0
Иъ ълнителна агенция "Пътища" да премине от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на транспорта и съобщенията, каквато е практиката в повечето страни от Европейския съюз. Това предлага транспортният министър Пламен Петров за решение от кабинета и идеята му вече се обсъжда от заинтересуваните ведомства, съобщава "Дневник". Освен позоваването на практиката в повечето страни от ЕС друг мотив за предложението е, че преминаването на агенция "Пътища" към транспортното министерство ще позволи по-гъвкаво определяне на таксите за чуждестранните превозвачи и разрешителните за преминаване през страната. Сега таксите за чуждите превозвачи при преминаване на границата се определят от транспортното министерство, а се събират от агенцията.

КНСБ няма да се съгласи с новите цени на електро- и топлоенергията от 1 юли, ако не се намерят адекватни компенсаторни механизми за цялото население, цитира "Дневник" заявеното от синдиката. Мерките, които КНСБ предлага, са увеличение на работната заплата с 10 процента, съобщила пред журналисти изпълнителният секретар на конфедерацията Недка Колева. Има опасност стандартът на живот да се срине като следствие от новите цени на тока и парното, предлагани от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), добави Колева. Според предложението на държавната енергийна комисия от 1 юли киловатчас електроенергия за бита трябва да поскъпне с 31,17% и да стане 12,85 ст./квтч, като първите 75 употребени киловатчаса ще се плащат от потребителите по сегашната цена - по 9,8 ст./квтч. Ако електрическата енергия се използва за отопление, към лимита от 75 киловатчаса на месец по по-евтината тарифа ще се прибавят още 50 квтч по нощна тарифа. Средното увеличение на тока е с 20%, сочат изчисленията на КНСБ.

Парите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарства ще свършат още в края на август дори ако бъде отворен бюджетният резерв за годината. Това стана ясно в сряда на среща между депутати, ръководството на касата и на Българския лекарски съюз, информира още "Дневник". Причините за големия преразход се дължат на недостатъчните суми, заложени в бюджета на касата, на липсата на информационна система и на слабия контрол, заявяват депутати от различни парламентарни групи. Заложеният бюджет на НЗОК за безплатни медикаменти е 131 млн. лева, но до края на годината са необходими 220 млн. лева.
"Само за лекарства на страдащите от диабет, болестта на Паркинсон, психични заболявания и множествена склероза са нужни 106 млн. лева. От тези заболявания обаче страдат само 190 000 пациенти, а с останалите 25 млн. лева би следвало да се задоволят нуждите от медикаментозно лечение на всички останали заболявания", казва Дечо Дечев, шеф на дирекция "Лекарствена политика" в НЗОК. Средно на месец разходите са 18 млн. лв. От касата се похвалили, че през май са успели чрез рестриктивни мерки да ги свалят почти наполовина. "Тези мерки са срещу пациентите. Елате с мен в провинцията да видите как са настръхнали хората и само срещу здравната каса говорят", казва обаче депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

Варненската корабостроителница може да бъде препродадена, пише "Дневник". Транспортният министър Пламен Петров ще преговаря с индонезийската компания "СиГазКо" за продажба на Варненската корабостроителница, станало известно в сряда. Очакванията са официалната среща на транспортния министър и представители на индонезийската компания да се проведе до десет дни, каза юрист на "СиГазКо". От министерството, което е принципал на сегашния собственик на варненското предприятие - Параходство български морски флот (БМФ), не отрекли тази информация. Те обаче уточнили, че среща със "СиГазКо" няма да има до седмица.

Брюксел ни налага пет пъти по-висок акциз на цигарите, алармира "Пари". Пет пъти ще се увеличи акцизът на цигарите след присъединяването ни в Европейския съюз. Ставката трябва да достигне 64 евро за 1000 къса, или 2,50 лв. за кутия. Така кутия "Виктори" ще поскъпне до 4,05 лв.
ЕС настоява до 2007 г., когато България се надява да стане пълноправен член, да достигнем техните минимални равнища на акцизите. Само за цигарите успяхме да извоюваме тригодишен преходен период, т.е. нивата там ще бъдат достигнати до 2010 г., обяснява зам.-финансовият министър Гати ал Джебури.

Турция отпуска допълнителни разрешителни за товарни превози, пише още "Пари". Турският министър на транспорта Октай Вурал е уверил министър Пламен Петров, че южната ни съседка ще предостави допълнителни бройки от т.нар. обратни разрешителни за превоз на товари и разрешителни за трети страни. Това заявява Димитър Ганев, ръководител на дирекция "Автомобилна администрация". Преди време настояхме Турция да ни осигури още 3000 обратни разрешителни и 500 разрешителни за трета страна, но колкото и да ни предоставят, това ще е добре дошло за родните превозвачи, допълни Ганев. Само девет фирми от общо 240 не са успели да докажат ефективно използване на предоставените им семптове, ставаа ясно след тримесечния отчет на превозвачите. Тези разрешителни ще им бъдат отнети и разпределени между другите превозвачи от браншовите организации, каза Ганев. Няма да се дават разрешителни на фирми, за които има доказателства за извършени нарушения, твърди шефът на "Автомобилна администрация", цитиран от "Пари".

Министерството на транспорта и съобщенията е решило да упражни строг контрол върху т.нар. случайни превози, съобщава още финансовият всекидневник. Успяхме да сведем до минимум злоупотребите по вътрешните линии след промените в Наредба 33 и възможността ДАИ да ги контролира, но все още изпитваме трудности с международните превози, твърдят от транспортното министерство. Контролът ще се извършва съвместно с Гранична полиция и след 30 юни т.г. ще бъдат отнемани разрешителните за превоз на пътници, ако се докаже злоупотреба. Ще се проверява списъкът на пътуващите на влизане и излизане от страната и ако се докажат нарушения, ще има сериозни санкции, твърдят от транспортното министерство.

Най-голямото предприятие в Югозападна България за добив на кафяви въглища - "Мини Пирин" ЕАД в Симитли, щe бъде обявено в процедура за ликвидация, разкрива "Пари". Мотивите са огромните задължения от около 13 млн. лева към държавата (с невнесени ДДС, ДОО и др.) и към доставчици. 8,5 млн. лева е дългът на "Мини Пирин" и 4,5 млн. лева - на поделението й мина Канина, Гоцеделчевско, която вече е в ликвидация. Задълженията са натрупани за около три години при бившето ръководство на мината, назначено от СДС. Заради дълговете на дружеството нито един от тримата кандидат-купувачи ("Геотехмин" АД, "Топливо" ЕАД и "Минстройхолдинг" от "Корпорация MG") не се яви на търга, насрочен от Агенцията за приватизация преди два месеца, припорня "Пари". Така продажбата на 80% от дружеството бе провалена и АП не обяви нов търг. Уставният капитал на дружеството е 1,5 млн. лв., а първоначалната цена, утвърдена от АП, бе 3 млн. лв.

Закриването и откриването на клонове и представителства на БНБ у нас и в чужбина да се одобрява от Народното събрание, предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, внесени от Анели Чобанова и още шестима народни представители от НДСВ, информира още "Пари". БНБ е единствената българска институция, запазваща финансовите си ресурси у нас за разлика от повечето търговски банки, които имат чуждестранни адреси на управление и чийто капитал се управлява и съхранява в чужбина, посочват в мотивите си вносителите. Целта на законопроекта е (предвид качеството на БНБ като официален депозитар на държавата) тя да има възможност да защитава своя интерес, обяснява Чобанова.
Според нея не е приемливо решението на УС на централната банка да затвори клоновете си в Бургас, Варна и Русе, защото работели на загуба. По препоръка на ЕЦБ това трябваше да стане през февруари, но бе отложено за ноември. Не мога да се съглася, че точно тези клонове са губещи, нито че добрата им материална база, която е държавна, трябва да се даде (примерно с конкурс) на други търговски банки, смята жълтата депутатка. Национални банки на страни с население колкото българското имат централи в столиците си и клонове в по-големите градове. Най-много клонове на централната си банка има Гърция. Гърците са 10,5 млн. души и всеки клон обслужва по 390 000 души. При 10,1 млн. белгийци клоновете на националната банка на Белгия обслужват по 850 000. Българите сме 8,283 милиона и поделенията на БНБ обслужват по 1 380 500 души. След закриването на клонове дейността на БНБ ще е прекалено централизирана, казва депутатката, цитирана от "Пари".

Здравната каса проси 90 млн. за лекарства, пише в заглавие "Сега". Здравната каса ще поиска от правителството още 90 млн. лв. за лекарства, съобщава Дечо Дечев, шеф на лекарствения отдел на НЗОК. Очертаващият се дефицит ще бъде покрит или от държавната хазна, или касата ще мобилизира собствени резерви. По закон НЗОК е самостоятелна институция и се финансира от здравни осигуровки. И при двата варианта парламентът трябва да гласува поправки в Закона за бюджета. Според касата до края на май са изхарчени 103 млн. лв. за медикаменти. Годишният бюджет за това е 131 млн. лв. За да се обезпечат безплатните лекарства, трябват общо 220-230 млн. лв., смята Дечо Дечев.

Цигарите ще поскъпнат три пъти, а алкохолът - с 50%, алармира още "Сега". Масовите цигари ще поскъпнат три пъти, а алкохолът - с повече от 50%, когато страната ни влезе в Европейския съюз. Причината е, че акцизите, с които се облагат тези стоки, ще бъдат повишени до минималните нива за страните членки, съобщили вчера експерти на финансовото министерство.
Акцизът за масовите цигари "Виктори" например ще се повиши от сегашните 0,52 лв. до 2,50 лв. на кутия. Като резултат цената им ще скочи от 1,20 лв. до 4,05 лв., сочат сметките на министерството. Средната цена на бутилка ракия ще нарасне от сегашните 5,02 лв. до 8,51 лв., защото акцизът ще се повиши от 1,40 лв. до 4,30 лв. Безоловният бензин, който сега струва 1,53 лв. за литър с акциз от 22 ст., вече ще се продава по 1,94 лв. за литър при акциз от 56 ст. Финансовото министерство е договорило с европейската общност график, по който акцизите да се повишават, за да достигнат минималните нива в ЕС към датата на присъединяване. Хипотетично тя е определена за 1 януари 2007 г. За акциза върху цигарите е договорен 3-годишен преходен период. Това означава, че минималното ниво на данъка от 64 евро за 1000 къса трябва да влезе в сила от 1 януари 2010 г.

Над 20 дружества влизат в новия бизнеспарк "София", информира още "Сега". Шест долара за квадратен метър е наемът за обикновените офиси в новия бизнеспарк "София" в жк "Младост". Цената се определя в зависимост от стандарта на помещенията. Най-скъпите струват $10, средният клас е по $8 на квадрат. "Цените са постоянни и няма да се увеличават", заявява управителят на комплекса Росен Плевнелиев. 30 фирми, между които "Хилти", "Сони", "Германос" и "Юниливър", вече са наели офиси в сградата. "До няколко седмици ще подпишем договори с още 20 дружества, тъй като интересът е много голям", казва Плевнелиев. Сключените договори са дългосрочни - за 3, 5 и 10 г. Фирмите ще работят във високотехнологични сгради с двоен под и специални щори за контрол на светлината. Бизнеспаркът е с високото качество на "Сони център" в Берлин, който е построен със същите материали.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 минута

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 7 минути

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 35 минути

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 38 минути

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 2 часа

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани