0

Българския плакат на инициативатаТази година Международният ден на книгата и авторското право 23 април съвпада с православния Великден, но ще бъде отбелязан през цялата Страстна седмица с национална кампания под надслов "Четяща България".

Всъщност инициативата води началото си от Варна, където регионалната библиотека "Пенчо Славейков" (LibVarna.bg) организира вече четвърта година градски маратон на четенето.

Сега примерът им е последван в цялата страна и обхваща 27 града, 100 обществени, университетски и училищни библиотеки и 10 книжарници, а началото за София е в Столичната библиотека (LibSofia.bg), където тази сутрин чете кметът Бойко Борисов.

И другаде в страната в инициативата се включват интелектуалци и обществени личности, политици, кметове, студенти, ученици, български автори и артисти, които ще четат пред публика откъси от известни произведения за деца или книги от световната и българската класика.

Сред известните досега имена са още поетесата Надежда Захариева, сега зам.-министър на културата, зам.-министърката на образованието и науката Мукаддес Налбант, кметовете на Варна и Силистра Кирил Йорданов и инж. Иво Андонов, общински съветници от град Шумен, писателите Георги Господинов и Стефан Цанев, тв и радиоводещият Ники Кънчев, актрисата Йоана Буковска, вокалът на рокгрупа "Сленг" Дими и жена му - бившата тв водеща Ива Екимова. (Вж. програмата на участията им по-долу).

Ще участват, разбира се, и хиляди деца, младежи, редови граждани, които ще четат свои любими текстове на различни езици. Патрон на тазгодишния национален маратон е съпругата на президента - Зорка Първанова, която взема пример от първата дама на САЩ Лора Буш, библиотекарка по професия.

Предвидени са също конкурси за есе и рисунка, а също така изложби и филми, посветени на книгата и литературата.

Проявите в едноседмичната програма се координират от асоциация "Българска книга" (АБК), Националния център за книгата към Министерство на културата и самото културно ведомство (MC.government.bg), Съюза на библиотечните и информационните работници (СБИР), Столичната община, издателства и книготърговци.

Плакатът на Международния ден на книгата тази годинаМеждународният ден на книгата се отбелязва от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.

23 април е традиционен празник на културата в Португалия. Именно оттам дошло предложението книгата да се чества в деня, когато светът почита и двама от най-големите си писатели - Уйлям Шекспир (роден и починал на тази дата, съответно през 1564 и 1616 г.) и Мигел де Сервантес (починал на 23 април 1616 г.).

На същата дата, но в различни години, са родени или починали и други изтъкнати писатели като Морис Дрюон и Владимир Набоков, обясняват от ЮНЕСКО (UNESCO.org).

Според друга версия идеята за честването идвала от Каталония, където на този ден подарявали по една роза за всяка продадена книга.

Също от днешния 17 април, но чак до празника на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май продължава и друга инициатива на книгоиздателите у нас -

Bookcrossing, или Книги на свобода

Емблемата на движението \'буккросинг\'През този период асоциацията им ще разпространи над 400 книги от 20 водещи български издателства - но не по традиционния начин чрез книжарници и щандове, а на обществени места - в най-посещаваните заведения, кафенета, барове, паркове и др. в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Това са "книги на свобода", които всеки би могъл да намери, прочете и остави на друго място (и дори в друг град!), за да намерят те още читатели. Всеки може да се включи като остави своя любима книга, придружена със стикер (регистриран на сайта Bookcrossing.com).

Днес от 14 часа в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е и официалното подписване на

меморандум за сътрудничество между държавните институции и неправителствени организации от културната общност.

Чрез този документ те се споразумяват да разработят национална политика за четенето, както и да утвърдят общи позиции и предприемат съвместни действия за устойчиво развитие на българското книгоиздаване, книготърговия, библиотеки и читалища в процеса на присъединяване към ЕС.

Освен от културното и просветното министерство, Столичната община, държавните агенции за младежта и спорта и за закрила на детето, към меморандума се присъединяват и "Български пощи" ЕАД (), които неотдавна договориха продажбата на книги чрез каталози и щандове в клоновете си из цялата страна.

Наред с АБК, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и СБИР, под меморандума, който е отворен за присъединяване, слагат подписите си представители на професионалните съюзи на преводачите, писателите, художниците, народните читалища, учителите, Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" и обществените електронни медии - БНТ и БНР. Чрез този документ те обявяват, че приемат национална програма "Четяща България", която предвижда:

- Да се въведат данъчни преференции и други облекчения за цялата книжна верига;

- Да се актуализират нормативните документи за библиотеките, с които да се определят статутът, функциите и отговорностите им в обществото, както и механизмите и средствата за тяхното финансиране;

- Да се създадат алтернативни форми за книгоразпространение;

- Да се популяризират книгата и четенето в националните печатни и електронни медии;

- Да се осъвременят библиотечните фондове на обществените, училищните, университетските и други библиотеки според международните стандарти;

- Да се осигурят условия за нормално функциониране на читалищните и училищните библиотеки със запазени фондове и материална база;

- Да се въведат изисквания в съответните нормативни документи за приоритетно назначаване в библиотеките на специалисти с необходимата образователна квалификация;

- Да се търсят възможности в общините за създаване на домове на книгата, които да бъдат не само книжарници, а и място за представяне на нови книги и техните автори;

- Да се осъществяват периодични социологически проучвания на интереса към книгата и четенето;

- Да се създаде финансов фонд за превод на българска литература на други езици, с цел да се представи по-пълно българската култура зад граница и да се обогати образът на България пред света;

- Да се открие квалификационен център за обучение на преводачи и редактори.

Някои акценти от маратона на четенето (17-23 април): кой къде ще чете в София и други градове (вж. и цялата програма в Lib.bg)

17 април, понеделник

Библиотека при Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Български информационен консорциум - семинар "Добри библиотечни практики" на тема "Проблеми на авторското право в българските библиотеки"

14 ч., читалище "Петър Берон"
Надежда Захариева, зам.-министър на културата, и Мукаддес Налбант, зам.-министър на образованието и науката

18 ч., Ориндж център, книжарница "Пингвините", ул. "Граф Игнатиев"
Георги Господинов - "Писма до Гаустин", и Даниела Иванова - "Аз живях социализма"

18 април, вторник

18 ч., Ориндж център, книжарница "Пингвините"
Емил Тонев представя книгата си "Омбре" (изд. "Летера"), номинирана за наградата за сценарий на Берлинале

Варна, регионална библиотека "Пенчо Славейков"
Откриване изложба на комикси в Детски и Средношколски отдел.

Обявяване на конкурс "Комикс по любима книга или любим литературен герой", който ще приключи на Деня на детето 1 юни.

Кампания "Дни без глоби" (до 20 май).

19 април, сряда

10-16 ч., библиотека при Нов български университет (НБУ)
"Студентите четат...": стихотворенията от Христо Ботев, "Любовникът" на Маргьорит Дюрас; "Цар Плъх" на Джеймс Клавел.

Студенти от департамента "Нова българистика" ще четат последователно от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов и откъси от архива на проф. Саръилиев.

Столична библиотека
15-17 ч. -
Четене на приказки в Детския отдел (поканени са актриси, детска писателка, Ива Екимова, Дими от "Сленг").
"Пътят на една книга до екрана" - за книги, които са филмирани.
"С какво влизаме в Европа" - книги от български автори.
"Най-четените детски книги".

Произведения от деца за деца, четени от своите автори. Присъстват деца от Шесто училище и деца с леки увреждания от Социалното учебно професионално заведение "Княз Борис Първи".

15-20 ч. - Библиотекарите от езиковите отдели канят чужденци (native speakers). Водещи са доброволци от Корпуса на мира. За четене и на ромски език са поканени гости от Националния ромски център "Св. Георги".

В зала "Виктория" ще се чете последователно, по един час на: ромски (15-16 ч.), турски (16-17 ч.), португалски (17-18 ч.), испански (18-19 ч.) и английски език (19-20 ч.).

17-19 ч., зала "Надежда"
Среща с автори от сп. "Родна реч" и "Пламък" (начинаещи и утвърдени писатели)

Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов"
Ден на прошка - ден без санкции и безплатно записване на читатели.
Изложба на литература за четенето "Четенето има история, има и бъдеще".
16 ч. (Детски отдел) и 18 ч. (лекционна зала) - гостува писателят Георги Данаилов

Варна, регионална библиотека "Пенчо Славейков"
Откриване на изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на Пенчо Славейков.

Представяне на библиофилското издание на "Кървава песен", изработено от студенти от Националната художествена академия (НХА) и посветено на 110-годишнината от началото на работата върху поемата (1896 г., Лайпциг) и на 130 години от Априлското въстание.

20 април, четвъртък

Книжарница "Буктрейдинг" - Ники Кънчев

21 април, петък

Актрисата Йоана Буковска ще чете откъси от романа "Нещата от живота" на Пол Гимар пред ученици от Френската гимназия. Прожекция на едноименния филм в кино "Одеон".

23 април, неделя

Варна, книжарница "Пингвините"
Стефан Цанев - "Мравки и богове" ,"Сънят на сенките", "Дяволите в ада ще се смеят", "Ще се скъса ли млечният път", "Птици", "За поетическото изкуство" (изд. "Жанет-45")

Русе, книжарница "Пингвините"
Бърза литература: "Hash oil", "Горният етаж", "Никоганебъдинещастен", "Гинсбърг срещу Буковски", "Преследване" (изд. "Жанет-45")

25 април, вторник

17,30 ч., Детски отдел на Столичната библиотека
"Четенето - инвестиция за бъдещето": Разказваческо изкуство
Представление и уъркшоп с Катарина Ритер. Eдна от основателките на форума за разказвачи в Мюнхен представя свои и взети "назаем" истории за деца и възрастни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 1 час

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 1 час

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 1 час

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 2 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 2 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 2 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 2 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 2 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 3 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 4 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 4 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 4 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 5 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 5 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 5 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност