„Елаците-Мед” АД е сред 25-те предприятия с най-висок принос за домакинските бюджети
Източник: „Елаците-Мед” АД
0

Средната брутна работна заплата в дружеството е 2649 лв.

„Елаците-Мед” АД, част от индустриална Група ГЕОТЕХМИН, е сред 25-те нефинансови предприятия с най-висок директен принос за домакинските бюджети в България. Разходите за персонал на компанията достигат 88,5 млн. лв. за 2022 г.

Компанията, която добива и преработва мед, развива дейността си в 5 общини – Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар и Челопеч. Над 83 % от всичките ѝ работници са жители на седем общини. Това съобщи Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) въз основа на данни за приноса на „Елаците-Мед“ за социално-икономическото развитие на Етрополе и Средногорието.

Източник: „Елаците-Мед” АД

За 23 години от приватизацията на предприятието е постигнато много и компанията е успешен пример за дигитална трансформация с новите технологии и иновации, които е внедрила. Те позволяват удължаване на живота на рудника, който днес е важен и с оглед на бъдещия Закон за критичните суровини в ЕС. Медодобивният комплекс е от малкото в ЕС, а целите на съюза са до 2030 г. да се добива 10% мед от нужните суровини, при 3% към момента.

„Голяма част от компаниите в света залагат като приоритет постигането на максимална ефективност и печалба. Това е за сметка на съкращаване живота на рудника. Докато при нас философията е да се търси максимален живот на дружеството. Приели сме подхода за максимална сигурност. Т.е. хората, които работят, да имат сигурност и перспектива за следващите 20 години, да имат доходи и да се гарантира поминъка на региона за дълъг период от време“, каза Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед”.

Според действащия концесионен договор компанията може да добива медна руда до 2031 г. Но екипът ѝ е разработил проект за удължаване на концесията и работата на дружеството до 2041 г., който в момента се съгласува с държавните институции.

„С инвестициите, които направихме през последните години, повишихме капацитета на цялото предприятие и с добиването и оползотворяването на по-бедни руди, каквато е тенденцията в световен мащаб, успяваме да произведем същото количество меден концентрат“, каза инж. Стоил Димитров, директор „Производство“.

Компанията полага систематични усилия по опазване и възстановяване на околната среда. За 23 години от приватизацията до момента е вложила 1,3 млрд. лв. за инвестиции и разходи за опазване на околната среда. Сред реализираните проекти в областта на околната среда са 3 пречиствателни станции. На територията на рудника работят 2 от тях - едната от които по иновативна технология на японската "ММТЕС". Предвижда се изграждането на четвърта, по германска технология.

Източник: „Елаците-Мед” АД

Благодарение на инвестициите в нови ел. багери и сонди, автосамосвали и спомагателно оборудване, от 2019 г. досега на рудника са спестени над 3500 тона въглероден диоксид. Чрез модерна система за управление на минното производство се оптимизира броя на автосамосвалите и се намаляват престоите но товарни разтоварни пунктове. Това, от своя страна, намалява вредните емисии и оптимизира работата на заетия персонал.

За постигане на целите на Зелената сделка ръководството на компанията инвестира и във възобновяеми енергийни източници. През 2023 г. е въведена в експлоатация фотоволтаична централа с мощност 1 MWp за производство на електрическа енергия за собствено потребление на територията на Обогатителния комплекс в с. Мирково. Дружеството работи и над по-голям проект за добив на чиста енергия от фотоволтаици.

Източник: „Елаците-Мед” АД

„Елаците-Мед” е извършило техническа и биологична рекултивация на около 600 дка на освободени от дейност руднични терени и на действащото хвостохранилище „Бенковски-2“.

„През 2011 г. започна процесът на възстановяване на нарушени терени или т.н. рекултивация. Участъците, на които не се извършва дейност, се залесяват с подходящи култури, за да се върнат в максимално близък до естествения им вид“, посочи Александър Григоров, директор „Околна среда“ в компанията. Технологията е съобразена с най-добрите практики в ЕС.

В дружеството работят над 2040 души - 1500 мъже и 550 жени. Въпреки, че става дума за тежка индустрия, броят на жените не е малък, което е важно с оглед бъдещи европейски регламенти. Над 23% от работещите са с висше образование, голям процент са тези със средно специално техническо образование, следвани от тези с основно. Има и над 100 работници, които учат задочно във ВУЗ и компанията подпомага следването им.

От ИПИ изнесоха данни за приноса на "Елаците-Мед" към региона на Етрополе и Средногорието, които показват, че от 7150 работни места в седемте общини, 2042 са в „Елаците-Мед” АД или 26,6% от всички частни работни места. Средната брутна работна заплата в дружеството е 2649 лв., като за сравнение посочиха тази в страната - 1761 лв. За двете основни професии в екипа компанията изпреварва средната работна заплата за страната със 104 % за машинните оператори и монтажистите с 60% за квалифицираните работници. При техниците и приложните специалисти работната заплата изпреварва средната за страната в професията с 42%.

Източник: „Елаците-Мед” АД

Благодарение на направените концесионни плащания към местните власти, внесените данъци и даренията, „Елаците-Мед“ създават над 36% от собствените приходи на седемте общини. За община Етрополе – това е 67%, за община Мирково – 73%, за Чавдар – 45%, за Златица, Антон и Пирдоп е от порядъка на 14 – 16%, за община Челопеч – 8%.

След важните приоритети на компанията са осигуряване на дългосрочна експлоатация на минния комплекс и устойчиво производство, оптималното използване на природните ресурси, намаляването на отпадъците, внедряване на иновативни проекти, автоматизация и дигитализация на производствените процеси с цел ефективност и по-добри условия за работа, развитие на човешките ресурси и корпоративна социална отговорност.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 46 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи