1

П рез последните няколко години в сферата на палеонтологията бяха направени редица значими открития.

Те разкриха някои изненадващи подробности за едни от най-изумителните създания, обитавали нашата планета. Знаете ли кой е най-дългият динозавър, откриван някога? С каква скорост се движели двуногите хищници? Какъв е общият брой на всички тиранозаври, съществували някога? И кой динозавър имал костен израстък на опашката си, приличащ на меч?

Отговорите на тези и други въпроси може да научите в следващите редове:

Истински гигант

Най-дългият динозавър, известен на палеонтолозите, носи име, което му подхожда перфектно – суперзавър. Досега имаше известни противоречия по отношение на точните му размери, но ново изследване, ръководено от палеонтолога Брайън Къртис от Музея по естествена история в Аризона, разкрива непознати до този момент подробности за тези огромни същества.

Според заключенията на учените, когато суперзавърът живял преди около 150 млн. години по време на Юрския период, дължината на тялото му надхвърляла 39 м. и в някои случаи дори достигала изумителните 42 м.

За пръв път фосили на суперзавър били открити преди половин век в находище, което спокойно може да бъде определено като „салата от кости“, отбелязва Къртис. Тъй като там имало останки от няколко различни вида, учените не били съвсем сигурни кои от тях принадлежат на новооткрития исполин.

В продължение на години Къртис анализирал много непроучени кости, благодарение на които успял да даде по-точна оценка на размерите на суперзавъра. Неговите заключения сочат, че шията на въпросния динозавър била дълга около 15 м., а опашката – най-малко 18 м.

Бързи хищници

Досегашните представи за бързината на месоядните динозаври трябва да бъдат преосмислени. Това сочат резултатите от изследването на следи на два теропода (двуноги динозаври, хранещи се с месо), открити в южна Испания.

Според учените единият от въпросните динозаври, които живели през периода Креда, спокойно можел да развие скорост от около 45 км/ч.

„Откритите следи ни предоставиха отлична възможност да разберем повече за начина, по който се придвижвали тези забележителни създания. Данните, с които разполагаме, сочат, че хищниците били значително по-бързи, отколкото предполагахме досега“, отбелязва Пабло Наваро-Лорбес, който е един от авторите на изследването.

Най-известният представител на тероподите несъмнено е емблематичният Тиранозавър рекс. Дали и той можел да се похвали с изненадваща бързина? Ни най-малко. Най-новите изследвания показват, че този огромен хищник се движел със скорост от около 5 км/ч.

Това обаче изобщо не означава, че той бил безобиден. Все пак става въпрос за създание, което разполагало със зъби, големи колкото банани, а захапката му била толкова силна, че с лекота можела да строши и най-здравите кости.

Преброяване на тиранозаврите

Какъв е точният брой на тиранозаврите, живели на нашата планета? Отговор на този въпрос се опитва да даде изследване, резултатите от което бяха публикувани в престижното издание Science.

Според авторите му около 2,5 млрд. представители на този вид живели през последните 2,5 млн. години от периода Креда. Учените взели предвид различни фактори – като общия брой на поколенията, размера на местообитанията им и гъстотата на популациите.

Въпросният брой изглежда внушително – особено като се има предвид, че към момента откритите екземпляри са значително по-малко. Изчисленията на учените сочат, че по едно и също време на територията на съвременна Северна Америка живеели по около 20 000 тиранозавъра.

Изследването е революционно, тъй като за пръв път се прави опит да се определи броя на отдавна изчезнали същества. То също така може да послужи като основа за провеждането на други подобни проучвания.

Боен клуб

Наскоро бяха публикувани резултатите от още едно изследване, посветено на тиранозаврите. Анализирани били следите от ухапвания, открити по черепите на някои от тези огромни хищници.

Учените смятат, че те са доказателство за агресивното поведение на тиранозаврите. Те се хапели по муцуните, когато се сражавали за територия, храна или по-висок статус в йерархията.

Изследвани били общо 202 черепа. По тях били открити 324 следи от ухапвания от други тиранозаври. Учените установили, че в повечето случаи белези имало единствено по черепите на мъжките екземпляри, което навежда на мисълта, че само те участвали в подобни сражения.

Впечатляващото оръжие на ходещите танкове

Анкилозаврите били едни от най-добре защитените растителноядни динозаври. На дължина достигали до около 7 метра и тежали приблизително 2 тона.

Палеонтолозите често ги наричат ходещи танкове, което никак не е преувеличено. На гърба си имали плочки и шипове, а опашката им завършвала с костно образувание, приличащо на боздуган. С негова помощ, те лесно можели да нанесат тежки травми на всеки хищник, осмелил се да ги нападне.

Наскоро в Чили беше открит изключително добре запазен скелет на непознат до този момент вид анкилозаври - Stegouros elengassen.

Това, което незабавно направило впечатление на учените, била неговата опашка. Тя завършвала с израстък, подобен на макуахуитл (ръкопашно оръжие, направено от дърво, което прилича на меч. То било използвано от маите и ацтеките. От двете му срещуположни страни имало остриета, изработени от поставени близо едно до друго парчета обсидиан или кремък).

Според изследователите това показва по колко различен начин протекла еволюцията при анкилозаврите, оказали се в южното полукълбо след разделянето на суперконтинента Пангея (това се случило през периода Юра.

В резултат се образували два нови континента – Гондвана и Лавразия) в сравнение с онези, намиращи се в северното полукълбо.

Миграцията на динозаврите

Един от въпросите, които измъчват палеонтолозите от дълги години, е как са мигрирали динозаврите. Според ново изследване, извършено от екип американски учени, отговор могат да дадат т. нар. гастролити – малки камъчета, които някои видове поглъщали, за да улеснят смилането на храната в червата им. Палеонтолозите забелязали подобни камъчета сред костите на завроподи (големи растителноядни динозаври) от Юрския период, открити в Уайоминг.

Проведеното изследване показало, че гастролитите били погълнати на територията на съвременен Уисконсин – т.е. динозаврите изминали около 1500 км.

„В нашето съвремие има някои големи животни, които, след като прекарат известно време на дадено място, са принудени да го напуснат, тъй като са изразходвали ресурсите му. Най-вероятно именно това била причината и за миграцията на завроподите“, отбелязва Елизабет Никълс от Кралския музей по палеонтология „Тирел“ в Албърта, Канада.

Вижте още:

Непознатото масово измиране, довело до изчезването на 2/3 от видовете на Земята

Как динозаврите се превърнаха в птици

Съвременниците на динозаврите, които са живи и днес

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 6 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков