0
Финландия отменя памперсите за еднократна употреба и връща пелените. Новите поколения в страната още от най-крехка възраст ще осъзнават важността на екологичните проблеми.

Властите в страната са взели решение да се направят по-зелени т.нар."майчини опаковки" - комплекти за новородени, които родителите могат да получават безплатно.

В този подарък обикновено влизат детски дрешки, пеленки, аптечка и т.н., разказва ИТАР-ТАСС.

Специалисти от държавната система за медицинско застраховане обявиха, че от тази година при съставянето на комплектa екологичният фактор ще бъде решаващ.

В него например ще отсъстват еднократните памперси - удобни и предпочитани от много родители аксесоари, но и един от най-сериозните замърсители на околната среда. Памперсите не подлежат на никакво рециклиране, а в огромни количества задръстват сметищата.

Класическите пелени вече са обявени за екологична алтернатива във Финландия, тъй като могат многократно да бъдат изпирани в името на природата.

Финландците действително се отнасят към проблема сериозно. Създадени са специални кръжоци, на които родителите активисти обменят опит как да намалят замърсяването с вредни отпадъци в бита.