3

В ъпреки вековете на изучаване и десетилетията на изследване, остават много неща, които не знаем за нашата Слънчева система. И докато планетите и луните се вихрят в безкраен танц една около друга, отдавна се носят слухове за мистериозен скрит партньор - втора звезда в Слънчевата система. 

Немезис (Nemesis - "Противник"), хипотетичният тъмен спътник на нашето Слънце, може да се крие там. Тази неуловима звезда остава вълнуваща загадка. Въпреки десетилетия на спекулации и многобройни търсения, научните доказателства за Немезис остават непотвърдени. 

Хората се чудят: Ако в Космоса няма кислород, как Слънцето гори?

Наистина ли обикаляме около Слънцето с невидим спътник или Немезис е космически фантом? 

В това изследване учените навлизат в сенките на нашите небеса, изследвайки търсенето на Немезис и последиците от неговото откриване (или липсата му) както за историята, така и за бъдещето на живота на Земята. 

"Солар Орбитър" ни дава нови сведения за произхода на слънчевия вятър

И така, какво е това? 

Някои астрономи предполагат, че нашата Слънчева система няма само една звезда. Вместо това те вярват, че Слънцето може да има придружаваща звезда джудже, която са нарекли Немезис. 

Земетресенията и космическите лъчи имат изненадваща връзка

Зловещото име:  

Учените спекулират, че този тъмен разрушител може да повлияе на орбитите на обекти, произхождащи от далечните краища на Слънчевата система, като ги насочи към Земята и периодично причинява масови изчезвания. Съществуването на Немезис е постулирано за първи път през 1984 г. от Ричард Мюлер от Калифорнийския университет в Бъркли. Той предполага, че звезда джудже може да обикаля около Слънцето на разстояние от 1,5 милиона светлинни години. 

Той започва да работи върху теорията, след като той и други учени забелязват, че събитията от масово измиране на Земята изглежда имат цикличен модел, случващ се на всеки 27 милиона години. Било решено, че при толкова дълги времеви интервали единственото обяснение може да бъде астрономическо (Космосът е много, много голям и отнема много време, за да стигне нещо до някъде). 

Теорията се развива с изследвания на по-късни изследователи, които предполагат, че Немезис може да бъде кафяво или бяло джудже или дори звезда, толкова малка, че едва ли е по-голяма от Юпитер (който все пак е по-голям от всички други планети в Слънчевата система, взети заедно). Всички тези звезди са много тъмни, което би обяснило, защо Немезис не е бил забелязан преди. 

Какъв тип звезда може да бъде Немезис? 

Теорията може и да се е променила с времето, но основната идея зад нея е останала същата. Мюлер и колегите му вярват, че ако Немезис се намира отвъд облака на Оорт (пръстен от ледени скали, обикалящ около слънцето покрай Плутон), самият му размер означава, че гравитационното му привличане може да повлияе на тази група от астероиди. 

Масивните парчета лед, съставляващи облака на Оорт, се движат през слънчевата Система в елиптична орбита, а когато се приближават до слънцето, се топят, оставяйки следа след себе си - това са кометите. 

Спекулира се, че ако орбитата на Немезис минава през облака на Оорт на всеки 27 милиона години, неговата гравитация може да изхвърли допълнителни комети, изпращайки ги към вътрешността на Слънчевата система. Законът за средните стойности означава, че това ще доведе до повече въздействия върху Земята.  

Проблеми с теорията за Немезис 

Това е хубава теория, но не всички са убедени в нея. Има няколко основни проблема, които възникват. Един от тях се върти около идеята, че Немезис може да причинява събития на масово изчезване. Записите от вкаменелости изглежда показват, че събитията на изчезване достигат своя връх или стават по-чести около на всеки 27 милиона години. Проблемът е, че няма доказателства, че тези изчезвания са причинени от удари на метеори. Видът въздействие, необходимо за предизвикване на мащабно събитие на изчезване, трябва да бъде изключително голямо. За съжаление, няма достатъчно кратери с такъв размер, а от тези, които съществуват, не всички отговарят на модела от 27 милиона години. 

Освен това не всички астрономи са убедени, че математиката има отношение, когато става въпрос за орбитата на Немезис. Фактът, че Немезис изглежда не влияе на орбитите на планетите в Слънчевата система, включително на малкия Плутон, плюс фактът, че не може да се види, означава, че трябва да е много далеч. 

Много астрономи обаче смятат, че такава далечна орбита би била невероятно нестабилна, защото в този диапазон Немезис ще попадне под влиянието на други заблудени звезди, пътуващи през галактиката. Това означава, че орбитата му няма да преминава през облака на Оорт на всеки 27 милиона години, което означава, че няма да има нищо общо с модела на изчезване. 

Проучване от 2017 г. поставя още един пирон в ковчега на Немезис. Установено е, че повечето звезди като Слънцето наистина са родени със спътници. Учените обаче са открили също, че с течение на времето тези спътници се отдалечават и се освобождават от по-големите си братя и сестри. Просто казано, ако Немезис съществуваше, тя щеше да напусне нашата Слънчева система и да се присъедини към останалата част от галактиката много отдавна. 

Източник: iStock

Съществува и проблемът, че никой все още не го е забелязал. Предполага се, че звезда, толкова далечна и малка като Немезис, би била невъзможна за наблюдение с невъоръжено око, но технологията на телескопа изминава дълъг път през последните няколко десетилетия. Свръхчувствителните телескопи, използвани от днешните астрономи, трябва да могат да забележат Немезис, смятат учени. 

В продължение на четири години два екипа от астрономи, разположени в Аризона и Чили, са извършили усъвършенствано изследване на цялото небе с две микрони (2MASS), използвайки най-модерните телескопи в света. Те претърсили небето в три инфрачервени дължини на вълната, търсейки звезди. Учените открили 173 кафяви джуджета извън нашата слънчева система. Никой от тях не отговарял на описанието за Немезис. 

По същия начин, от 2010-2011 г., Wide-field Infrared Survey Explorer на НАСА е открил някои кафяви джуджета. Нито едно от тях не било разположено достатъчно близо, за да бъде Немезис. 

Неуспехът на тези и други проучвания да намерят вероятен кандидат е накарал много астрономи, включително тези, работещи в НАСА, да заявят, че Немезис не съществува.  

Вижте кадри на масивна слънчева експлозия, заснета от сондата "Паркър"

И така, ако Немезида не съществува, какво ще кажете за цикъла на изчезване от 27 милиона години?  

Възможно ли е просто да е огромно съвпадение?  

Други небесни събития може да са отговорни. Те са твърде сложни, за да се описват в статия, но по същество се смята, че други събития, случващи се в или извън нашата слънчева система, могат да повлияят на облака на Оорт, карайки го да изстрелва допълнителни комети от време на време. Или може да изпращат космически лъчи в нашата атмосфера, предизвиквайки промени в климата и изчезване. 

Но подобно на Немезис, нито една от тези теории не е категорично доказана. Периодичността на събитията на изчезване остава тема на текущи изследвания и дебат в научната общност. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 17 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 48 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София