104

П ремиерът Бойко Борисов обеща да направи всичко възможно, за да не допусне България да влезе във военен конфликт по река Дунав или в Черно море. Това заяви той по време на честването във Варна на 139-годишнината от създаването на българските Военноморски сили.

Бойко Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир

Парламентът реши: България купува изтребители и танкове

Борисов: Ще правим бойни машини в България

„Силен е този политик, който пази войниците и не ги вкарва във война. Добра война няма, има герои. Дунав и Черно море стават зона на изключителен конфликт. Много усилия трябва да положат българските политици на всички нива – да не допускаме в Черно море да има военни действия. Подготвени сме, но ролята на тази подготовка е да бъде възпирана възможността за конфликт. Обещавам да положа всички усилия да не вкарваме България в подобен конфликт”, заяви премиерът.

Според Борисов е необходима добра военна подготовка, защото трябва „да ни усещат достатъчно силни, за да не ни нападат”.

„Аз ви обещавам, че ще проявя цялата си енергия и дипломация да ви запазим, само да участвате в учения. Но те и ученията са опасни. И в ученията дадохме свидни човешки жертви и огромни материални разходи. За десетки милиони загуби”, посочи премиерът.

„Надявам се след няколко месеца да подписваме договорите и да започнем преговорите за доставка, за да може тези млади моряци да имат най-доброто, което заслужават”, коментира Бойко Борисов плана за покупка на нови бойни кораби.

По думите на премиера общата стойност на проектите за модернизация на българската армия ще достигне „4-5 милиарда минимум”.

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@