да повярвам, колкото и да си повтарях, че това е просто един кошмар, от който всеки момент ще се пробудя, изведнъж привидно състарените слабички момчета и момичета, бързащи към някоя далечна чешма или кладенец, които преди това бях гледал само по научно-популярните програми, се озоваха точно пред очите ми. И най-тъжното беше, че в не малко случаи разстоянието до даден източник на вода беше огромно, а водата, дори и на местата, където е малко по-незамърсена, се стичаше капка по капка. Рядко се образуваше струя вода, която да прилича поне малко на онази струя, която течеше от чешмата в едно китно планинско селце в родния ми край, която често ми осигуряваше така жадуваната глътка бистра вода по време на игрите с приятели в детството ми. С  високите температури, особено през летния сезон, и изключително недостатъчното количество валежи в Мароко, картината добива още по-мрачни нюанси.

Липсата на достъп до пречистена питейна вода и ежедневното използване на замърсена вода продължават да имат пагубни последствия не само в Кралство Мароко, а в още около 80 страни: деца, които са принудени да изминават десетки километри, за да нямерят вода (и то най-вече замърсена и носеща зарази), и като резултат нямат време да посещават училище (съответно драстично намаляват възможностите им за едно по-светло бъдеще); вирусни заболявания от типа на диарията и холерата, които непрестанно вземат нови жертви (и млади, и стари). По време на престоя ни в Маракеш аз, съучениците ми и нашият учител бяхме посъветвани в никакъв случай да не пием вода от която и да било чешма. Купувахме си само минерална вода от една верига хипермаркети, която очевидно, след като вече беше „превзела” почти цяла Европа, си беше пробила път и в Северна Африка. За нас всичко мина добре, нямахме никакви здравословни проблеми или оплаквания. Но много от местните жители нямат право на избор, защото не разполагат с достатъчно финансови средства. И така все този порочен кръг на използване на замърсена вода, заразяване с инфекциозни заболявания и нерядко фатален край. Точно тази визита ме накара да започна да консумирам вода по най-икономичния възможен начин и да говоря на хората около мен за сериозността на последствията от влошаване (съзнателно или не) качеството на водата в реките, езерата, моретата и океаните, изграждащи Световния океан. Чрез спиране на кранчето на чешмата, докато си мием зъбите, и на душа, докато се сапунисваме, чрез доброволно усъвършенстване на нашите познания в областта на равновесието в природата и екологията и чрез десетки други рационални действия всеки ден ние можем да подобрим живота на милиони млади хора. Нещо повече – можем да върнем усмивката на лицата им, надеждата за живот. Защото водата поддържа живота. Тя самата е живот. Всяка капка!

Сигурно всички вие, скъпи четатели, сте се наслушали на мнението, че нещото, което отличава човека от всички други биологични видове, е разумът. Признавам си, че има голяма доза истина в това твърдение. Но и голяма „уловка”! Ускореното развитие на медицината, транспорта и технологиите доказва, че хората разполагат със солиден интелектуален потенциал. Въпреки това някои наши действия ме карат да мисля, че от полето на рационалното мислене ние постепенно се изместваме към полюса на безумието. Освен горепосочения пример има още хиляди други, които показват човечеството в по-негативна светлина. Докато учех в Лондон, често минавах покрай река Темза. Описвана като омагьосваща, очарователна и невероятно красива, Темза, поне доколкото я видях със собствените си очи, е всичко друго, но само не красива и ослепителна. Повърхността й беше толкова кафява (резултат от безконтролния туризъм и липсата на отговорност от страна на управляващите), че през нея не се виждаше нищо. Такава е ситуацията и на много други места. И за цялото това замърсяване сме виновни само и единствено ние, хората, помислили се за владетели на целия свят. Водата е дом. Водата осигурява необходимите условия за живот на 80% от биологичните видове по света. Ние не обичаме някой да внася безпорядък в дома ни. Дали и обитателите на водните басейни нямат подобни предпочитания? Ние нямаме право безразборно да хвърляме пластмасови изделия, полиетиленови торбички, консерви, опаковки от каквито и да било хранителни продукти, вестници, домакински отпадъци, бои, киселини, радиоактивни вещества и нефтени продукти в близката река, езеро или море. Ние със сигурност нямаме правото да рушим цели екосистеми. Как можем да бъдем толкова апатични и безразлични към съдбата на всички останали твари на сушата и във водата? Нима обитаването ни на тази планета толкова дълго не ни научи, че пораженията в околната среда, независимо дали ние сме ги предизвикали, или не, рано или късно засягат именно нас, хората? Нима имаме смелостта да помислим дори за миг, че нашият живот е в пъти по-ценен от малка, пъстроцветна, но абсолютно беззащитна рибка? Ако отговорите на повечето от нас по тези въпроси са положителни, то тогава тежко и горко ни!

Аз обаче все още вярвам, че можем да се вразумим. Все още вярвам, че можем да се научим да опазваме най-голямото си богатство – водата. Синьото злато. Онази светлосиня вода, която ни напомня за чистота, хармония и живот. Всяка капка е от значение. Нека поемем нашата отговорност. Нека най-накрая разберем, че ние всички - тези с достъп до чиста вода - сме благословени и трябва да подадем ръка на онези, които не могат да се възползват от тази привилегия. Нека започнем да уважаваме водата, за да имаме моралното основание да твърдим, че уважаваме себе си и хората около нас.  Капка по капка, стъпка по стъпка към един по-добър живот за всички!      

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 2 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 3 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 4 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 6 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 7 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 7 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 8 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 9 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 9 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 11 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 12 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 12 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 12 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света