-
Ако разрежете диня и видите, че в нейната вътрешност има пукнатини, а структурата ѝ изглежда захарна – това не е резултат от презряване. Вероятно при отглеждането на плода е използван форхлорфенурон или друг регулатор на растежа.ThinkstockPhotos
-
Как да разпознаем добрата диня. Първо, тя не би трябвало да е зелена и свежа отвсякъде. Дините лежат на земята докато растат по естествен начин. И на съответното място от плода трябва да има жълтеникаво петно. Колкото по-наситено жълта е кората там, толкова по-добре узряла е динята.ThinkstockPhotos
-
Ако по кората на динята има мрежа от кафеникави, по-твърди линии, изглеждащи като дърво, това е точният плод. Тази мрежа показва, че динята е била опрашвана от пчели, което гарантира отлични вкусови качества.GettyImages
-
Друг сигнал за качеството на плода е цветът на кората като цяло. Тя трябва да е матово зелена, а не лъскава. Иначе атрактивното бляскаво зелено показва, че плодът не е узрял. При почукване добре узрялата диня издава висок и кух, а не дълбок и плътен звук.GettyImages
-
Има мъжки и женски дини. Първите са по-големи, обикновено с елипсовидна форма и по-воднист вкус. Ако не обичате твърде сладки дини, това е правилният избор. Женските дини са с кръгла форма и по-малки. Те са също така по-сладки.GettyImages
-
Най-добрите дини са тези със среден размер – между 3 и 5 кг. Но независимо от размера усещането при вдигане трябва да е за по-тежка диня, отколкото предполага големината.GettyImages
-
Опашката на плода, ако не е отрязана, е друг индикатор за зрялост. Тя трябва да е добре изсъхнала и кафява.GettyImages