0

Ж урналистът Надежда Узунова и изследователят на разработката „Балерината“ Пламен Петров вървят по стъпките на актрисата Дорина Илиева в „Темата на NOVA“

Тази неделя, 6 октомври, „Темата на NOVA“ ще представи на зрителите една изключителна история доближаваща се до сюжета на филм, в който главната героиня е актриса. История за едно момиче и един танц на живот и смърт с тайните служби по време на Студената война.

Случаят „Балерината“ в „Темата на NOVA“

Авторът Надежда Узунова повдига завесата зад малко познатата, но необикновена действителност на актрисата Дорина Илиева.

- Какво те грабна в историята на Дорина Илиева?

- Първо, това е случай, който доскоро е бил тотално неизвестен не просто за медиите, но и за изследователите. В него са замесени лица и събития, които всички познаваме от учебниците по история и политология. Но тук ги виждаме в една различна, бих казала – лична, светлина.

Самата Дорина е изключително харизматична – дъщеря на български дипломат и руска аристократка, момиче от сой, както се казва, и изключително артистична. А историята ѝ е изключително ценна, дори от научна гледна точка, защото няма много разкази от първо лице за това как Държавна сигурност е вербувала агенти в началните години на комунизма. От по-късните периоди има много свидетелства.

Надежда Узунова
Надежда Узунова

- Кои черти от личността ѝ я правят толкова интересна?

- Дорина  е изключително интелигентна и добре образована. Зрителите ще видят красотата ѝ, но се надявам да усетят и финеса ѝ. Освен това е много разкрепостена. Тя е в центъра на серия случки, които биха скандализирали всяко консервативно общество. А черешката на тортата е, че се е снимала в гола във филм през 1943 г., когато е само на 17 години. В никакъв случай не си представяйте нещо вулгарно, обаче. Просто филмът е смел за времето си, актрисата също.

- Защо животът ѝ прилича на филм?

- По стечение на обстоятелствата (зрителите на NOVA ще разберат как точно в неделя) тя е въвлечена в шпионско-любовна афера. Заради връзката си с един англичанин съдбата ѝ се оказва свързана с процеса срещу Никола Петков и в перипетиите около присъединяването на България към Обединените Нации. А българските и английските тайни служби искат да я използват едни срещу други.

- И финално… Защо Дорина ще развълнува зрителите?

- Според мен вълнуваща е всяка история за човек, който изиграва системата. Още повече, когато преди това е бил нейна жертва, защото Дорина преживява и физически, и психологически изтезания. Освен това е показателно как хора, които обществото и службите подценяват като вятърничави или „лесни мишени”, всъщност се оказват по-устойчиви и борбени от мнозина.

Основната поука е, че дори най-страшните и мощни организации понякога са безсилни точно срещу своите жертви, срещу тези, които най-плътно са притиснали до стената. Защото най-силният отпор обикновено идва от хора, които нямат какво да губят.

Още за многопластовата личност и комплексния свят на героинята в „Темата на NOVA“ разкрива човекът, открил тази повече от интересна история – културологът и изследовател на разработката „Балерината“ Пламен Петров.  

- Какво ви накара да изследвате живота на Дорина Илиева?

- Нека преди всичко кажа, че това е общо начинание, в което, заедно с колежката ми Рамона Димова, с която работим вече пет години по случая, са привлечени много хора – историци, психолози, изкуствоведи, архивисти, графолози, литератори и др. Колкото до първата среща с тази история – това бе просто случайност. Почти като в трилър, една вечер през февруари 2014 г., когато непознат за мен господин ми подаде един дебел плик с думите: „Мисля, че Вие може да разкажете тази история подобаващо и честно. Вътре са координатите ми и ако Ви е интересно всичко това – обадете се“. Оставих плика настрани и се върнах към него едва след няколко седмици, когато изпадна от лавицата, на която го бях оставил. Така започна всичко. От един плик, в който беше сложен ръкописът „Where do you come from?“ на българката Дорина Илиева.

Това е нейният разказ от първо лице за пътя, който извървява – от раждането си в Италия, през смъртоносната хватка на българските тайни служби, до големите държавни признания, но не български. Когато изчетох ръкописа, подаден ми тайнствено от доц. д-р Никола Казански, не можех да повярвам, че всичко това е истина. Това е история, която задъхва. А с Рамона Димова винаги сме предпочитали да тичаме по изследователски трасета, които задъхват. Така започна всичко – като поднесено ни от случайността предизвикателство.

Рамона Димова и Пламен Петров
Рамона Димова и Пламен Петров Източник: Цветан Игнатовски

- Какво отличава „Балерината“ от останалите жени на нейното време?

- Случаят на Дорина Илиева, който в част от документите в Държавна сигурност е назован като разработка „Балерината“, е отличителен със своята многопластовност. Колкото до личността „Балерината“ – тя е дръзка, интелигентна, научила се да танцува не само в изисканите салони, но и в сложни обществено-политически ситуации. Танц, с чиито сложни стъпки, дори най-висше стоящи мъже, дори държавници и агенти на тайните служби не успяват  да се справят, но Дорина го прави повече от добре. Просто защото това е сътвореният от нея самия танц.

- Защо е била удобна мишена на тайните служби?

Дорина Илиева има щастието, което в очите на мнозина е дар от съдбата, да израсне в семейството на един от ярките общественици – писател, издател и дипломат Ненчо Илиев от първата половина на миналия век. Но всичко това, което в царска България до 1944 г. ще е нейното най-голямо предимство, след политическите промени от септември 1944 г. ще се превърне в най-голямото бреме, както се случва и с множество други интелектуалци от периода

От друга страна Дорина е своеволна, бохем по сърце и най-важното на вид леконравна, в очите на някои – разгулна дори. Все факти, които привличат вниманието на Държавна сигурност, чиито сътрудници обаче не оценяват нещо много съществено – че тук става дума за жена, която в сравнение с много други свои съвременници е интелигентна и ловка, познаваща в детайли всички мъжки игри.

- Защо смятате историята ѝ за една от най-интересните в България?

- Защото това е от онези разкази за странностите на ума, които не са заключени в локалния исторически наратив, а тъкмо напротив – това е разказ от първо лице, в който се отразяват събития и факти разпознаваеми в много по-широк контекст. Историята на Дорина Илиева действително запълва бели полета в знанието ни за процеси, събития и личности свързани с българската история от 40-те години на миналия век. Спомените на тази жена са необикновени. Не само защото самата тя е необикновена, причудлива, авангардна в ходовете си, а защото успява да премине през обстоятелства, които от дистанцията на времето, за нас са станали непредставими. При това става дума за едно крехко същество, така фино на външен вид и в същото време емоционален титан, за който битката с живота е над всичко.

Но за всичко това предстои да разкажем през следващата година, когато ще издадем преводът на спомените на Дорина Илиева, снабдени с коментари върху множество от фактите, за които пише тя. И нещо по-интересно – подготвяме цикъл от изложби, в които ще разкрием, много други нюанси от този разказ. Така че голямото разкриване на случаят „Дорина Илиева“ – предстои.

Не пропускайте „Темата на NOVA” тази неделя, 6 октомври, веднага след централната емисия Новини.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 21 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 37 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 7 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 12 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 13 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"