-
Човек може да знае какви са полезните съставки на храните, но в повечето случаи няма представа как те се усвояват от организма. Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и така да бъдат избeгнати редица болестиThinkStock/Guliver
-
Отлична комбинация е сьомга със сметана. Сьомгата е сред малкото храни, съдържащи вит. D. Той улеснява усвояването на калций, на който е богата сметаната.ThinkStock/Guliver
-
Куркумата и черният пипер също са добра комбинация. Куркуминът в куркумата има противовъзпалителни свойства, но се усвоява трудно. Това става по-лесно при наличието на пиперин, на който е богат черният пипер.ThinkStock/Guliver
-
Много здравословна комбинация е на зелен фасул и карфиол. Зеленият фасул съдържа желязо, а карфиолът - вит. С, който улеснява неговото усвояване.ThinkStock/Guliver
-
Зеленият чай трябва да се пие с лимон, защото той улеснява усвояването на антиоксидантите.ThinkStock/Guliver
-
Много полезна комбинация е на банани и кисело мляко. Киселото мляко е богато на калций. От научни изследвания е известно, че храните с инулин, като бананите, помагат за неговото усвояване.ThinkStock/Guliver
-
Друго много подходящо съчетание е на мляко и мед. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка - серотонин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.ThinkStock/Guliver
-
Подправянето на доматите със зехтин улеснява усвояването на каротиноидите в тях. За целта са необходими 3 до 5 гр мазнини. Каротиноидите, които са характерни за оранжевите и червените храни, са антиоксиданти и предпазват от болести.ThinkStock/Guliver