БСП ще пази безработицата под 7,5%
Източник: БГНЕС
36

Задържане на равнището на безработица трайно под 7,5 на сто, това обещават от БСП и Коалиция за България в управленския си проект в областта на социалната политика за периода 2009-2013 г.

Предвижда се още повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,1 за 2009 г. до 1,5 през 2012 г.

Заложено е и запазване на заетостта на 18 хил. души на половин работен ден и включване в обучение на над 600 хил. души през 2009 г.

Друга цел на БСП е предоставянето на адекватна материална подкрепа и модерни социални услуги за семействата с деца.

Образование

В областта на средното образование левицата предлага приемането на нов закон за училищното образование, предучилищното възпитание и подготовка, както и създаване на фонд "Интелект" за даровити деца.

Обсъжда се и практиката на училища "Втори шанс" за отпадналите от училище ученици след 4-ти клас.

Не се отказваме от делегираните бюджети и сме за усъвършенстване на тяхното прилагане, отбеляза Атанаска Тенева, която представи управленския проект на левицата в областта на образованието.

Заложена е и реализация на програмата "Компютър у дома", като държавата гарантира финансиране от 60 до 100% на разходите за закупуването на компютър за ученици от 8-ми до 12-ти клас. Предвижда се програмата да приключи до 2011 г.

БСП е за политика за развитие на потенциала на Българската академия на науките като комплексен център за научни изследвания, както и на Селскостопанската академия и висшите училища. Предвижда се до 2013 г. публичните инвестиции за научноизследователска и развойна дейност да се увеличават поетапно с 0,15% от БВП годишно, като се стимулират и инвестициите от страна на бизнеса.

Управленският проект предвижда поетапно увеличаване на възнагражденията на преподавателите и учениците, изграждане на академично градче за млади учени до 35 години и специална програма за тяхното стимулиране към Фонд "Научни изследвания и иновации".

Здраве

В областта на здравеопазването БСП предвижда продължаване на реформите за гарантирано и достъпно качествено здравеопазване.

Заложено е поетапно увеличаване на публичните средства за здраве с усъвършенстване на модела на задължителното здравно осигуряване и подобряване на механизмите за контрол на ефективното разходване на финансовите ресурси.

Предвижда се оптимизиране на дейностите на първичната и специализираната медицинска помощ и преструктуриране и ефективно управление на болничната помощ.

Икономика

За постигането на стабилно висок икономически растеж БСП предвижда поддържане на най-добър инвестиционен и бизнес климат в ЕС, най-ниски нива на корпоративно облагане в ЕС, най-ниско подоходно облагане в ЕС, продължаване на процеса на намаляване на социалноосигурителната вноска.

Енергетика

Сред ключовите проекти са изграждане на заместваща мощност в ТЕЦ "Марица изток" 1, изграждане на АЕЦ "Белене", разширяване на електроенергийната връзка през Албания към Италия, изграждане на втора електроенергийна връзка между България и Сърбия, както и между България и Гърция и изпълнение на големите проекти "Набуко" и "Южен поток".

Транспорт

Сред основните приоритети в транспортната политика на БСП са реконструкцията и модернизацията на железопътните линии до Свиленград, Бургас, Горна Оряховица-Варна, Драгоман, Радомир; завършването на комбинирания мост на река Дунав при Видин-Калафат; ускоряване изграждането на автомагистрали "Люлин", "Тракия", "Марица", "Струма" и участъци от "Хемус".

Земеделие

Възможностите са до 2011 г. българските земеделски производители да получат изравнени субсидии с тези в другите европейски страни членки, което БСП и Коалиция за България приемаме като основен наш приоритет, каза Светла Бъчварова.

Управленският проект на БСП предвижда осигуряване на национални доплащания за 2009 и 2010 г. в размер на 50 на сто от директните плащания от ЕС.

Като друга идея Бъчварова посочи създаването на агенция по земята, която да решава въпроса със собствеността и земеползването.

Важна е политиката по безопасност на храните, която сега е функция на три министерства, затова предлагаме създаването на единен контролен орган на национално равнище, посочи тя.

Култура

БСП предвижда отпусканите средства за развитието на българската култура да достигнат 1% от БВП, както и децентрализация на културните институти в страната.

Спорт

В областта на спорта се предвижда развитие и модернизация на спортната инфраструктура, както и възстановяване на постоянно действащ методически, професионален център за елитните спортисти и треньори.

Отбрана

Не се очаква в средносрочен план да намалеят затрудненията по финансирането на системата на отбраната, а в краткосрочен план е сигурно, че ще има затруднения за сектора заради въздействието на световната финансова криза.

В проекта се залага средствата за отбраната да бъдат 2% от БВП, като те да бъдат инвестирани в повишаване на подготовката на българските военнослужещи и увеличаване на средствата в системата на Министерството на отбраната за научноизследователска и развойна дейност.

Външната политика

В контекста на ролята на България в регионалното сътрудничество в проекта се поставя акцент върху активизирането на многостранното сътрудничество в Югоизточна Европа за ускорена подготовка на страните от Западните Балкани за членство в ЕС и НАТО.

Друг акцент в проекта е изработването на ефективни механизми за защита на българските граждани зад граница.

Вътрешен ред

Целта на БСП е през 2011 г. България да стане част от Шенгенското пространство. Акцент в управленския проект на партията в областта на вътрешния ред е противодействието на корупцията в МВР.

БСП ще продължи да залага на осигуряването на ефективно, справедливо и прозрачно правораздаване, при спазване на европейските принципи и стандарти, каза Младен Червеняков при представянето.

"Това е един нов план за силна и стабилна България - каза председателят на БСП и премиер Сергей Станишев. Това е внимателно премислена, планирана програма, съобразена с три основни приоритета - поддържане на всяка цена на стабилността с отговорно управление е екип от квалифицирани експерти, повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на повече и по-добри работни места, ефективно образование и качествено здравеопазване и подкрепа на хората в неравностойно положение и на тези, които изпадат от пазара на труда и губят своите работни места".

Нашите управленски проекти предлагат конкретни мерки и действия и ние не се страхуваме да напишем черно на бяло това, което обещаваме, каза още Станишев.

За разлика от много други политически сили, които са щедри на обещанията, но много пестеливи на изпълнение, Коалиция за България доказа, че реализира ангажиментите, които поема, добави той.

Относно мажоритарните кандидати, Станишев каза, че номинирането им и подреждането на листите е приключило успешно.

Номинациите и листите са балансирани на принципа приемственост и промяна, има много нови лица и експерти, които са се утвърдили, има представители на гражданското общество, каза премиерът и посочи за пример Петър Курумбашев, който е мажоритарен кандидат в София и е на избираемо място в листата.

Старали сме се и мисля, че постигнахме разумния баланс между хората с опит и с политически авторитет и новите лица в левицата, каза Станишев.

Мажоритарни кандидати

Благоевград - Асен Златев, директор на Александровска болница
Бургас - Любомир Пантелеев, настоящ областен управител, бивш депутат от БСП
Варна - Анелия Клисарска, ректор на Медицинския Университет в града
Велико Търново- Андрей Пантев, историк
Видин - проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, известен коремен хирург
Враца - Димитър Гъндев, председател на областния съвет на БСП
Габрово - ген. Михо Михов, бивш шеф на Генщаба на БА, съветник на президента Г. Първанов
Добрич - Росен Карадимов, съветник на Сергей Станишев, бивш депутат, последния лидер на ДКМС (младежката организация на БКП)
Кърджали - Милко Багдасаров, председател на Областния съвет на БСП в Кърджали, който неведнъж е изразявал несъгласие с политиката на централното ръководство по отношение на смесените райони
Кюстендил - Георги Ников, банкер
Ловеч - Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието
Монтана - Младен Червеняков, депутат, бивш министър на правосъдието в правителството на Виденов
Пазарджик - Иво Атанасов, председателят на парламентарната комисия по медии, известен с конфликта си с другия депутат социалист от района - Мая Манолова
Перник - Весела Лечева, председател на ДАМС
Плевен - Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи
Пловдив град - д-р Илия Баташки, изпълнителен директор на Университетската болница в Пловдив
Пловдив област- Тодор Петков, областен управител на Пловдив
Разград - Наско Анастасов, областен управител на Разград
Русе - д-р Руденко Йорданов, депутат
Силистра - Светлана Великова, председател на Областния съвет на БСП
Сливен - Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството, бивш кмет на Сливен
Смолян - д-р Петър Беров, началник на хирургичното отделение в Многопрофилна транспортна болница-Пловдив
София, 23-ти район- Георги Кадиев, общински съветник, бивш зам.-министър на финансите, който изразява несъгласие с политиката на БСП по отношение на коалицията с ДПС
София, 24-ти район- Петър Курумбашев, общински съветник, един от сценаристите на предаването "Ку-ку"
София, 25-ти район- Таско Ерменков, изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност
София област - Маргарита Петкова, втори мандат кмет на Ихтиман
Стара Загора - Иван Марков, изпълнителен директор на "Мини Марица-изток"
Търговище - Гецо Гецов, шеф на РДВР Търговище
Хасково - Райна Йовчева, областен управител
Шумен - Венцислав Венков, журналист
Ямбол - Петър Кънев, депутат, известен бизнесмен

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 51 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 1 час

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков