10

Т радиционните новинарски медии изпитват трудности в последните години. Все повече хора имат отрицателно, а не положително отношение към тях. На фона на огромния приток от информация за потребителите е все по-трудно да различават истинските новини.

Макар в идеалния случай медиите да са обективни, в действителност знаем, че повечето имат свой собствен дневен ред, определян от приходите или политическата власт. Независимо дали дадена медия е собственост на милиардер или на държавата, да накараш масите да виждат света от определена гледна точка винаги е било голяма сила, пише BoredPanda.

ЕТО НЯКОЛКО УНИКАЛНИ ПРИМЕРА ЗА ТОВА, КАК МЕДИИТЕ МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА

Защо доверието в медиите толкова ниско? В САЩ например 8 от 10 граждани смятат, че медиите са от ключово значение за демокрацията. Пропастта между тези високи очаквания за честна и обективна журналистика и реалността обаче е голяма.

Така хората се обръщат към социалните медии и други източници на информация. Но там възможностите за манипулации са още по-големи.

По този начин се стига до състоянието на съвременните демократични общества, където хората са объркани, недоверчиви и разделени.

Габриел за фалшивите новини и социалните мрежи: Имат няколко месеца

Изкуственият интелект ще има водеща роля в дигиталното бъдеще на Европа

Германско издание: "Фейсбук" трябва да се страхува от Мария Габриел

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@