101

П рисъда от 15 г. лишаване от свобода получи бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров. Тя е за длъжностно присвояване в периода 2007 – 2011 г., представляващо особено тежък случай в размер на повече от 5 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Това е второто дело с присъда срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Потвърдиха 10 години затвор за Кирчо Киров

Ген. Киров: Компромиси със съвестта си никога не съм правил

Прокуратурата: Делото срещу ген. Киров не е политическо

Голяма част от информацията по делото е секретна и не може да бъде разкрита, уточни Арнаудова преди да даде думата на наблюдаващите прокурори.

„Военният съд с председател полк. Цанко Грозев след много заседание постанови осъдителна присъда за ген. Кирчо Киров от 15 години затвор при първоначален строг режим”, обясни прокурор Алексов от Военно-окръжна прокуратура.

Обвинителният акт е внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Киров е обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5 милиона и 100 хиляди лв.

След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийски военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи 3 години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.

Предстои прокуратурата да поиска промяната на мярката за неотклонение на ген. Киров и постоянното му задържане под стража.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@