Нов атентат във Волгоград, този път е взривен тролейбус
Източник: ЕПА/БГНЕС
282

14 души загинаха, а над 20 са ранени при второ самоубийствено нападение във Волгоград в рамките на 24 часа.

В неделя камикадзе се взриви в железопътната гара на града и отне живота на 17 души.  

Тази сутрин в пиков час е бил взривен тролейбус. Атентатът е извършен на ул. Качинцев" в Дзержинския район на Волгоград. От едната ѝ страна се намира пазар, а от другата - гарнизонен универмаг. Наблизо има колеж и няколко професионални училища. В тролейбуса са пътували много студенти и ученици.

Взривното устройство е задействано от терорист самоубиец, а експлозията е свързана с атентата на жп гарата в града.

Това сочат предварителните данни на следствието, съобщил за ИТАР-ТАСС говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин. 

Генетичен материал от тялото на атентатора е изпратен за експертиза с цел да бъде установена неговата самоличност. 

Експлозията е отнесла покрива на тролейбуса и е изпочупила стъклата на прозорците в отсрещната пететажна сграда. Мощността на устройството е била най-малко 4 кг тротилов еквивалент, заяви Маркин. 

Според следствието на жп гарата са използвани експлозиви с мощност най-малко 10 кг тротилов еквивалент. И в двата случая устройствата са били натъпкани с идентични поразяващи елементи, което налага извода, че има връзка между двата атентата. 

Следователите продължават да събират веществени доказателства, посочи говорителят. 

По уточнени данни атентатът в тролейбуса е отнел живота на 14 души,

а 28 пострадали са настанени в болници. При вчерашната експлозия на жп гара са загинали 17 души, а над 40 са ранени и пет от тях са в критично състояние. 

Взривът, избухнал във волгоградски автобус на 21 октомври т. г., причини смъртта на 7 души и рани над 40, напомня ИТАР-ТАСС. 

Силите на реда във Волгоград започнаха масови проверки в жилищните сгради, по пазарите, търговските обекти, хотелите и транспортните възли. Те отделят специално внимание на гостите на града. 

Междувременно руският Национален антитерористичен комитет взе решение да активизира дейността на своите поделения във всички региони на федерацията, съобщи източник от тази организация. 

Президентът Владимир Путин възложи на комитета ред задачи за повишаване на сигурността в цяла Русия и по-специално във Волгоградска област, за което всеки ден ще му се докладва. 

Пресата по света информира и коментира двата кръвопролитни бомбени атентата в южния руски град Волгоград –

пред оживена железопътна гара вчера и в тролейбус тази сутрин. "Ню Йорк таймс" подчертава, че тези събития разширяват спектъра на новата вълна тероризъм

само шест седмици преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи. 

Руските власти разработиха едни от най-мащабните мерки за сигурност в историята на съвременните олимпиади, но атентатите във Волгоград за пореден път напоследък показват, че радикалният ислямски бунт в Северен Кавказ сее смърт във вътрешността на Русия. 

Сигурността е основна грижа за организаторите на всички големи международни спортни прояви, особено след бомбените атентати на бостънския маратон през април. Но никога досега страна домакин на Олимпийски игри не е ставала мишена на такава мощна терористична атака непосредствено преди игрите, констатира вестникът. 

Нюйоркското издание цитира бивши и настоящи служители от американски правоохранителни и разузнавателни служби, които заявяват, че

рисковете за сигурността на Олимпиадата в Сочи са много по-високи,

отколкото са били на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. 

А сега потенциалните нападатели може да са набелязали и други мишени освен руската държава, отбелязват експертите. Освен това те предупреждават, че поради строгите мерки за сигурност в района на Сочи бунтовниците, които искат да попречат на игрите, може да атакуват "по-лесни" цели на други места. 

"Ню Йорк таймс" припомня, че през юли т.г. Доку Умаров, лидер на чеченската терористична групировка "Кавказки емират",

се е заканил да извърши нападения в Сочи и е окачествил игрите като "сатанински". 

Те планират да правят Олимпиада върху костите на нашите предци, върху костите на множество мъртви мюсюлмани, погребани на нашата земя край Черно море, каза във видеоклип тогава Умаров, цитиран от нюйоркския вестник. 

В редакционен коментар под заглавие "Тероризмът в Русия - пътят към Сочи" в. "Гардиън" развива същата теза. Още когато преди близо седем години Русия бе удостоена с правото да бъда домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., беше вече ясно, че рисковете са големи, пише лондонското издание. 

Първо, с приближаването на игрите Русия може да бъде изложена на натиск от Запада и даже бойкот заради човешките права, както стана преди Олимпиадата в Москва през 1980 г. 

Второ, Сочи е отдалечено място, в което инфраструктурата трябва да се строи кажи-речи от нулата, а това създава представата за проблеми с настаняването, транспорта или оборудването. 

Трето, има риск от терористични нападения, обусловени от чеченските войни, а касапницата в училището в Беслан бе станала едва три години преди кандидатурата на Сочи. 

"Гардиън" припомня, че по първата точка

Владимир Путин направи някои отстъпки,

освобождавайки активистите на "Грийнпийс", членките на пънк групата "Пуси райът" и даже Михаил Ходорковски

Още преди тези ходове на руския президент бе ясно, че бойкот на Олимпиадата няма да има, макар че някои чуждестранни държавни и правителствени ръководители казаха, че няма да присъстват. 

В самия Сочи – въпреки забавянията, непредвидените трудности като защитата от лавини и слуховете за масова корупция – нещата горе-долу вървят в график, пише вестникът. 

Но за съжаление по третия фронт се оправдаха и най-лошите прогнози. 

Волгоград е на над 400 мили от Сочи, но този град е транспортен възел за хората, които пътуват на юг.

Във всеки случай има сериозни основания да се смята, че атентатите във Волгоград са свързани с Олимпиадата – мерките за сигурност в Сочи са затегнати и затова екстремистите се насочват към по-отдалечени мишени, твърди руски експерт по борба с тероризма, цитиран от "Гардиън". 

Президентът Росен Плeвнелиев изпратил съболезнователно писмо до президента на Руската федерация Владимир Путин

по повод на терористичните актове във Волгоград, причинили гибелта на десетки руски граждани. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка атака срещу невинни граждани. Република България остро осъжда всеки акт на тероризъм. Вярвам, че наш общ дълг е всички да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят", се казва в писмото на българския държавен глава. От името на българския народ президентът Плевнелиев изразява най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите, и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин изпрати

съболезнователна телеграма до своя руски колега Сергей Лавров

по повод терористичните актове, извършени на 29 и 30 декември т.г. във Волгоград и причинили гибелта на десетки невинни хора, съобщиха от МВнР.

Особената жестокост на терористичните действия, извършени в навечерието на Нова година и преди светлия християнски празник Рождество Христово в Русия, предизвиква гняв, възмущение и съпричастност към трагедията сред българските граждани, се казва в телеграмата. 

В нея се посочва, че стоящите зад атентатите трябва бързо да бъдат заловени и изправени пред съд.

Министър Вигенин изразява принципната българска позиция, осъждаща категорично всякакви терористични действия, които водят до невинни жертви и материални щети и подчертава необходимостта от общи усилия в борбата срещу това световно зло в различните му проявления.

В телеграмата се изразява увереност, че тероризмът няма да помрачи предстоящото провеждане на едно от най-големите спортни събития през 2014 г. - Зимните олимпийски игри в Сочи.

От своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков написа:

"България решително осъжда кървавите нападения, които са грубо посегателство срещу демокрацията и съвременната цивилизация. Няма и не може да има оправдание за подобни действия срещу живота на невинни хора.

"ези брутални и варварски посегателства за пореден път показват, че световната демократична общност трябва още по-решително да обедини усилията си в безкомпромисната борба срещу тероризма", посочва Михаил Миков. В писмата той изразява своята най-искрена приятелска и човешка съпричастност и солидарност към семействата и близките на загиналите и искрена надежда за скорошно възстановяване на ранените граждани.

Коментари 282
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

282 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности