3

Б еше Boxing Day (Денят, в който се отварят коледните подаръци в Англия) през 2021 г. и 3-годишният Александър Купър може и да не се чувстваше добре, но нищо нямаше да му попречи да се наслади на новите си играчки и да се чудесната семейна вечеря. Въпреки това, когато след обяда той повърнал, майка му Емили Купър завела малчугана на горния етаж, за да се почисти. "Изкъпах го и го преоблякох, след което той ми каза, че се чувства по-добре", разказва тя. 

Тя не се притеснявала, защото "той е напълно здраво момче" и изглеждало, че става дума за обикновен стомашен проблем, така че 35-годишната Купър се надявала, че му е необходима само почивка. След като Александър се успокоил, майка му, която по това време била бременна, решила да излезе навън на разходка с най-малкия си син, Фреди, който бил едва 2-годишен, за да подиша малко въздух. Александър останал вкъщи с баща си, Дарън. 

"Бях излязла за малко и оставих телефона си на тих режим, което никога повече няма да направя. Прибрах се вкъщи и видях полицейски микробус пред дома ми. Нямах представа какво се случва, защото не бях поглеждала телефона си, което беше необичайно за мен”, казва жената. 

“Първата ми мисъл беше: "Какво се е случило с Дарън? А после някой каза, че Александър е получил пристъп, но си спомням, че си помислих: той и преди е получавал припадъци, защо полицията е тук?", разказва Емили Купър. 

В болницата съобщават на Купър от Ланкастър, Северозападна Англия, че синът ѝ е получил припадък и сърцето му е спряло, затова се опитват да го стабилизират. Ужасените родители трябвало да гледат как лекари и медицински сестри се опитват да реанимират сина им, но нямало как да го спасят и Александър починал. 

Събитията от 2021 г. завинаги променили семейство Купър, тъй като техният щастлив и здрав син изчезнал за един миг, а лекарите не им дали обяснение. Седмиците и месеците след това са мъгляви, тъй като Купър си спомня, че е бил в състояние на шок. "Как може едно здраво дете да умре изведнъж?", казва тя.  

"На аутопсията през февруари 2022 г. лекарите казаха, че не знаят защо му се е случило това. Бяха озадачени и след като направиха първоначален преглед на органите му, не откриха нищо", разказва майката.  

Смъртта на Александър е обявена за внезапна, необяснима смърт в детска възраст - категория на смърт, която остава неубедителна дори след провеждане на разследване. Смята се, че приблизително 40 деца са засегнати от нея всяка година във Великобритания, докато Фондацията, която се занимава с внезапните смъртни случаи твърди, че през 2021 г. тя е отнела живота на 249 деца в САЩ. 

Не е известна причината за внезапната детска смърт, нито има предупредителни знаци, които да предскажат дали едно дете може да бъде засегнато. Смята се, че в повечето случаи здравото дете просто ще заспи и за съжаление никога няма да се събуди. 

За Купър е било и завинаги ще бъде мъчително да живее в свят без първородното си дете, но тя няма отговор на въпроса: какво е причинило смъртта му?  

Сега, когато поглежда назад, тя често се чуди как изобщо е преживяла първите месеци след смъртта му.  

"Чувстваш се много самотен и изолиран, защото всички ти задават въпроси, на които не можеш да отговориш, и ти се иска просто да се затвориш", казва Купър.  

Как генетичните тестове дават отговори 

Тъй като след аутопсията смъртта на Александър остава необяснена, Купър и съпругът ѝ вземат решение да запазят проби за бъдещо изследване. Тя благодари на опита си в академичните среди за тази прозорливост, защото това се оказало решение, което променило живота на семейството. 

През март 2023 г. и на двамата родители са взети кръвни проби за генетично изследване, а дългоочакваните резултати са получени по време на телефонен разговор през ноември. 

"Когато казаха, че са намерили отговор, настъпи пауза и аз си помислих: дори и след толкова време, потенциално имаме нещо, което може да обясни случилото се. Първоначално беше положително, че получихме отговор, но с течение на разговора ми казаха за рецесивно наследствено състояние, а аз разбрах, че другите ми деца са изложени на риск", казва Купър.  

Тестът разкрива, че Александър е починал от генетична аномалия, известна като мутация PPA2, на която и двамата му родители са били носители. Допълнителни тестове показват, че най-голямата дъщеря на двойката Изабел, която е на почти 2 години, също има мутацията, най-малката им дъщеря София, родена през януари 2024 г., също е носител на мутацията. Синът им Фреди обаче не е засегнат. Това откритие е "смесица от травма, недоверие и ужас" за Купър, защото, въпреки че най-сетне имат отговор за смъртта на Александър, научават, че дъщеря им ще трябва да живее със същата мутация. 

"Чувстваш се така, сякаш астероид е паднал върху къщата ти, защото вече си преминал през това веднъж, но след това изведнъж новото ти нормално състояние ще бъде напълно преобърнато още веднъж. Много е странно да живееш, знаейки, че Изабел има тази бомба със закъснител, която може да избухне, а може и да не избухне", казва Колинс.  

Не може да се каже как ще ѝ се отрази това, ако изобщо се отрази, но семейството взема предпазни мерки, когато е възможно. Засега Изабел има външен дефибрилатор, който се носи навсякъде с нея в случай на сърдечен инцидент, а развитието ѝ се следи отблизо за всякакви неврологични признаци. Семейството също така знае, че когато порасне, тя ще трябва да избягва алкохола на всяка цена. 

Подобни резултати са причината, поради която д-р Алисън Криванчик от борда на директорите на Фондация за внезапна детска смърт посочва, че "достъпът до генетични изследвания е от решаващо значение", ако искаме да разберем защо толкова много деца умират всяка година. Фондацията, която е създадена от майки, загубили децата си, осигурява както експертна и партньорска подкрепа за скърбящите семейства, така и набиране на средства за изследвания, които са необходими. 

Откриването на генетична мутация в случая на Александър е ключов момент за семейство Купър, но Криванчик казва, че все още има много какво да се научи за заболяването. Необходими са по-нататъшно обучение и осведоменост, за да се помогне на многото опечалени семейства, които са останали без отговори, тъй като Криванчик добавя, че "едно починало дете е твърде много". 

"Генът PPA2 кодира протеин, който участва в клетъчния метаболизъм. Знаем, че мутациите в този ген са свързани с внезапното спиране на сърцето в детска и ранна възраст, но това обяснява само незначителен процент от случаите на внезапна детска смърт. В някои случаи може да е налице сложно взаимодействие на генетични фактори", обяснява тя.  

* Видеото е архивно: Доц. Калпачки: България е първенец по заболяване и смърност от инсулт

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 2 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 8 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 9 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 10 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 10 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях