0

К олата на Мария Чиндамо е намерена точно пред портите на притежаваните от нея ниви в крепостта на Манкузо - Лимбади, Италия. На това място тя се е надявала да изгради малък земеделски бизнес. Двигателят работел, а вратата от страната на шофьора била отворена. По асфалта до колата са открити косми и кръв, но през май 2016 г. от нея няма и следа.  Това съобщи Daily Mail. 

Изчезването на Чиндамо става точно година след като съпругът ѝ се самоубива. Това съвпадение накарало някои да предположат, че става дума за отмъщение от страна на семейството му, което я смятало за отговорна за смъртта му, тъй като се осмелила да поиска развод. 

Но това било само уловка на умели мафиоти, за да отклонят вниманието на разследващите. 42-годишната вдовица е била убита, защото е отказала да продаде земята си на съсед, свързан с мафията. 

Едва сега става ясно, как Чиндамо е намерила смъртта си и дори по стандартите на мафията убийството ѝ е било зверско. 

След като е убита, тялото ѝ е дадено на прасета, които преди това умишлено са били подложени на глад. След това остатъците от "костите ѝ бяха смачкани под веригите на масивен булдозер".

Подробностите за ужасяващото убийство на Чиндамо са били само едно от многото шокиращи случаи, които са били разкрити по време на най-големия мафиотски процес в Италия от 30 години насам. Процес с 337 обвиняеми, от които 207 били признати за виновни. В разследването са участвали около 2500 полицаи, които са подслушвали над 24 000 телефонни разговори, а процесът се е провел в преустроен телефонен център, тъй като нито една съдебна зала не е могла да побере 600-те адвокати, 900-те свидетели и достатъчно затворнически килии за всички обвиняеми. Процесът е свързан с "Ндрангета" (калабрийската мафия, която понастоящем е сред най-могъщите мафии в света) и до голяма степен засяга престъпната дейност в град Вибо Валентия на западното крайбрежие и в околностите му. 

Във фокуса на делото са пет убийства: мъченията и отмъщението на двама гангстери през лятото на 1996 г.; убийството на хомосексуален гангстер през 2002 г.; и още едно двойно убийство през 2002 г. Три от петте тела така и не са открити. Разкрити са подробности и за други ужасяващи убийства. 

Всеки, който отказва да продаде земята си на мафиотите, е убит, както е убита Мария Чиндамо. Друг мъж е бил обесен и измъчван с ножици за рязане на копита на добитък. Друг бил "разкъсан с тракторна фреза". Според "пентито" (използва се за обозначаване на сътрудници на правосъдието в италианската терминология на наказателния процес, които преди са били част от престъпни организации и са решили да си сътрудничат с прокурор - ред. бел) млад биолог на име Матео Винчи станал жертва на кола бомба: експлозията счупила двата му крака и той не успял да излезе от колата, а изгорял жив. 

Но освен тези убийства процесът разкрива и необикновения обхват на други мафиотски афери. 

“Ние правим от всичко по малко - убийства, лихварство, изнудване, фалшифициране на гласове, пласиране на наркотици, застрахователни измами.”, посочва един от доносниците. 

Когато хората отказвали да плащат пари за защита, сплашването било брутално: един предприемач, който отказал да плаща 2000 евро на мафията всеки месец, намерил мъртъв делфин, захвърлен пред зелените щори на строителната му фирма. Друг бизнесмен, който имал магазин за дрехи, открил мъртво кученце, което висяло на вратата на магазина му. Краката му били счупени. Други намерили отрязани кози глави пред домовете си, съобщава Daily Mail.  

Процесът разкрива как хората на "Ндрангета" са били огромна част от живота на Калабрия. "Ндрангетата” е толкова дълбоко вкоренена, толкова разпространена, обезпокоителна, че мисля, че няма аспект от живота и икономическата и социалната структура на провинцията, който да не е обусловен от заплашителната сила на тази престъпна организация", заявява Винченцо Капомола, заместник-прокурора след края на процеса. 

Дори италианците, изморени от историите за мафията, намират тези нови разкрития за изумителни.  

Оказва се, че достъпът до всички видове работа - дори в публичния сектор - се контролира от престъпни картели: ако искаш да работиш като чистач в болница или в кетъринг отдела на училище, трябва да отидеш с шапка в ръка при местния мошеник, предава Daily Mail.   

Друг "пентито" описва как престъпниците се насочват към болничните морги, "навъртайки се около мъртвите като лешояди". Тяхната задача била да се уверят, че опечалените роднини дават работа на правилното погребално бюро: имало три варианта, всеки от които се контролирал от различни мафиотски фамилии. 

Престъпните кланове дори станали собственици на погребални камери и "ниши" за ковчези в гробището на Вибо. Така мафиотите можели да продават тези места на завишени цени на опечалените семейства. Това гробище е било използвано и за укриване на оръжия. Веднъж пазачът на гробището разбрал, че в една от погребалните ниши е скрит пистолет "Глок", и го откраднал. Впоследствие той бил пребит. 

Всички артерии на гражданския живот действали в полза на престъпниците. Линейките се използвали като лични таксита за придвижване на бегълците от един град в друг. Понякога ги използвали и за пренасяне на наркотици. 

Водата, която течала в селските чешми, била пренасочвана към плантациите за канабис. Повечето хора били твърде уплашени, за да съобщят за случващото се: всеки, който издаде мафията, обикновено изчезва почти веднага, разказват граждани. 

Престъпните кланове контролирали и строителството. Затрупани с пари от доминиращата търговия с кокаин в Европа, клановете на "Ндрангета" изпирали мръсните си пари чрез бизнес, наречен "Вибо Бетон". Строителните фирми в териториите, контролирани от мафиотите, са били принудени да използват тази компания за всяко строителство. 

"Ндрангета" създавала и модни марки, строяла хотели и наемала най-добрите адвокати и счетоводители. Дори местният футболен отбор постепенно е бил превзет: един от гангстерите притежавал 20% от акциите на ФК "Вибонес" и използвал този ресурс, за да назначи племенника си с прякор "Касерола" за управител на доходоносен, но незаконен бар на стадиона. 

Въпреки че годишният оборот на “Ндрангета” се е оценявал на 49 млрд. паунда, нейните членове обикновено живеели елементарен живот в отдалечените села, където са израснали, като понякога се укривали от правосъдието в продължение на години чрез мрежи от подземни тунели и бункери. 

“Имам преки впечатления от тези странни бърлоги. Като журналист и автор, който отдавна пише за италианската престъпност, за първи път дойдох в Калабрия преди 20 години, за да разследвам мрежа от подземни тунели в градче на 60 мили южно от Вибо Валентия, наречено Плати”, казва журналистът Тобайас Джоунс.  

Органите на реда се опитваха да открият различни бегълци и бяха организирали скривалище на две мили от Вибо Валентия, на върха на една планина, казва той. 

“С помощта на военните телескопи те забелязаха, че съпругите на разбойниците често посещават празни имоти. Когато нахлуха в тези имоти, карабинерите (италианската милитаризирана полиция - ред. бел) забелязаха, че по стените на всеки от тях има малки бели плочки”, разказва от Джоунс. Те използвали пневматична бормашина, за да разберат, какво се крие под плочките. Те се натъкнали на вход, водещ подземни тунели, които мъжете използвали, за да се придвижват незабелязано из града. 

“Никога няма да забравя това посещение в местността: щом се приближихме, придружаващите ме карабинери извадиха пистолетите си от кобурите и ги опряха между бедрата си в готовност да стрелят. Пътният знак на града беше с толкова много дупки от куршуми, че едва се четеше надписа”, посочва журналистът. 

“Когато минахме по главната улица, всички магазини свалиха металните си капаци. Мъже на мотоциклети ни заобиколиха. Видях една кола, управлявана от момче, което не можеше да е на повече от десет години, очите му едва се подаваха над волана”, коментира Тобайас Джоунс. 

В много отношения процесът сякаш потвърждаваше всички стереотипи за гангстерите: те имаха прякори като от комиксите - Агнешки крак и Палечка - и враждуваха за дребни свади, съобщава Daily Mail. Но истинското разкритие на процеса е, че мафията не е просто главорези с оръжия, а е проникнала в професионалните среди. 

Силата на мафията зависи от връзките ѝ с външния свят - казва Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. Той коментира широкото сътрудничество между престъпници, политици, карабинери, финансисти и мафиоти. 

Джанкарло Пители, осъден на 11 години тази седмица, е бивш сенатор в италианския парламент. Като адвокат на Луиджи Манкузо е осъден за "престъпна конспирация от мафиотски тип" за това, че многократно е давал съвети на мафиотски кланове за предстоящи разследвания.  

Сред другите осъдени тази седмица е и член на италианските тайни служби, който някога е бил част от разследващото звено за борба с мафията (DIA). 

Изясни се, че една девиантна масонска ложа е действала като "цип", свързващ политическия и престъпния свят: мафията е използвала своята работна сила, за да избере определени политици, а тези служители са възлагали на управлявани от мафията фирми редица обществени поръчки и са си затваряли очите за измамите, предава Daily Mail. 

Човекът, който ръководеше разследването на тунелите, които посетих преди години, Никола Гратери, е същият, който ръководеше разследването, довело до осъдителните присъди тази седмица. От почти 30 години той живее с въоръжен ескорт и рядко вижда семейството си, казва Тобайас. Говорих с него за "Ндрангета". Той ми каза, че причината за съществуването на мафията е, че просто няма достатъчно политическа воля да се справи с нея, допълва журналистът. 

"Твърде много хора в Италия се борят с мафията само на думи, говорят, без да правят нищо”, смята  Никола Гратери. Другото предизвикателство е, че "Ндрангета" е различна от другите мафиотски организации. Според Федерико Варезе тя не е строго йерархична, а всъщност е "конфедерация от съвсем независими престъпни групи. Всички те споделят едни и същи ритуали и са интегрирани в една и съща структура, но всяка от тях е много автономна на своята територия". 

Процесът е обявен за уникален шанс да се прекъсне влиянието на мафията в тази част на Италия. Съществуват около 150 отделни клана, така че дори един или два да бъдат разбити, това едва ли ще се отрази на цялостната организация, съобщава Daily Mail.  

"Хората имат напълно нереалистични надежди за това какво може да постигне подобен процес", казва Зора Хаузер, експерт по "Ндрангета". "Процесът даде отлични резултати срещу конкретни семейства, но действията срещу няколко клана в една провинция на Калабрия са капка в морето, когато организацията присъства в повече от 40 държави", допълва тя.  

"Арестите и съдебните процеси са чудесни. Но организацията просто се реформира. Докато икономическата структура на калабрийското общество не бъде реформирана, с авторитетни институции и ефективно гражданско правосъдие, нищо няма да се промени", казва Федерико Варезе.  

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 17 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 34 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 18 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда