0

И мало едно време страна, представляваща по-скоро пространство, отколкото нация, заобиколена от суша, с много планини, бедна и брулена от ветровете, пише Роджър Коен във в. "Интернешънъл хералд трибюн".

В нея живеели много народи, включително паштуни, таджики, узбеки и тюркмени, както и едно ново племе, чиито членове били наричани американци.

Американците пристигнали след 30 години на кръвопролития, за да донесат мир в тази земя, наречена Афганистан. Но какво знаели те - и какво ли биха могли да знаят - за живота зад бурката, зад направени от кал стени или в съзнанието на хора, обезумели от войната?

Покрай кози стада и пожълтяващи бадемови дървета, покритите с шлемове американци карали свойте бронирани автомобили "Хъмви". Край олюляващи се кули от износени гуми, в селата се събирали деца и за разлика от тези в една друга разсипана земя, наричана Ирак, те се усмихвали и махали с ръце.

Американците говорели за даване на власт на афганистанците. Понякога те се качвали на хеликоптерите си "Блекхоук" и се реели над сиво-кафявите речни корита, плашейки козите.

Двадесет и шестте хиляди американски войници имали добри намерения. Те разполагали с милиони долари. Измервали "параметрите" на напредъка. Били научили за своя сметка как това далечно място - изоставено да трупа все повече развалини - може да отглежда опасности.

Това място някога не било само дом на финансирани от Америка ислямисти, унижаващи Съветската империя. То приютявало и тяхното джихадистко потомство, което, подобно на чираци-магьосници, се обърнало към един обезумял спонсор и превърнало в прах две кули в Манхатън.

За да съдействат за изграждането на един по-добър Афганистан, или просто на един Афганистан, американците въвлекли приятелите си от НАТО. Алианс, създаден да защитава Запада от Съветския съюз, бил трансформиран във фактор за демократична промяна в югозападна Азия.

Колко странно! Врагът сега били талибански ислямофашисти вместо кремълски тоталитаристи. На хребет в югоизточен Афганистан се издигнал "Лагер Дракула", гарнизон, подслоняващ 700 румънски войници от мисията на НАТО.

За написването на подобни истории е необходим наистина добър разказвач. Те обаче се написаха сами след като слуховете, че краят на Студената война бележи края на историята, се оказаха силно преувеличени.

И така, една недалечна сутрин, лейтенант-полковник Джеймс Брамбъл, военен от запаса от Ел Пасо, щата Тексас, с гражданска професия фармацевт, посетил румънските сили и след това продължил към недалечното село Морад Хан Калай.

Държавите се изграждат селище по селище. Или поне така вярвал полковник Брамбъл. Той е внимателен човек, командващ провинциален екип на НАТО за възстановяване, един от общо 25-е в страната, с база в Калат, между Кандахар и Кабул. Задачата на екипа му е да осигури развитие и добро управление, което ще отслаби влиянието на талибаните.

Така е на теория. На практика обаче нещата са различни. Седем бронирани американски автомобила "Хъмви" формират "периметър" в края на селище, а наскоро обучени членове на все още колебливите афганистански полицейски сили са изпратени да изведат от домовете им старейшините на селището.

Разтревожени, афганистанците се появяват, загърнати в дълги роби и с кърпи на главите, чиито ярки цветове се надсмиват над мрачните камуфлажни униформи на американците. Сержант Марко Вияалта от Сан Матео, щата Калифорния, пристъпва напред: "Бихме искали да ви зададем няколко въпроса за вашето село".

Събрана е следната информация: в селището има 300 семейства, използващи 25 кладенци. Напоителните им канали се разрушавали през зимата. Малък мост продължава да се руши. Хората изпращат децата си на училище в близкия Шаджой, но то често е затворено заради заплахи на талибаните срещу учителите.

Сержант Вияалта си води бележки: "Ще дадем тази информация на губернатора и ще се погрижим да бъде направено нещо". "Не! Не!", възкликва Сардар Мохамед, пристъпвайки напред. "Ние не вярваме на губернатора. Ако той получи храна, я дава на 10 семейства. Прибира пари в джоба си. Вярваме повече на вас, отколкото на него. Дайте помощи направо на нас".

Полковник Брамбъл смята, че губернаторът е толкова добър, колкото могат да бъдат представителите на властта тук. Срещата в селото била сблъсък на култури, цивилизации и векове.

За западните войници, обучени да убиват, а сега натоварени да изградят от нищото ислямска държава, докато сраженията продължават, това е предизвикателство.

Въпреки това Брамбъл смята, че първият му контакт ще доведе до други и вероятно ще успее да уреди скорошното укрепване на моста, и така още една общност ще бъде привлечена към "добрата война" срещу джихадистите, чието мото е "смърт на Запада".

Процесът ще бъде много бавен. Желанието на Запада да инвестира кръв и богатства тук поне още едно десетилетие е неясно. Но ако Афганистан иска да се отърве от спиралата на разрушението и глобалната заплаха, която носи тя, друг вариант просто не съществува.

Усмивките на децата подсказват, че надеждата все още блещука. Ако мисията в Афганистан се провали за сметка на Ирак и то на границата с взривоопасния Пакистан, разполагащ с ядрено оръжие, това ще бъде ужасно предателство и неприемлив риск.

Това, уви, не е приказка, завършва Роджър Коен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък