0

П рез последните осем години Джесика Джи, известна като "The Bucket List Mom", е посетила повече от 90 различни държави заедно със съпруга си предприемач Гарет и трите им деца Дороти, Манила и Калихан. 

"Никога не съм си мислела, че искам да обиколя света", разказва Джи от Денвър, Колорадо, пред CNN Travel.  

Според Джи всичко се променя, когато съпругът ѝ, с когото се запознава за първи път по време на църковна литургия във Владивосток, Русия. Джи продава разработено от нея приложение на Snapchat за 54 млн. долара през 2014 г. и решава да напусне корпоративната си работа. 

Уникална възможност 

"Бяхме в странна ситуация, в която може би не са попадали много двадесет годишни. Притежавахме пари и не знаехме, какво да правим с тях. Затова решихме, че ще оставим всичко и ще обиколим света", признава Джи.  

Двойката, която е омъжена от 2009 г., искала да опознае различни култури. 

Скоро те започват да планират продължително пътуване до Югоизточна Азия и решават да създадат страница в Instagram, наречена “The Bucket List Family”, за да публикуват приключенията си. 

"Честно казано, мисля, че имахме перфектната буря от творческите умения на Гарет и моя опит в маркетинга", казва Джи, като обяснява, че е учила продуктово позициониране в колежа, което сега прилага със собствения си живот. 

След като вложили парите от продаденото приложение в спестовна сметка, те продали мебелите и повечето си вещи, като събрали около 45 000 долара, и през август 2015 г. се отправили на околосветско пътешествие с Дороти и Манила - Калихан се родила, докато пътували. Първоначално планирали да прекарат няколко месеца в пътуване, като посетят Тайланд, Сингапур, Нова Зеландия и Австралия, както и тихоокеанските острови Фиджи и Тонга, но след като се върнали за кратко в САЩ, решили, че искат да продължат. 

"Малкото пътуване се превърна в екскурзия за три години на пълен работен ден", добавя Джи, която издала пътеводител за пътуване, The Bucket List Family Travel, в партньорство с National Geographic. 

Семейството посещава десетки страни по света, включително Германия, Мароко, Япония, Бразилия, Гватемала и Доминика. 

Фаворити на семейството 

Джи включва Белиз сред най-добрите дестинации, подходящи за семейства, като описва страната като добра "начална дестинация" за семейства от САЩ, които не са готови да се отправят твърде далеч.  

Тя препоръчва и "невероятната" Аляска за тези, които търсят приключения на открито за своите деца. 

"Там може да се насладите на риболов, дивата природа, китовете и мечките. Чудесно е за деца, които може би са малко по-големи - от пет години нагоре. Но аз заведох там двегодишното си дете и то се забавляваше", казва тя.  
Джи също така е невероятно впечатлена от източноафриканската държава Руанда - дестинация, която се е притеснявала да посети поради предразсъдъци. 

"Бях гледала филма "Хотел Руанда", това беше единственото, което знаех за тази дестинация. Затова бях нервна и уплашена, но в крайна сметка това беше мястото, което промени живота ми”, казва тя.  

След като е прекарала толкова много време в движение, Джи е свикнала с продължителните пътувания и всъщност ги намира за по-лесни от краткосрочните, като обяснява, че често се чувства изтощена след едноседмична ваканция. 

"Когато пътувам по един месец или повече, влизам в ритъм, в рутина", посочва тя и добавя, че опакова приблизително едно и също количество вещи, независимо дали пътува за месец, шест месеца или две седмици. 
Тя прекарва цялата си трета бременност, "живеейки на колела", преди да посрещне сина си Калихан през 2018 г. 

"Не бях осъзнала колко голямо е натоварването на тялото от летенето. Може би изпитвах дискомфорт, защото това беше първата ми бременност над 30-годишна възраст, но гърбът и тялото ме боляха. В същото време през тези девет месеца отидохме на толкова много места, които ме завладяха", казва Джи.  

Голямо приключение 

Преди да тръгнат нанякъде, Джи се старае децата ѝ да участват в приготовленията за пътуване, като ги кара да помагат при опаковането на раниците, а всичко, дори дългия полет, представя като "голямо приключение". 

"След това, щом седнат в самолета, те са толкова нетърпеливи да извадят играчката, книжката и закуските, които са опаковали", обяснява тя. 

Според Джи един от най-добрите начини да направите пътуването с малки деца възможно най-безболезнено е да "изберете най-доброто отношение". "Децата се влияят на 100% от отношението на родителите. Така че, когато децата са уморени, изтощени и стресирани, просто трябва да се стегнете и да бъдете позитивни. Защото ако вие губите самообладание, и те ще го загубят", казва майката.  

Въпреки че се опитва да планира всички аспекти на пътуванията им, включително полетите по време на дрямка, Джи е научила от опит винаги да има резервен план. 

"Нещата се объркват. Загубвате багажа си или полетът се отменя. Да се справяш с тези проблеми и да се ориентираш за децата и техните нужди - това винаги е било най-трудното", казва Джи. 

През годините профилът на семейство Bucket List в Instagram е събрал близо три милиона последователи, а оттогава насам те са стартирали успешни акаунти в YouTube и TikTok, като приходите, получени от партньорства с различни компании, помагат за техните пътувания. 

Джи признава, че ситуацията при тях е уникална и има много родители, които просто не могат да си позволят да пътуват по света с децата си. Тя дава съвети за пестене на пари в книгата "Семейни пътувания с ведър списък", включително обмяна на жилища и приложения за бюджетиране. Тя насърчава семействата да разберат какво искат да правят по отношение на пътуванията и след това да се опитат да "го направят достъпно". 

"Обикновено пътуването е егоистично начинание. Ако отделите време наистина да погледнете извън себе си и собственото си семейство и да видите на кого бихте могли да служите на местно ниво, това ще бъде огромна благословия", казва Джи. 

След три години, в които са били в движение, през 2018 г. петчленното семейство се завръща в САЩ, като закупува бунгало в Хавай. 

"Единственото нещо, което ни липсва, когато сме на път, е общността. Липсваха ни приятелите и семейството наоколо и искахме да накараме децата ни да спортуват, затова решихме да се установим и да се опитаме да извлечем най-доброто от двата свята", казва Джи. 

В годините след това те продължават да пътуват като семейство, а наскоро прекарали няколко месеца в Африка. Но престоят на едно място за дълъг период от време се оказва нещо като адаптация за децата ѝ, особено за сина ѝ Манила, който е на около 11 месеца, когато тръгват за първи път. 

"Той беше свикнал да спи в различно легло всяка вечер или на всеки няколко нощи, когато се върнахме за първи път в САЩ. Така че всяка вечер той спеше в различни стаи в къщата. За него беше странна адаптация да научи, че няма да отидем на летището и ще си останем вкъщи", обяснява Джи.  

Въпреки че Джи прави всичко възможно да планира пътуванията им по време на училищните ваканции, понякога има изключения, като например предстоящото ИМ посещение на Антарктида. 

Според Джи списъкът с желания на семейството ѝ се е променил през годините, тъй като всички те са станали големи любители на дивата природа. 

"Любимото ми нещо, което правя със семейството си, е да отида на сафари. Вече сме го правили няколко пъти. Но за мен няма нищо по-хубаво от това да съм в среда, в която всеки ден се случва нещо ново. Събуждаш се и не знаеш какво ще видиш. Звучи толкова банално, но това е буквално кръговратът на живота", добавя тя.  

Тя съветва други родители, които искат да пътуват повече с децата си, да се опитат да излязат извън зоната си на комфорт, независимо дали става въпрос за "една седмица, годината или цял живот".

* Видеото е илюстративно: Интересни идеи за пътуване през 2024г. - „На кафе”

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 39 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока