199

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни намеренията на Холандия да наложи вето на присъединяването на България и Румъния в Шенген с вътрешнополитическия проблем на Холандия, предаде БГНЕС.

Снощи холандският министър на имиграцията Херд Леерс каза пред парламента, че Холандия "ще работи срещу" решението двете страни да бъдат приети за членове на Шенгенската зона.

Тази вечер холандското правителство направи официално съобщение за намерението си да наложи вето срещу такова решение.

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 22 и 23 септември в Брюксел темата за разширяването на Шенгенското пространство чрез присъединяване на Румъния и България, след като този въпрос бе обсъден и на Съвета в началото на юни в Люксембург.

Цветанов отбеляза, че коалиционното правителство в Холандия има

изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Министърът се надява, че при дебатите на юнското заседание на Съвета на министрите Холандия се е солидаризирала с останалите страни, че сме покрили критериите.

"На последния съвет беше много ясно отчетено, че България и Румъния са покрили всички критерии и са минали успешно всички мисии във всички проверки, които бяха необходими на експертно ниво.

Оттук нататък няма как да влияем да политическите решения или можем да влияем до определена степен, но за мен това, което беше важно и което изпълниха и България и Румъния е, че покрихме критериите към март 2011 г. и всъщност членството ни в Шенген вече е проблем на политическо решение, но не е проблем относно критерии, заложени в Шенгенската конвенция", добави той.

За Цветанов е най-важно решението, което ще бъде взето на 22 септември на Съвета на министрите по вътрешните работи. Според холандския министър на имиграцият Херд Леерс

нито София, нито Букурещ правят достатъчно за борба с корупцията

Румънските медии коментираха, че Букурещ и София, които са активно подкрепяни от полското председателство на ЕС, са успели постепенно да променят твърдата позиция на Франция и Германия.

По отношение на Холандия обаче нещата са по-сложни, защото от позицията, която ще заеме министър Леерс на срещата на 22 септември, зависи съдбата на управляващата коалиция в Холандия.

Коалицията се крепи на гласове от крайната десница, която е критично настроена към нарастващата емиграция. Холандските медии пишат, че по предложение на Леерс холандското правителство ще приеме

пет предложения за законодателни промени,

които ще затегнат контрола върху имиграцията в страната. Леерс иска да улесни депортирането на чужденци, извършили престъпления в Холандия.

Ако предложените от него промени бъдат приети, чужденец, живял по-малко от три години в Холандия и осъден на затвор, ще бъде депортиран. На депортиране подлежат и всички чужденци, извършили три престъпления в рамките на три години.

Предвижда се да бъдат усложнени процедурите за събиране на семейства. Освен това се предлага нелегалното пребиваване в страната да се криминализира.

По-рано днес от българското Министерство на външните работи (МВнР) казаха, че докато няма официално решение от холандското правителство,

България няма да коментира въпроса.

Очаква се до утре външният министър Николай Младенов да направи официално изявление по въпроса.

Президентът Георги Първанов заяви, че България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген и по думите му ще бъде справедливо, ако страната получи членство.

Не смятам, че е редно да се смесва с други критерии решаването на този въпрос, каза още президентът.

Георги Първанов заяви, че по темата "Шенген" в България няма различия. Можем да спорим с институциите по други теми, но по този въпрос не очаквайте да спорим, каза той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@