2

К акво представляват халюцинациите? Най-общо казано те са възприятия, които не са предизвикани от външен стимул, т.е. не са реални. Най-често се срещат при някои психически заболявания или са следствие от прекомерната употреба на алкохол и наркотични вещества.

В интерес на истината халюцинации могат да бъдат предизвикани и от някои лекарства, както и дори от пиенето на твърде много кафе.

По-често срещани, отколкото предполагате

Изследване на Световната здравна организация, в което взели участие 31 000 души от 18 държави, разкрило нещо крайно изненадващо. Около пет процента от хората заявили, че са имали халюцинации.

Трябва да се отбележи, че става въпрос за напълно здрави хора, които не злоупотребяват с алкохол или наркотици.

Резултатите показали още, че халюцинациите са по-често срещани при жените, безработните и хората, които живеят сами.

Халюцинации, предизвикани от кафе

Представете си, че сега се събуждате. Ставате от леглото, протягате се и бавно се отправяте към кухнята, където си правите кафе. Тъй като ви се спи ужасно много, изпивате една, две, три, четири чаши. Поглеждате през прозореца и за ваше изумление виждате розов слон, който спокойно прелита покрай вас.

Не се притеснявайте, не губите разсъдъка си. Причината за тази халюцинация всъщност е кафето. Учените отбелязват, че консумирането на повече от 315 милиграма кофеин увеличава риска от халюцинации три пъти. Въпросното количество се равнява на около три чаши кафе или шест чаши чай. Това всъщност не е особено изненадващо – кофеинът е мощен стимулант, който влияе върху отделянето на хормона на стреса кортизол.

10-минутният експеримент

Съществува бърз тест, който всеки може да направи, за да провери дали ще получи халюцинация. Какво представлява той? Трябва да се взирате в очите на друг човек (за предпочитане някой ваш близък) в продължение на 10 минути.

Психологът Джовани Капуто провел такъв експеримент, в който взели участие 20 души. Резултатите били изненадващи. Около 90 процента от участниците видели как лицето на партньора им се изкривява. Повечето от тях отбелязали, че сякаш видели и някаква чудовищна фигура.

В над половината от случаите, лицето, в което се взирали, постепенно се превърнало в тяхното собствено или в това на техен роднина.

Сън или реалност?

Парасомнията представлява сънно разстройство, което включва неестествено поведение, както и силни емоции и възприятия. То настъпва най-често при заспиване или събуждане. В някои случаи честотата на тези пристъпи е по-висока при децата и намалява с времето.

Парасомнията се среща най-вече при хора, които злоупотребяват с алкохол, пият медикаменти, изпитват силна физическа умора, лишени са от сън или са подложени на стрес. Хората, които страдат от това заболяване, споделят, че често не могат да осъзнаят дали са будни или спят. Халюцинациите, които имат, изглеждат изключително реални. Подобни състояния често са свързани със сомнамбулизъм и говорене на сън.

Звукови халюцинации

Хората, страдащи от шизофрения, често чуват несъществуващи гласове. В някои случаи става въпрос за шепот, а в други – за крещене на ругатни.

През 2012 г. група учени си поставят за цел да намерят начин, по който да помогнат на шизофрениците да „изолират“ тези гласове. Оказало се, че звуковите халюцинации (т. нар. паракусии) могат да заглушават реалните звуци. Това се дължи на проблем с активността на мозъка, в резултат на който се активират определени части от него, когато никой не говори (т.е. получават се звукови халюцинации) и се изключват тогава, когато някой проговори наистина.

Благодарение на въпросното откритие дори било разработено приложение за смартфони, което помага на хората, страдащи от такъв проблем, да „тренират“ своя мозък, за да могат да различават истинските от несъществуващите гласове.

Да виждаш дракони

Един от най-шокиращите случаи на халюцинации е свързан с жена от Холандия, чието име не се съобщава. Всеки път, когато погледнела някой, тя с ужас виждала как лицето му се превръща в глава на дракон. Това, разбира се, ѝ пречело да общува с други хора и да води нормален живот. На всичкото отгоре, тя понякога виждала как дракони изскачат от компютърни екрани, електрически контакти или тъмни пространства.

Нейното състояние е наречено просопометаморфозия. Жената била подложена на всевъзможни тестове, но нито един от тях не дал задоволителен отговор на въпроса каква е причината за това заболяване. За щастие, след продължително лечение с лекарства против деменция, тя започнала да вижда дракони много по-рядко.

Лекарство, причиняващо халюцинации

Мефлокин е лекарство, използвано за профилактика или лечение на малария. В редки случаи обаче приемането му може да има тежки странични ефекти.

Подобно нещо се случило през 2012 г. със студента от Холандия Тим Ноти, който започнал да пие лекарството преди да замине за Гана. В резултат той започнал да получава халюцинации. Ноти виждал как цели стени се движат, а освен това започнал да твърди, че Иисус Христос е неговият по-голям брат и познава лично Господ. Студентът бил откаран в болница, където лекарите веднага разпознали страничните ефекти на мефлокина.

Междувременно състоянието на младия мъж продължавало да се влошава. Той твърдял, че получава съобщения от телевизора в стаята му. Историята все пак има щастлив завършек – Ноти се завърнал в Холандия, където бил настанен в психиатрична клиника. Лечението, на което бил подложен, му помогнало да се възстанови напълно.

Синдромът на Шарл Боне

Въпросният синдром е състояние, при което хора със зрителна загуба изпитват различни халюцинации. Те виждат отчетливо някои крайно смущаващи образи – като двуетажни автобуси, преминаващи през стаята, в която се намират, опасни животни или непознати хора, седящи до тях.

За да се постави тази диагноза, пациентите трябва да имат загуба на зрението, но и да осъзнават, че халюцинациите не са реални. Учените смятат, че синдромът е много по-често срещан, отколкото се предполагаше доскоро. Причината е, че много хора крият своето състояние, за да не бъдат обявени за страдащи от деменция.

Призрачни срещи

Когато загубят свой близък, повечето хора биха направили всичко възможно, за да го видят отново. Психолозите отбелязват, че подобни халюцинации далеч не са рядкост (според някои изследвания, 6 от всеки 10 души, изгубили свой близък, са го чули или видели поне веднъж след смъртта му).

Те могат да причинят силен стрес, но могат и да имат успокояващ ефект. Учените смятат, че съществува връзка между въпросните халюцинации и пристъпите на посттравматично стресово разстройство.

Масова истерия

През 2016 г. жена от американския щат Орегон се обадила в полицията, за да съобщи, че вандали се опитват да откачат покрива на нейната кола. Служители на реда пристигнали на мястото веднага, но не видели нищо подобно. След като си тръгнали, жената се обадила в полицията отново и заявила, че вандалите са се завърнали.

След като станало ясно, че има халюцинации, тя била откарана в болница. Тогава обаче станало нещо необяснимо – още четирима души започнали да получават халюцинации. Сред тях били и двамата полицаи, които откарали жената в болницата. Единственото общо между четиримата било това, че са я докоснали. Проведените изследвания не разкрили нищо. Не били открити следи от вещества, които биха причинили подобни халюцинации. По тази причина повечето учени смятат, че става въпрос за необичаен случай на масова истерия.

Още от автора:

Колкото по-често го виждате, толкова повече ви харесва

Четири неща, които стоят зад лошите ни решения

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Теория на игрите – какво стои зад решенията, които вземаме

Очаквай неочакваното: Какво представлява теорията на хаоса

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 13 минути

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 29 минути

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 1 час

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 1 час

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 10 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 13 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 13 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 14 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение