0
Па адоха пет оферти за АЕЦ-Белене, съобщава "Пари". Принципни оферти за новата атомна централа в Белене са подали пет от поканените от българска страна компании, съобщил за вестника проф. Петко Петков, председател на Гражданския комитет за продължаване на строежа на АЕЦ-Белене. Руската Атомстройекспорт, американската Westinghouse, френската Framatom, чешката Skoda и държавната компания от Канада Atomic Energy of Canada Ltd. са готови да строят втората АЕЦ. От Министерството на енергетиката и енергийните ресурси уточниха, че шестата поканена фирма - японската Mitsubishi Heavy Industries, не е подала документи. Оттам са изпратили писмо, в което заявяват, че запазват интереса си към развитието на ядрената енергетика в България, но не могат да предложат подходящ за АЕЦ-Белене проект.

Банките намаляват износа на авоари в чужбина, пише още "Пари". Валутните депозити на търговските банки в чужбина са намалели с 29 млн. долара, докато през януари 2002 г. намалението е било с 9,3 млн. долара. Това сочат данните на БНБ за платежния баланс за януари 2003 г. Сред основните причини за спада на депозитите на банките са инвестирането в ценни книжа на правителството, както и увеличеното кредитиране на местни фирми, смятат в БНБ. За януари текущата сметка отчита дефицит от 160,8 млн. долара, намалявайки със 153,3 млн. долара спрямо декември 2002 г. Дефицитът съставлява 0,9% от БВП. За същия месец година по-рано неговият размер е бил 130,4 млн. долара (0,9% от БВП/). По предварителни данни търговското салдо за януари 2003 г. е отрицателно - минус 72,8 млн. долара, което е 0,4% от БВП, като се подобрява с 9,6 млн. долара спрямо същия месец на 2002 г.

"Властта: Партньорите са нагъл купувач, не даваме "Булгартабак" - това е длуго от заглавията в "Пари". Цената, която трябваше да платим, е неблагоприятна за България, затова взехме разумното и отговорно решение да няма сделка, коментира парламентарният шеф Огнян Герджиков. Вицепремиерът Николай Василев признал, че при тези условия не може да бъде продаден Булгартабак. Сделка за "Булгартабак" няма да има, процедурата е прекратена и ще бъде подготвена нова. Решението взе съвместно заседание на НДСВ и ДПС, на което депутатите единодушно решили да не дават холдинга на Партньорите. Агенцията за приватизация не е постигнала споразумение с кандидат-купувачите, а от доклада за преговорите става ясно, че "Tobacсo Capital Partners" е една нагла фирма, която иска много повече, отколкото дава, обяви председателят на Икономическата комисия Валери Димитров.

Застраховката "зелена карта" няма да поскъпва, успокоява "Дневник". Цената на застраховката "зелена карта" (по същество това е "Гражданска отговорност" за чужбина) на този етап няма да бъде променяна. Войната в Ирак също няма да се отрази върху международната полица, тъй като българите рядко пътуват в Близкия изток. Това заяви в понеделник председателят на управителния съвет на Националното сдружение на българските автомобилни застрахователи Атанас Табов. Точно преди година националното бюро "Зелена карта" започна работа, след като няколко десетилетия единствено "Булстрад" имаше право да продава този вид полици. Тогава първият видим ефект за клиентите беше поскъпването на застраховките. Табов припомни, че минималните цени на полицата вече ще се определят от Комисията за финансов контрол. След влизането ни в Европейския съюз се предвижда да има еднинна застраховка "Гражданска отговорност", валидна както за страната, така и зад граница.

Пререгистрация за ТИР карнети отся превозвачите, информира още "Дневник". Превозвачи, които не са пререгистрирали, няма да могат да ползват ТИР карнети, съобщи председателят на АЕБТРИ Пламен Цалков. Срокът за пререгистрацията изтече в понеделник. Карнетът гарантира, че стоката няма да бъде разтоварена, преди да бъде обмитена, като гаранцията за нея е 50 хил. долара. Пререгистрацията се прави във връзка с измененията на конвенцията ТИР и новите изисквания на Международния съюз за автомобилни превози (IRU). Изискванията на IRU включват ефективна банкова гаранция от 50 хил. долара при превозването на кафе, захар, сухо мляко, шоколад и бяла техника. Организацията смята за рискови 24 стоки, тъй като те могат да са обект на контрабанда. Според IRU право да ползват карнетите трябва да имат само стабилни и надеждни превозвачи и да бъдат отстранени компаниите, които извършват случайни превози.

Консултантите за "Балкан ер тур" обмислят още две седмици офертите си, съобщава още "Дневник". Кандидатите за консултанти при раздържавяването на "Балкан ер тур" ще имат още две седмици за подаване на офертите си, съобщиха от Агенцията за приватизация. Мотивът за удължаване на срока е искане на един от кандидатите. Срокът за подаване на офертите бе 26 март. Според експерти от транспортно министерство този кратък срок не позволява на кандидатите да обмислят офертите си. Консултантът трябва да извърши маркетинг и помогне на агенцията в подготовката на документацията и проектодоговора. Кандидатите за консултанти трябва да имат опит в приватизацията и гражданската авиация, да познават нормативната база и да разполагат с екип от юристи и икономисти.

Бензинът поскъпва с 8-14 ст., обявява "Сега". "ЛУКойл" повишава от днес крайните заводски цени на горивата, съобщиха от компанията. Цената на бензин А-91 скача с 10,01%. А-92Н поскъпва с 6,12%, А-95Н - с 5,99%, а А-98Н - с 4,97%. Това ще се отрази в увеличение на цените на литър по бензиностанциите между 8 и 14 ст. Цената на дизела се повишава с 2,50%, или 3 ст., а газьолът поскъпва с 3,04%. От рафинерията свалят цената на пропан-бутана с 12,37%, или около 14 ст. Повишението на цените е предизвикано от промяната в цените на международните пазари.

За $23 млн. инвестиции през януари пише още "Сега". През януари са влезли $23 млн. преки инвестиции, което е с $2,7 млн. повече, отколкото през първия месец на 2002 г., сочат данните на БНБ за платежния баланс. $160,8 млн. е дефицитът по текущата сметка. В сравнение с януари 2002 г. той е нараснал с $30,4 млн. По предварителни данни търговското салдо за януари е отрицателно и възлиза на -$72,8 млн., но се подобрява с $9,6 млн. спрямо същия месец на 2002 г.

6 цигарени фабрики стачкуват за заплати, съобщава още "Сега". Символична стачка ще има в 6 от цигарените фабрики на "Булгартабак" заради заработени, но неплатени 3,85 млн. лв. Това са предприятията в Дулово, Исперих, Асеновград, Хасково, Шумен и Видин, съобщи пред "Сега" председателят на независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ Коста Божинов. Днес в столицата КНСБ и КТ "Подкрепа" ще решат колко време да трае стачката и кога да започне. Ако закъснелите заплати не бъдат издължени, ще се премине към ефективни протести. Очаква се символично участие в протестите да вземат и останалите фабрики на холдинга от още 15 селища.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Гледачка:  - Госпожо, виждам ,че мъжът ви си има любовница.  - Мисля, че сте наредили обратно картите.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът ще участва в тържественото отбелязване на 148-годишнината от Априлската епопея

Президентът ще участва в тържественото отбелязване на 148-годишнината от Априлската епопея

България Преди 3 минути

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй и ще произнесе слово

<p>&quot;Любовни писма&quot; и белина срещу COVID: Байдън се пошегува с Тръмп</p>

Президентът на САЩ се пошегува, че Тръмп е трябвало да инжектира белина на себе си

Свят Преди 11 минути

През пандемията Тръмп заяви, че инжекция с дезинфектант като белина или изопропилов алкохол, поставена в човешкото тяло, може да помогне за защита от вируса

<p>Стартира удостоверяването на машините за гласуване&nbsp;</p>

Министърът на електронното управление: Стартира удостоверяването на машините за гласуване

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Не съществува риск да няма машинно гласуване, категоричен е той

Герои на четири лапи: Обучават кучета за действия при разрушителни земетресения

Герои на четири лапи: Обучават кучета за действия при разрушителни земетресения

България Преди 2 часа

Винаги щом кучето открие човека, то получава награда – първо чува искреното "Браво!", а после започва игра с любимата му играчка

<p>Алпаките имат странен сексуален живот</p>

Уникални сред бозайниците: Как се размножават алпаките

Любопитно Преди 2 часа

Това може да изглежда странен метод на размножаване, но има еволюционни ползи за любопитните камили

Орландо Блум и Кейти Пери

Орландо Блум: Влюбих се в Катрин от Санта Барбара, не в Кейти Пери

Любопитно Преди 2 часа

Холивудската звезда Орландо Блум "открехна вратата" към личния си живот

18-годишният син на Тръмп няма да е част от делегатите, излъчващи кандидат-президента

18-годишният син на Тръмп няма да е част от делегатите, излъчващи кандидат-президента

Свят Преди 2 часа

Новината съобщи канцеларията на съпругата на Тръмп - Мелания

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в събота

България Преди 2 часа

Трафикът е нормален на всички гранични пунктове с Турция и Република Северна Македония

Изи след Hell’s Kitchen: Не си правете изводи за Гърдева от предаването!

Изи след Hell’s Kitchen: Не си правете изводи за Гърдева от предаването!

Любопитно Преди 3 часа

Изабел сподели пред водещия на подкаста Станислав Иванов, че е очаквала да бъде сред първите изгонени

<p>&quot;Най-дългото хоро&quot; ще се извие пред НДК, ето кога&nbsp;</p>

"Най-дългото хоро" ще се извие пред НДК

България Преди 3 часа

Представлението ще предложи разнообразие на музика, танци и костюми

<p>Светла събота е!&nbsp;Какво повелява традицията</p>

Светла събота е! Почитаме паметта на светите солунски братя Кирил и Методий

Любопитно Преди 4 часа

Те създали азбука на славянския език и направили първи преводи на най-нужните християнски книги

<p>Мисията на ООН в Ирак се изтегля от страната, ето защо&nbsp;</p>

До края на 2025: Ирак призова за изтегляне на мисията на ООН от страната

Свят Преди 4 часа

Това се казва в писмо, адресирано до Съвета за сигурност на ООН, от премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани

Илон Мъск

Ще познаете ли какво бъдеще очаква човечеството според Илон Мъск?

Теми в развитие Преди 4 часа

Милиардерът отново захвана любимата си тема - изкуствения интелект

Готов за 10 минути: Чийзкейк с ягоди без печене

Готов за 10 минути: Чийзкейк с ягоди без печене

Любопитно Преди 4 часа

Възползвайте се от сезона на ягодите и направете обикновен чийзкейк в чаша, който ще бъде готов за нула време

Обрат с времето: Слънце и без дъжд в съботния ден

Обрат с времето: Слънце и без дъжд в съботния ден

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 18°