Местан: Има забранени територии за малцинствата
Лидерът на ДПС Лютви Местан   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
136

Престъпленията, извършени срещу ДПС още при старта на предизборната кампания, са резултат от потребността на политическите му опоненти от неспокойна предизборна среда с цел да се появи силната ръка, каза в интервю за БГНЕС председателят на ДПС Лютви Местан.

Силовите структури, сектор "Сигурност" и особено специалните служби са забранена за малцинствата територия, внушава се, че етно-религиозните различия са потенциален риск за националната сигурност на България. Увеличаващите се нагласи за подкрепа на националистическите партии застрашават демократичната система на страната, посочи Местан.

Запитан дали има опасения от ескалация на напрежението и влошаване на обстановката преди вота, Местан подчерта намерението на хората си да се придържат към толерантния дух и поведение.

"Оставам с впечатлението, че ДПС с новия си председател сякаш изненада политическите противници. Ние не само на думи, а с цялото си поведение сме за толерантна предизборна кампания. Дори специфичната етно-религиозна проблематика на ДПС, както виждате, се вплита в полето на българския национален интерес, който е свързан с постигането на интегрирано гражданско общество като условие за развитие на страната. Изглежда обаче някои от политическите ни опоненти са притеснени от този тон на ДПС и имат нужда от една по-неспокойна предизборна среда, от напрежение, ако е възможно то да бъде по-остро. Защото в една неспокойна среда се поражда необходимостта от силна ръка", посочи лидерът. Той уточни, че

напрежението се осмисля от политически ресурс от партии, които залагат на идеята за силната ръка.

"Няма да им влезем в сценария, въпреки провокациите. Аз мисля, че подпалването на автомобила на Тюляй Мехмед, трета в листата ни в Добрич, както и изпочупените стъкла на офиса ни в Силистра са злонамерени провокации. На тези провокативни действия ние отговаряме с призива властите да си свършат работата", посочи Местан.

Той каза, че не знае дали полицията е започнала да работи по тези случаи. Но тя, според него, прави други неща - привиква избирателно кандидати за народни представители от ДПС. Това вече създава основателни съмнения за политическа ангажираност, която стои зад тези уж рутинни полицейски акции, коментира председателят на ДПС. В интервюто той настоя служебният вътрешен министър Петя Първанова да даде много ясен отговор и да предостави данните, въз основа на които полицията е предприела привикването на кандидатите за депутати.

"Не зная дали след реакцията ми тази "рутинна" полицейска акция продължава. Ако тя е рутинна, не може да бъде избирателна. Не получих утвърдителен отговор на въпроса дали са привиквани и други кандидат-депутати от останалите партии. Това внушава тезата, че единствен проблем е ДПС, което е дълбоко некоректно и невярно. Аз мисля, че

ако има партия, която залага на естествени политически контакти и здрави социални връзки между партийно представителство и избиратели, това е ДПС.

Купуването на гласове е патент на друга партия", подчерта Местан. Той е препоръчал на пловдивската полиция "да привика едно лице, което лично е документирало данни, че е склонно да нарушава закона за изборите" и това е кметът Иван Тотев.

Според Местан Тотев е заснел кампанията на частичните избори в квартал "Източен". "Евронаблюдателите видяха с очите си и чуха много странни негови признания, който съобщава в щаба, че "утре ще дойдат високи хора от София", независимо, че е ден за размисъл. И той казва: "По закон има ден за размисъл, но за нас няма".

Той си позволява делене на избирателния район на "бял" и "черен", това е откровено дискриминационно. Заснел е и привикването на един активист, който трябва да върне парите, защото не е успял да си свърши работата, както и недоволството на други функционери на ГЕРБ, които не са се справили със задачата да произведат достатъчно недействителни бюлетини за ДПС и т.н. Тези хора няма кой да ги вика в полицията", заяви Местан.

Лидерът на ДПС отхвърли появилите се нападки от страна на опоненти за планирано купуване на гласове срещу огромни суми.

"Законът е абсолютно категоричен. Разходите на ДПС не могат да надхвърлят 4 милиона лева и затова всички разходи са напълно публични. Почти изцяло плащанията са по банков път. Ние сме парламентарно представена партия с много сериозен брой гласове и затова имаме достатъчно средства за провеждането на нормална кампания с държавната субсидия. Ако има дарения, те са изцяло в процедурата, уредена в закона, те се обявяват в регистъра. Възможно е на места някои от водачите на листите да включат и собствен ресурс, но той също ще бъде отчетен по надлежния ред", обясни Местан. Той подмина въпроса за трусовете в съдебната система, но увери, че е

респектиран от заявката за безпристрастност на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Аз оценявам подобаващо първите действия на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Той даде достатъчно ясни знаци, че е с нагласата да прилага стриктно върховенството на закона, че ще провежда обективно и качествено разследването, че ще е трудно податлив на политически внушения. Много искам тези първи впечатления да се потвърдят във времето. На този етап съм по-скоро респектиран от поведението на главния прокурор, отколкото да бъда разтревожен", посочи Местан.

Той уточни, че няма предвид само корекцията в квалификацията на атентатора Октай Енимехмедов, който насочи пистолет към Ахмед Доган на трибуната на националната конференция на ДПС.

"Не мислете, че ми е тяснопартиен ъгълът, от който оценявам действията на главния прокурор. Очакваме от него да бъде все така решителен и много бих искал да не останем излъгани в очакванията си. В него е концентрирана голямата надежда, че съдебната система в страната може да се реформира и дори в началото да е имало съмнение, че е нечия функция, ще бъде добре за всички той час по-скоро да се еманципира от подобни фигури", подчерта председателят на ДПС.

Запитан каква, според него, е причината представители на малцинствата да не бъдат допускани във върховете на държавата и в силовите структури, Местан подчерта, че у нас все още не е преодолян опасният манталитет на разделението по етно-религиозен принцип и заговори за

наличието на забранени територии.

"За съжаление, интегрираното общество, което е сред основните приоритети на ДПС, все още не е реализирана цел в България. Все още има едва ли не забранени територии за малцинствата - силовите структури, сектор "Сигурност", особено специалните служби сякаш са забранени. Българското общество няма да бъде интегрирано, докато силовите структури не се отворят радикално за хората от малцинствата. Смятам, че в България все още не е преодолян един опасен възглед, според който етническите и религиозните различия представляват едва ли не потенциален риск за националната сигурност в страната. Този възглед, този манталитет трябва да се промени", заяви Лютви Местан.

Според него е необходимо всички да се научим да гледаме на етно-религиозните различия по-скоро като на богатство и на ресурс за развитие, и едва тогава ще се създадат предпоставките за един функционален интегритет. Той уточни, че в ДПС правят разлика между интегритета и показната представителност, и дават като класически пример назначаването на Вежди Рашидов в последния кабинет.

Какви механизми за отлепване от дъното на икономическата криза предвижда програмата на ДПС, на този въпрос лидерът отговори така: "ГЕРБ успя да фалира над 100 000 фирми. В около 50% от действащите фирми се осигуряват само собствениците. От гледна точка на икономическите показатели те също са фалирали. Това е резултат от промонополната политика на Бойко Борисов. Монополният характер на властта поражда монополи и в икономиката. Създадоха се монополи и в земеделието. Евросубсидиите не стигат до дребния фермер, а отиват при едрите арендатори, а сред тях има такива с 1 200 000 декара земя. Тези субсидии са изцяло за онова земеделие, което не създава заетост - строго механизираното, каквото е зърнопроизводството".

Местан заяви, че експертите на ДПС са изработили ясна програма за протекция на семейното фермерство така, че тези субсидии да стигат и в планината. "От тези средства трябва да се възползват и семейства, които отглеждат от 3 до 5 крави. Това обаче трябва сега да се договори като неразделна част от споразумението, което България ще подпише с ЕС за следващия планов период. Това вероятно изглежда абстрактно, но това е най-важният проблем на страната. И това трябва да се направи от следващия политически кабинет, не от служебния, който няма тези компетенции, но е амбициран да завърши процеса", посочи Местан.

Ако малката ферма влезе като обект на субсидиране от Европа,

ще бъде решена огромна част от проблемите на планинските райони, където трябва да се разгърне и земеделието, и животновъдството, смята той. "В нашата програма залагаме и на производството на биопродукти, за които пазарът в ЕС е неограничен. Ние говорим за доходи и заетост през инвестиционния растеж на икономиката. Затова се различаваме от БСП по отношение на техните леко волунтаристични идеи за радикална промяна в данъчната система. Ние сме за запазването на ниските данъци, за приемственост не с политиката на ГЕРБ, а с нашата собствена. Защото тази данъчна коалиция е дело първо на двойната коалиция, после и на тройната", заяви председателят на ДПС.

Новата парламентарна група на ДПС ще поднови законодателните си инициативи по отношение изучаването на майчиния език в училище. Необходим е нов законов статут за майчиния език, той трябва да се изучава в раздел А на учебния план като част от общообразователната подготовка на учениците, за да не им се налага всяка година да се подлагат на унижението да подават заявления, обясни Лютви Местан.

Помолен да коментира нарастваща подкрепа за множащите се националистически формации, лидерът на ДПС посочи, че това се дължи на кризата. "Безспорно тежката социално-икономическа криза обостря радикалните настроения в обществото. И това е част от отговорността на всички политически сили от демократичния спектър. Задълбочаването на кризата е благоприятна среда за разгръщането на радикални идеи и течения в обществото, защото крайният национализъм се явява подобно радикално течение", заяви Местан.

Според него намирането на формулата на стабилно, трайно управление на страната, предотвратяването на риска от италиански сценарий на развитието на политическия процес с перманентни парламентарни и правителствени кризи ще стесни полето на национализма и ще го свие в нормалните за ЕС граници. "В противен случай тенденцията на ръст на националистическите настроения за подкрепа на такива партии може да постави на тежко изпитание демократичната система в страната. Съзнаваме този риск", посочи председателят на ДПС в заключение.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 136
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

136 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Домашното насилие &ndash; пандемия в пандемията</p>

Домашното насилие – пандемия в пандемията

Теми в развитие Преди 2 часа

Жертвите на домашно насилие в повечето случаи са невидими

Оймякон, Русия

7 от най-отдалечените дестинации в света

Любопитно Преди 4 часа

Има отдалечени места, които малко хора ще имат шанса да видят

Костадин Ангелов

Здравният министър: 60 хил. са записалите се за ваксина, атакуват електронната система

Теми в развитие Преди 5 часа

В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата, каза министър Ангелов

Ваксините, които съдържат микрочипове

Ваксините, които съдържат микрочипове

Теми в развитие Преди 6 часа

Защо много хора вярват в конспиративната теория, че ваксините срещу COVID-19 съдържат микрочипове?

Как кралските особи изпращат тайни сигнали с тоалетите си

Как кралските особи изпращат тайни сигнали с тоалетите си

Любопитно Преди 7 часа

За скритите значения в облеклото

Нападнаха и ограбиха възрастна жена в търновско село

Нападнаха и ограбиха възрастна жена в търновско село

България Преди 7 часа

Задържан е един от нападателите, той е на 18 години, вече осъждан

Заловиха мигранти и каналджии на границата

Заловиха мигранти и каналджии на границата

България Преди 8 часа

В камион са намерени 12 чужди граждани от Сирия и Ирак

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

БСП открива предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна

Избори 2021 Преди 8 часа

Левицата влиза в надпреварата за вота с №4 в бюлетината и със слоган: “С грижа за хората“

Вълнуващи криминални загадки в премиерата „Специален отряд: Хамбург“ по NOVA

Вълнуващи криминални загадки в премиерата „Специален отряд: Хамбург“ по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Успешната европейска поредица стартира този понеделник в 23.30 ч.

<p>Рядък вариант на коронавируса бе открит&nbsp;в Италия</p>

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Теми в развитие Преди 9 часа

Друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд

Снимка: Архив

Борисов: Нашата предизборна кампания е лесна, показва работа, работа, работа

България Преди 9 часа

Премиерът бе в пазарджишкото село Драгиново

Огромен спад на парите, които изпращат българи от чужбина

Огромен спад на парите, които изпращат българи от чужбина

Теми в развитие Преди 10 часа

Пандемията промени потоците от пари рязко, коментира финансист

Политолози за тенденциите преди изборите

Политолози за тенденциите преди изборите

Избори 2021 Преди 10 часа

Общите политически тенденции от миналата година ще са решаващи, смятат експерти

ТЕСТ: Колко добре познавате България?

ТЕСТ: Колко добре познавате България?

Любопитно Преди 10 часа

Отговорете на няколко лесни въпроса и разберете

Проф. Витанов: На критичния праг сме

Проф. Витанов: На критичния праг сме

Теми в развитие Преди 12 часа

Според него следващата седмица се очаква 13 области да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Любопитно Преди 12 часа

Вижте една интересна рецепта