0
Дн няколко дни започва осребряването на активите на обявената в несъстоятелност авиокомпания "Балкан", пише днес вестник "Пари". Според експерти собствеността трябва да се продава чрез публични търгове, организирани в съответствие с новоприетите изменения на НПК. Това свежда до минимум възможностите за манипулиране на търговете, категорични са юристи.

Не е възможно и да се прехвърлят активи от "Балкан" към новосъздадения национален превозвач "Балкан Еър Тур", защото той не е неин правоприемник. Очаква се общият брой на търговете да достигне 120, като 90 е предвидено да се проведат през 2003 г.

Въпросът с осигуряването на нефт за петролопровода Бургас-Александруполис е чисто търговски, обяви вчера при завръщането си от Атина министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. В подписания от Гърция и България меморандум засега няма точка, според която Русия е длъжна да осигурява определени количества нефт. Неотдавна президентът на "ЛУКойл" България Валентин Златев коментира, че трябва държавата да изясни приоритетите си.

Според министър Церовски, ако проектът осигурява най-ниска цена за транспортирането, никой няма да дава повече, за да минава петролът по друг път. Има сериозни икономически документи, които доказват ефективността на трасето. Не са ни нужни излишни политически гаранции, убеден съм, че руската страна по време на търговските преговори ще съдейства да се насочва петрол към Бургас-Александруполис, коментира министърът.

Числеността на Националната агенция по приходите (НАП) ще е от 97 служители. Те ще бъдат избрани чрез конкурс, като изискването е да бъдат висококвалифицирани експерти. При приемането на закона за създаването на агенцията се предвиждаше тя да стартира с щат от около 80 души и това да бъдат хора, определени от данъчната администрация и тази на НОИ.

От финансовото министерство поясниха, че няма пречки и сега данъчни и осигурители да се явят на конкурса, стига да отговарят на условията, които ще бъдат уточнени и огласени. Няма да се увеличат и харчовете, защото по закон числеността и издръжката на персонала са за сметка на данъчната администрация и НОИ.

Между 1000 и 1500 български транспортни компании ще останат без право да ползват облекчения на режима на ТИР карнетите, след като Асоциацията на предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) въведе нови изисквания към тях от април. Това заяви председателят на АЕБТРИ Пламен Цалков след среща с генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) Мартен Марми, информира "Дневник".

"Право за достъп до карнетите ще имат само надеждни и финансово стабилни превозвачи, като ще отстраним онези, които извършват случайни превози и могат да станат обект на контрабандистите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан", обясни Цалков. Той допълни, че ще бъдат изключени онези компании, които са нарушили режима чрез неприключване на карнетите пред митниците, сами са плащали за превозите или имат рекламации от митническите власти на страните, за които са превозвали товари.

С ползването на ТИР карнети се избягва митническата обработка на товарните превози на всяка граница и се гарантира, че стоката е проверена и обмитена от първата до последната точка на превоза. Карнетът гарантира с 50 000 долара, че стоката е проверена, обмитена и запечатана. Товарните превози с ТИР карнет не подлежат на физически контрол на митниците, осен ако няма сериозни съмнения, че стоката, която се превозва, е контрабандна. Чрез ТИР карнетите се гарантира още, че стоката няма да бъде разтоварена, преди да е обмитена в съответната държава.

Само три гласа спасиха в четвъртък промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол да минат на първо четене в пленарна зала. Причината е, че петима депутати от НДСВ гласуваха против, а други петима се въздържаха. От общо 218 гласували 113 от управляващото мнозинство подкрепиха законопроекта, 97 се обявиха против, включително опозицията от ОДС и "Коалиция за България".

Въздържаха се осем народни представители. Групата на НДСВ разцепиха депутатите Никола Николов, Пламен Кенаров, Марианна Асенова, Теодора Литрова. Някой от тях е гласувал против и с картата на Димитър Стефанов, показва справката на Народното събрание. Сред въздържалите се е и новият депутат от НДСВ Мима Ненкова. Тези поправки няма да свършат работа за сделките, заради които бяха написани, каза вчера председателят на Върховния административен съд Владислав Славов.

Той не пожела да обясни какво в законопроекта ще попречи на започването на нова процедура за приватизация на БТК и "Булгартабак". "Нека да изчакаме промените да се приемат окончателно, което все пак мисля, че няма да стане, защото в парламента има много добри юристи. Няма да показвам предварително грешките в проекта", каза Славов.

Министерският съвет прие в четвъртък постановление, с което се въвеждат Международните счетоводни стандарти (МСС) като действаща нормативна база в страната. Най-вероятно до средата на февруари те ще бъдат обнародвани като приложение в Държавен вестник. Така почти два месеца, след като от началото на 2003 г. за редица предприятия, между които банките, застрахователните компании и публичните дружества, влезе в сила изискването да осъществяват счетоводната си отчетност в съответствие с изискванията на МСС, стандартите ще бъдат публикувани.

Според одитори смисълът на гласуваното вчера постановление е, че ще се обнародват стандартите. Така текстовете, съдържащи се в тях, ще бъдат приети за официален превод, който има нормативна сила. Тези текстове ще се използват като база при съдебни спорове. Друг резултат от постановлението ще е това, че превръщайки международните стандарти в национална нормативна база, то дава право на българските одитори да заверяват отчетите, изготвени в съответствие с МСС. Това разширява пазара на услугите, извършвани от български одитори, тъй като досега заверка по МСС можеха да правят само чуждестранните одиторски компании.

Цените на телефонните разговори ще бъдат повишени от 10 февруари, съобщи вчера икономическият директор на БТК Елена Георгиева, цитирана от "Сега". От тази дата един импулс вече ще струва 8 стотинки без ДДС, вместо по 7 ст. както досега. Броят на евтините импулси от домашни телефони, които се таксуват по 1 стотинка, се намалява от 40 на 30 месечно. Международните разговори поевтиняват с 16%, а размерът на месечната такса няма да се пипа.

Промяната на цените ще влезе в сила от тази дата, защото се оказало, че в момента няма действаща методика за ценообразуването и БТК не е длъжна да чака разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), за да промени цените. Шефът на КРС Георги Александров заяви онзи ден, че това създава опасност за регулацията на отрасъла, защото в момента държавата има лостове да въздейства само върху държавни предприятия, каквато все още е БТК.

Управителният съвет на фонд "Земеделие" е определил средствата за развитие на алтернативно земеделие за тази година. За тази цел ще бъдат отпуснати 10 млн. лв. за Родопите и 6 млн. лева за Северозападна България, съобщи вчера земеделският министър Мехмед Дикме. Общата сума за 5 години ще е в рамките на 45 млн. лв., каза агроминистърът.

Конкретните програми за развитие на алтернативно земеделие в районите, традиционно заети с тютюн, и в регионите с висока безработица ще бъдат приемани от Министерския съвет. Това ще става в случаите, когато е необходимо съдействието и на други министерства. Хората от тези региони ще кандидатстват по общия ред за кредити за алтернативно земеделие. Няма да има конкретни преференции за тях, каза Дикме.

Еднократна такса в размер на 10 000 лв. ще събира Министерството на финансите за издаване на разрешение за безмитна търговия на безмитен оператор. Таксата за участие в конкурс за такова разрешение ще бъде 5000 лв., реши вчера правителството. Досега притежателите на такива магазини работеха по силата на специални лицензи. Кабинетът отмени таксата за издаване на удостоверение за данъчна оценка, тъй като според последните изменения на Данъчно-процесуалния кодекс данъчната администрация не събира такси за извършваните от нея услуги.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 11 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 35 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 37 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев