0
Иб бизнесът в България отбеляза най-силната си година от началото на прехода, като ръстът на внесените информационни и комуникационни технологии спрямо 2002 г. е 29%, а на хардуер - 40%. Това са прогнозните данни, посочени в проучване на независимата анализаторска компания "CBN Панов и Стойчев", пише "Дневник".

Според единия от представителите й - Людмил Стойчев, България със сигурност ще е в първата тройка по ръст в Централна и Източна Европа. Част от рекордния ръст вероятно се дължи на срива на долара, който през миналата година поевтиня с близо 16%. Оценката на пазара на информационни технологии у нас е около 250 млн. долара, като тя отчита евтиния долар, продължаващия спад в цените на хардуера и леко нарасналата покупателна способност.

За първи път от четири години Министерството на правосъдието обяви конкурс за нотариуси. Министър Антон Станков е подписал заповед за провеждането на изпит за запълване на 307 свободни места в цялата страна. Очаква се конкурсът да предизвика трусове и ответна остра реакция от страна на нотариалната гилдия, в която има голяма конкуренция и местата са пожизнени. От Нотариалната камара съобщиха, че има 444 действащи членове, но отказаха коментар за задаващото се двойно увеличение на заетите в бранша.

Най-много свободни бройки има в Пловдив - 28, в Бургас са девет, в Русе са осем, а във Варна - шест. Очаква се конкуренцията между нотариусите по Черноморието да е най-ожесточена заради многобройните сделки с имоти, прогнозират от бранша. В София местата за конкурса, който ще се проведе на 10 май 2004 г., са две.

Депозитите на правителството и бюджетни организации в БНБ в края на декември са намалели с 943,146 млн. лв. в сравнение с края на ноември и са достигнали 3,207 млрд. лв., показват данните за баланса на управление "Емисионно". Тези депозити са в основата на фискалния резерв, който в края на ноември по данни на финансово министерство е бил 4,735 млрд. лв. Това означава, че ако не са пипани средствата от резерва на стойност 584 млн. лв., които са извън БНБ, в края на декември неговото равнището е около 3,8 млрд. лв.

"Намалението на резерва е нормално, защото през декември правителството направи някои задържани през годината плащания," каза за "Дневник" вече бившият зам.-финансов министър Красимир Катев. Според него това са трансфери към министерствата и бюджетни ведомства, допълнителната 13-та заплата, както и допълнението към пенсиите. "През годината имахме един малко изкуствен излишък, но в края на годината той вече е използван," поясни Катев.

Идеята да се създаде данъчна полиция е погрешна и не трябва да се реализира, обяви главният прокурор Никола Филчев, цитиран от вестник "Сега". Той е категоричен, че държавната власт трябва да се концентрира и че не може всеки министър да си прави полиция. "Полиция във всяко министерство е предпоставка за корупция. Полицията трябва да е там, където са полицаите", отсече висшият обвинител.

Филчев каза това, докато изпращаше главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който бе при него в Съдебната палата. Така главният прокурор подкрепи вътрешния министър Георги Петканов, който не е съгласен във финансовото министерство да има отделна данъчна полиция. Милен Велчев обяви миналата седмица, че законът за създаването й е готов.

Представители на работодателските организации - БТПП, БСК, Съюза на работодателите, БИБА, синдикатите и експерти от неправителствените организиции ще обсъждат предложения за промени в приватизационния закон, както и идеи за новата стратегия за насърчаване на инвестициите в събота в Банско, съобщиха от Министерството на икономиката. Бизнесорганизациите предлагат да се даде възможност на фирмите да договарят нови условия по договорите, както и да разсрочват задълженията си при доказани неблагоприятни промени на техния бизнес. Такова е и предложението на Агенцията за следприватизационен контрол. От там съобщиха, че през 2003 г. близо 15 собственици са поискали разсрочване на задълженията.

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България леко ще забави своя ход през 2004 г. Той ще е 4,1%, а през 2005 г. ще нарасне до 4,5% под влияние на съживяването на външното търсене. Това прогнозира за България анализаторското звено на авторитетното списание "Икономист" - "Икономист интелиджънт юнит". Правителството разчете бюджета за 2004 г. при ръст от 5,3%. Дългосрочната бюджетна прогноза предвижда същия ръст и за 2005 г.

Сметната палата алармира в свой доклад за нарушения при усвояване на парите по европрограмата САПАРД. Проверката за финансовото управление и изпълнение на европрограмата е за периода от началото на 2001 г. до 30 юни 2003 г. Европейците отказали да изплатят определени суми. Причината е, че са установени опити или потенциален риск от злоупотреба с правилата по програмата.

720 млн. долара на година внасят у нас половин милион българи, които работят зад граница, отбелязва "Стандарт". 620 млн. долара влизат в страната по банков път. Още 100 млн. долара се предават на ръка. Това заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него валутата е предназначена за близките на гастарбайтерите, които живеят на ръба на мизерията или са с ниски заплати.

Лидерът на синдиката припомни, че миналата година гурбетчиите ни са внесли половин милиард долара. Според изследване на КТ "Подкрепа" за нормален живот на четиричленно семейство у нас са необходими около 1600 лв. Издръжката на живот на един човек пък е 360 лв., които са достатъчни за запълване на потребителската кошница с най-необходимите храни. В нея обаче не са включени разходите за алкохол и цигари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 8 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 9 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 10 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 10 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 11 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 12 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 12 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции