28

П редставете си, че се явявате на интервю за работа при Илон Мъск.

Да, звучи невероятно да се срещнете очи в очи с този блестящ ум и да се борите за работно място при него, но все пак – мечтите са безплатни, а въображението - безгранично.

Във видеото горе разберете повече за Илон Мъск

А и нищо не се знае, може новогодишният ви късмет да ви предвещае огромни успехи, които да включват интервю за работа с Илон Мъск.

Няколко признака, че сте по-умни от другите

Според биографията на Мъск, написана от Ашли Ванс, известният изобретател задавал един и същ въпрос на всичките си кандидати. Той е под формата на задача загадка.

Ето я и нея:

Стоиш на опредена точка върху повърхността на Земята. Вървиш една миля на юг, една миля на запад и една миля на север. Оказваш се точно на мястото, откъдето си тръгнал. Къде се намираш?

Как мислите, ще ви наеме ли Мъск, или този въпрос ви затруднява?

Има два отговора

Първият е Северният полюс.

Споменатият в загадката маршрут от 3 мили би очертал фигура подобна на триъгълник. Ако се намираме на Северния полюс и тръгнем миля на юг, след това една миля на запад и накрая една миля на север, бихме се върнали на Северния полюс.

Източник: Pinterest

Прибързано човек си мисли, че същото може да бъде приложено върху всяка точка на Земята, но уловката е, че ако не се намираме на най-северната точка, за да се върнем там, откъдето сме тръгнали, ще трябва да вървим и на изток.

Вторият отговор е малко по-сложен и е свързан с вървене около Южния полюс.

Тъй като не можем да вървим на юг от Южния полюс, за да дадем решение, трябва да мислено да опишем окръжност около полюса.

Представете си, че най-близката окръжност до Южния полюс има обиколка половин миля. Ако тръгнем една миля на север всъщност ще се движим на юг, след това ще вървим една миля на запад, обикаляйки окръжността два пъти и накрая ще извървим една миля на север, връщайки се там, откъдето сме тръгнали.

Ако окръжността има обиколка 1/3 миля, отново можем да вървим една миля на север от нея, което ще бъде на юг, да я обиколим три пъти, вървейки една миля на запад и да се върнем там, откъдето сме тръгнали, като извървим една миля на север.

Това би било вярно за всяка дроб 1/n, където n е положително число, и ние вървим n пъти около окръжността.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още загадки и тестове:

Хитринки и факти за мозъка, които не знаете

Виждате ли скритите лица в тези снимки

Предизвикваме ви да намерите нередното в тези снимки

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@