Ролята на Балканите в екстремизма и защо България да внимава
Източник: Кадър/ Vbox7
18

К райнодесен австралийски екстремист атакува две джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, убивайки 50 души и ранявайки още толкова. Полицията работи по версията, че не е действал сам, а е част от по-голяма група с контакти далеч извън Нова Зеландия. Експертите по национална сигурност определят крайнодесния екстремизъм като глобална заплаха, а не местен феномен в Европа или САЩ. България и Балканите са все по-често споменавани като проблемен район, а надписите на кирилица върху автомата на терориста от Нова Зеландия задават множество въпроси към службите.

Атаката в Нова Зеландия се случи миналия петък. За да подсили ефектът, нападателят – Брентън Тарант - създава цялостна кампания в социалните мрежи, където излъчва на живо клането на десетки цивилни. Видео кадрите са гледани над милион пъти, а коментари на потребители изразяват подкрепа, смятайки първоначално, че става дума за излъчване на видео игра. Терористът оставя след себе си и манифест от 87 страници, който призовава за борба срещу мултикултурализма и мигрантите. Крайната цел на Тарант по неговите думи е да се предизвика граждански конфликт на Запад.

Подобна апокалиптична визия за света не е нещо ново. Хора като Тарант и привърженици на крайни идеи – дали крайнодесни, ултра националисти или джихадисти – смятат, че единственият път за спасение на света е с глобална война, в която „нечистите“ да бъдат изтребени. Подобни възгледи има всеки един от терористите от норвежеца Андерс Брейвик до лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

Въпреки че експерти на Запад предупреждават от няколко години, че крайнодесният екстремизъм е все по-голям проблем, страните отделяха нищожни средства и усилия, за да спрат надигането му, като фокусът продължаваха да бъдат джихадистки и радикални ислямистки групи. Все пак, има промяна. В Германия, правителството назначи повече анализатори в специализирания Департамент 2 към Вътрешната федералната разузнавателна агенция, която се занимава с крайнодесни и националистически групи. Департаментът планира да увеличи щата си с 50% през 2019 година, като целта е да се достигнат ресурсите, отделяни за борба с ислямисткия тероризъм.

Същата ситуация е във Великобритания. Между 2016 и 2017 година службите отчитат 88% увеличение на контратерористичните операции, свързани с разбиване на крайнодесни мрежи. През 2018 година, Лондон възлага на вътрешната служба МИ5 да увеличи разходите за събиране на информация и превенция на групи, свързани с крайното дясно, нео-нацисти и утра националисти. Това означава, че за Великобритания, крайнодесният екстремизъм вече е на едно равнище като заплаха заедно със сепаратизма в Северна Ирландия и джихадизма.

Докато крайнодесният екстремизъм се превръща в проблем за САЩ и Европа, неговите международни измерения стават все по-видими. Екстремисти, вярващи в господството на бялата раса пътуват из цял свят, създавайки контакти с цел изграждане на комуникация и мрежи за обмен на информация и идеи. В този контекст Балканите са един от най-важните райони за тези хора, тъй като тук свободно могат да се срещат със симпатизанти и да взимат опит от паравоенни групи от бивша Югославия, част от които се сражават и в Източна Украйна. Слабостта на местните правителства прави контрола хаотичен и това спомага да бъдат пренасяни дори оръжия, както беше разкрито миналото година във връзка с доставки за крайни сръбски групи в Република Сръбска.

Крайнодесните групи и джихадистките формации си приличат по много фактори – от крайната им цел за установяване на контрол през хаос и сблъсъци, до начинът, по който те привличат нови симпатизанти и изглаждат структурите си. Посредством интернет това става много по-бързо и лесно от миналото. Използването на криптовалути пък е предпочитаният начин за финансиране на операции, тъй като този тип валута не оставя следи и гарантира анонимност. Службите в различни части на света опитват да инфилтрират подобни мрежи, но с променлив резултат.

От друга страна, джихадистките групи също се очаква да увеличат активността си след година и половина на застой заради атаките по структурите на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Но както ИД, така и Ал Кайда са отново на линия. Техни бойци извършват нападения в Йемен, Западна Африка, Сирия, Ирак и Афганистан почти всеки ден. Само в малка страна като Буркина Фасо, Ал Кайда носи вина за над 200 терористични атаки за година. Нападението в Нова Зеландия изостри апетита на ИД и организацията призова своите симпатизанти да нанасят удари в Западна Европа като „отмъщение“. Можем да си представим ефектът от този цикъл на насилие между джихадисти и крайнодесни екстремисти.

Що се отнася до България, нашата страна има защо да следи събитията изкъсо. Очевидно Тарант е посетил страната ни неведнъж, а обяснението на прокуратурата, че е бил само турист и не е общувал с български граждани не само е трудно да се докаже, но и звучи сякаш се скрива нещо повече. Така например, само в София той остава няколко дни и никой не знае какво е правил. Надписите на автомата му, свързани с българската и сръбската история, говори за обмен на идеи с групи на Балканите.

България трябва да следи и ситуацията в Сирия и Близкия изток. След пораженията в Сирия и Ирак, „Ислямска държава“ прие нова стратегия, наречена „сабр“ или „търпение“. Според тази стратегия, всички бойци трябва да започнат изграждането на нови структури, а симпатизантите да очакват нареждания. Странният случай на арестуван в Париж френски гражданин показва нещо важно. Френските власти твърдят, че задържаният е имал планове за атаки във Франция и България, но не дадоха много данни. Все пак, казаното се връзва със стратегията „сабр“, а именно да се нанасят удари не само в големи столици и важни локации, а където може. Преди години ИД атакува Париж, Брюксел и други европейски столици, за да набере популярност и престиж сред симпатизантите си. Днес, идва втората вълна от атаки, които са за всяване на страх и хаос.

Стотици балканци от съседни държави се сражават в редиците на Ал Кайда. Някои от тях вече се завърнаха. Миналата година, в Сърбия и Македония бяха предотвратени атаки. Крайните групи – дали крайнодесни или джихадсти – са все по-активни и очевидно, техни членове минават и през нашия район.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности