80

Министерският съвет прие решение за изпращане на фрегатата "Дръзки" с личен състав до 160 души за участие в операцията на НАТО в Либия.

Операцията "Обединен защитник" е по налагане на оръжейно ембарго срещу Либия от страна на НАТО. Алиансът провежда и операция по осигуряване на забранената за полети зона.

Операцията по участието на "Дръзки" ще струва 1,5 млн. лева.

Началото на участието ще бъде най-рано 15 април, съобщи военният министър Аню Ангелов.

Очаква се фрегатата да участва не повече от един месец плюс още 10 дни за отиване и връщане до мястото.

Ден по-рано министър Ангелов обясни, че министерството има известни резерви и ще ги използва именно за такива непредвидени операции. Военният бюджет се преструктурира и няма да се искат допълнителни средства, увери министърът.

В момента Турция участва в ембаргото над Либия със седем кораба и нашата фрегата може да замени някой от тези кораби.

На въпрос дали технически фрегатата може да бъде подготвена напълно, за да участва в операцията, Аню Ангелов каза, че МО ще осигури всичко необходимо, включително и някои аварийни ремонти преди, по време на операцията и след нея.

Рискът се оценява като нисък -

все пак това е икономическа блокада и те няма да влизат в преки бойни действия, с изключение на евентуална самоотбрана, каза още министърът на отбраната.

Затова на борда на фрегатата ще има и специални морски части - т.нар. тюлени, както и военни полицаи и екипировка за проверка на товара на кораби, а така също и двама преводачи, единият от които от арабски.

Командировъчните на екипажа ще бъдат равни на онези, които получават военните ни в Босна и Херцеговина.

На въпрос дали средствата за участието на фрегата биха били възстановени, както стана от страна на ООН при операцията за блокада на Ливан, Ангелов уточни, че за разлика от ООН и ЕС, участието на държавите членки в операции на НАТО, ако не са за общо логистично осигуряване, са национална отговорност.

Предвиждат се и два медицински екипа, които за дни са готови да заминат и да работят във военнополеви болници, които биха се развърнали по линия на ЕС, каза още министър Ангелов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@