34

З еметресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разтърси днес Нова Зеландия, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Най-малко двама души са загинали.

Трусът е усетен малко след полунощ (13:02 часа, българско време). Той е с епицентър на 56 км северно от град Амбърли, на 97 км северно от град Крайстчърч и на 216 км югозападно от Уелингтън, с дълбочина 10 км. Последва нов силен трус с магнитуд 6,2.

След това цунами удари източното крайбрежие на Нова Зеландия. Най-засегнат от вълната е Южният остров. Той е с площ от 151 215 кв. км. и на него живеят около 1,1 млн. души.

„Първата вълна достигна североизточното крайбрежие на Южния остров“, съобщиха в „Туитър” от службата за гражданска защита на страната.

Хората са предупредени да потърсят убежище на по-високи места, тъй като опасността ще продължи няколко часа след първата вълна.

По-късно в зоната за евакуация беше включено и източното крайбрежие на по-малкия Северен остров, в това число и столицата Уелингтън.

Към момента няма данни за пострадали вследствие от земетресението и последвалото цунами, въпреки че се съобщава за множество материални щети, повредени къщи, мостове, пътища и други съоръжения.

Най-разрушителните земетресения през XX век

Би ли сринало България италианското земетресение

Жители, които са на около 100 км от епицентъра съобщават, че земетресението ги е събудило и е било почувствано като силни тласъци за приблизително 2 минути.

Съобщава се за паднали предмети в жилищата, граждани са излезли по улиците. Вторичен земен трус с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер удари Нова Зеландия малко след това.

За кратко връзката с телефона за спешна помощ 111 беше прекъсната след двата труса. Издадено е предубеждение за цунами с височина от 3 до 5 метра.

„Възможно е цунами“, посочиха от националната организация за гражданска защита. „Първата вълна вероятно ще е най-голямата“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@