0
Дб бандовият рутер Linksys WRT610N работи едновременно в два честотни обхвата, което го прави особено подходящ за стрийминг на видео с висока резолюция и игри в безжична мрежа.

Wireless-N и мултимедията в ефира

Безжичните мрежи отдавна вече не се задъхват от простото сърфиране в интернет или от обмена и споделянето на файлове между свързани помежду си компютри. Дори един 802.11g рутер осигурява предостатъчно пропускателна способност за изпълнението на подобни рутинни задачи. Истинското предизвикателство за безжичните мрежи и най-сериозното изпитание за техните качества и възможности е натоварването им с тежко поточно видео с висока резолюция. На теория рутерите, отговарящи на новия стандарт 802.11n (Draft 2.0), разполагат с нужния капацитет, тъй като при тях скоростта се вдига до 300 Mbps. Тук уточнението „на теория” е от ключово значение – оказва се, че на практика потребителят рядко има късмет да надхвърли границата от 75 Mbps. Причините за това несъответствие са много, някои от тях могат да бъдат отстранени, а други - не.

Wi-Fi мрежи се използват в офиси и домове, където сигналът често трябва да минава през една или две стени и това значително намалява силата му. Ясно е, че единственият начин да противодействате на този проблем е да изберете възможно най-удачното място на рутера, който играе ролята и на точка за достъп, така че да има колкото се може по-малко препятствия между него и останалите мрежови устройства. Има и един друг проблем обаче, чието негативно влияние напоследък се засилва все повече – наличието на паразитни смущения в използвания честотен диапазон.

Пренаселените 2,4 GHz

Представете си, че шофирате из улиците на София в най-горещия августовски пек, когато градът е празен и по улиците няма жива душа. Няма задръствания, няма изчакване на трафика, движите се с постоянна скорост и стигате там, където трябва, за броени минути. А сега си представете, че трябва да изминете същия този маршрут на 15 септември, когато всички са се върнали от отпуска, по улиците има стълпотворение от коли и за капак вали проливен дъжд. Пътуването ви може да отнеме часове, а средната скорост на придвижване пада драстично. Подобно е и положението в диапазона от честоти около 2,4 GHz, които използват безжичните мрежи. Ако живеете насред полето в къща с огромен двор и наоколо няма жива душа, ще се наслаждавате на чист ефир без никакви смущения. Далеч по-вероятно обаче е да сте в жилищен блок или офис сграда, където в радиус от петдесетина метра под, над и около вас са разположени десетки компютри и се преплитат сигнали от половин дузина безжични мрежи. Всяка една от тях „краде” от честотния диапазон на останалите и им пречи да работят „на пълни обороти”. Ситуацията се влошава допълнително от факта, че честотата от 2,4 GHz се използва не само от Wi-Fi мрежите, но и от редица други електронни устройства – Bluetooth модули, безжични мишки и клавиатури, а в нея внасят смущения дори... микровълновите печки. Какво е решението на проблема?! Да се използва двубандов рутер, който освен на 2,4 GHz, работи и в 5 GHz диапазон.

Linksys WRT610N – предимствата на втория честотен диапазон

Ако ви е нужен качествен рутер, който да осигурява отлична връзка за изпълнение на тежки мултимедийни задачи, като например предаване в реално време на видео с висока резолюция, едно от най-добрите предложения е Linksys WRT610N. Рутерът е двубандов, т.е.е работи едновременно на две честоти – 2,4 GHz и 5 GHz. Това е страхотно предимство, тъй като ви позволява да прехвърлите мултимедийния трафик от пренаселените 2,4 GHz в далеч по-спокойните 5 GHz и да се любувате на поточно HD видео без прекъсване и насичане на образа.

Разбира се, само по себе си наличието на втори диапазон не е гаранция за високо качество на услугата, в случай че той не се използва по най-рационалния възможен начин. Linksys WRT610N разчита на технологията EON (Entertainment Optimized Networking), за да приоритизира трафика. Благодарение на нея може да сърфирате в интернет, да чатите и да изпращате електронна поща, без да смущавате HD видеопотока към компютъра в съседната статия, например. Само за информация – един единствен HDTV канал ангажира точно 20 Mbps от честотните ресурси и всяко падане под тази стойност води до накъсване в картината и артефакти. При Linksys WRT610N подобен проблем е изключено да възникне, дори да го използвате на място, където мрежовото „замърсяване” на ефира е много високо.

Безжичен мултимедиен сървър

От възможността за предаване на HD видео по безжичен път до идеята за изграждане на домашна Wi-Fi мрежа за забавления (гледане на филми и слушане на музика) има само една крачка. Но за да я направите, ще ви е нужен цял нов компютър, който да играе ролята на мрежов сървър за мултимедия. А колко по-лесно би било, ако има начин просто да включите външен хард диск или USB флашче с висок капацитет директно към рутера и да получите достъп до съдържанието му през цялата мрежа. Linksys WRT610N е сред малкото устройства, които притежават функцията Storage Link – вграден USB порт, към който да свържете външен HDD или USB флаш. Така ще имате достъп до файловете си по всяко време и отвсякъде в мрежата и от интернет.

Познатото качество

Наред с най-важното предимство на WRT610N – едновременна работата на 2,4 и 5 GHz, рутерът на Linksys притежава и всички останали предимства на новите устройства на компанията, за които вече сме споменавали в предишните статии по темата. Той комбинира в себе си Wireless-N точка за достъп и 4-портов суич. Важна особеност: и четирите мрежови порта са за Gigabit Ethernet, а не както е при по-евтините устройства – за по-бавния 10/100 Mbps Ethernet.

Корпусът има специална конструкция с вградена антена и дизайн, който може да бъде квалифициран като „убийствен”. За сигурността се грижи мощен SPI firewall и 256-битово криптиране на потока от данни, а цялостното инсталиране и конфигуриране на рутера е изключително лесно и приятно, благодарение на LELA (Linksys EasyLink Advisor) – специализирания софтуер на Linksys.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 2 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 7 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 7 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 8 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 8 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 8 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 8 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 10 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 11 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща