25

Б ившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън, който предаде на медиите доказателства за наличието на програми за електронен шпионаж от страна на САЩ, опроверга твърденията на американските власти за това, че някога е бил само обикновен системен администратор

„Бях обучаван за шпионин в традиционния смисъл на думата:

живеех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име“, казва Сноудън в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Миналата година, когато Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха за потушат скандала и започнаха да заявяват, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. 

Те заявиха, че Сноудън е системен администратор, а президентът на САЩ Барак Обама казва през юни, че

„не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер“.

Сега Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в включително и като таен агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС). 

Освен това той изнасял лекции в контраразузнавателната академия на Военното министерство.

„Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на (компютърните системи) за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото“, отбелязва 30-годишният сега Сноудън.

Ен Би Си е първата американска телевизионна компания, която получава интервю от бившия служител на АНС.

Според правителството на САЩ

вредата на националната сигурност на САЩ, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. 

Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1,7 млн. секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ.

През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара

В САЩ са му повдигнати обвинения за разпространяване на секретна информация. Администрацията на Обама неведнъж заявява, че смята Сноудън за предател и няма намерение да му прощава, защото е нанесъл вреда на националната сигурност на САЩ. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@